Όσα φέρνει η… οσκαρική κούρσα

Ενας μίνι χαμός έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στα χολιγουντιανά παρασκήνια με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση των οσκαρικών υποψηφιοτήτων και συγκεκριμένα αυτές που αφορούν τον πρώτο γυναικείο ρόλο

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας μίνι χαμός έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στα χολιγουντιανά παρασκήνια με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση των οσκαρικών υποψηφιοτήτων και συγκεκριμένα αυτές που αφορούν τον πρώτο γυναικείο ρόλο. Εκεί δεν ήταν λίγοι αυτοί που εξεπλάγησαν βλέποντας το όνομα της Αντρεα Ράιζμπορο πλάι σε εκείνα των υπολοίπων τεσσάρων συναδέλφων της. Η Αμερικανίδα ηθοποιός πρωταγωνιστεί στο ανεξάρτητο «Οσα φέρνει η ζωή», το οποίο αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που παλεύει να βρει τον βηματισμό της, προερχόμενη από το υποβαθμισμένο κομμάτι της λεγόμενης «λευκής» Αμερικής.

Το «πρόβλημα» με την υποψηφιότητα της Ράιζμπορο είναι πως η δική της παρουσία έβγαλε εκτός κούρσας πρωταγωνίστριες όπως η Βαϊόλα Ντέιβις («Woman King») και η Ντανιέλ Ντεντγουάιλερ («Till»), με αποτέλεσμα η τελική λίστα να μην έχει καμία μαύρη ηθοποιό. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν μέλη της μαύρης κοινότητας του Χόλιγουντ με πρώτη τη σκηνοθέτιδα του «Till», Τσινόνιε Τσούκου, η οποία κατηγόρησε ανοιχτά την κινηματογραφική βιομηχανία ότι «προωθεί τη “λευκότητα”, διαιωνίζει τις μισογυνικές διακρίσεις εις βάρος των μαύρων γυναικών».

Πώς όμως έφτασε η Ράιζμπορο του ταπεινού «Οσα φέρνει η ζωή» στα Οσκαρ; Η απάντηση έχει να κάνει με τους επιφανείς συναδέλφους της, όπως η Γκουίνεθ Πάλτροου, ο Εντουαρντ Νόρτον, η Σαρλίζ Θέρον, η Τζένιφερ Ανιστον, ακόμη και η συνυποψήφια Κέιτ Μπλάνσετ, οι οποίοι φρόντισαν ώστε η ταινία της να προβληθεί ιδιωτικά για τα μέλη της Ακαδημίας, να διοργανωθούν τα σχετικά Q&A και γενικότερα μια ολόκληρη καμπάνια οσκαρικής προώθησης. Κάτι ανάλογο έγινε, βέβαια, και από την άλλη πλευρά, ωστόσο με πολύ πιο επίσημο τρόπο, αφού τα «Woman King» και «Till» έχουν πίσω τους μεγάλα στούντιο παραγωγής όπως η United Artists και η Sony. Πλέον η Ακαδημία πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα προκειμένου να διαπιστώσει αν έγιναν όλα σύννομα, με το ενδεχόμενο πάντως να αποσυρθεί η υποψηφιότητα της Ράιζμπορο να θεωρείται απίθανο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT