Γραμματόσημα: Από τη Βικτώρια στον Κάρολο σε τρία εκατοστά

Γραμματόσημα: Από τη Βικτώρια στον Κάρολο σε τρία εκατοστά

Το νέο βρετανικό γραμματόσημο με το προφίλ του βασιλιά Καρόλου Γ΄ αποκαλύφθηκε χθες και έχει σημαίνουσα συμβολική σημασία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νέο βρετανικό γραμματόσημο με το προφίλ του βασιλιά Καρόλου Γ΄ αποκαλύφθηκε χθες και έχει σημαίνουσα συμβολική σημασία. Οχι μόνο για τους Βρετανούς, που αλλάζουν μονάρχη έπειτα από 70 χρόνια, αλλά και για τους πάσης φύσεως συλλέκτες (γραμματοσήμων, νομισμάτων και κάθε λογής αναμνηστικών). Στο Ταχυδρομικό Μουσείο του Λονδίνου εγκαινιάστηκε έκθεση με θέμα «Το γραμματόσημο του βασιλιά», μια φιλοτελική ιστορία με τα οριστικά γραμματόσημα, από το περίφημο Black Penny της βασίλισσας Βικτωρίας μέχρι σήμερα, με διάρκεια έως τις 3 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Βασιλικών Ταχυδρομείων του Ηνωμένου Βασιλείου, το νέο γραμματόσημο με τη μορφή του Καρόλου Γ΄ θα διατίθεται στους ενδιαφερομένους από τις 4 Απριλίου. Είναι έργο του 66χρονου γλύπτη Μάρτιν Τζένινγκς (για λογαριασμό του Βασιλικού Νομισματοκοπείου), το σχέδιο του οποίου αποκαλύφθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο Μάρτιν Τζένινγκς είναι γνωστός για τα κλασικά γλυπτά του σε διάφορα σημεία του Λονδίνου. Δουλεύει με ορείχαλκο και ακολουθεί τον ρεαλισμό.

Γραμματόσημα: Από τη Βικτώρια στον Κάρολο σε τρία εκατοστά-1
Η μορφή του Καρόλου Γ΄ εικονίζεται, παραδόξως, χωρίς στέμμα. [THE POSTAL MUSEUM]

Το προφίλ του Καρόλου Γ΄ θα αντικαταστήσει σταδιακά την οικεία μορφή της μητέρας του, Ελισάβετ Β΄. Τα γραμματόσημα με την Ελισάβετ (που αποτυπώνουν τους κύκλους της ζωής της) είναι ταυτόσημα με την πορεία του Ηνωμένου Βασιλείου στις μεταπολεμικές δεκαετίες και προκαλούν σταθερό συλλεκτικό ενδιαφέρον από τη δεκαετία του ’50 έως σήμερα. Στην έκθεση στο Ταχυδρομικό Μουσείο (κοντά στο Μουσείο Ντίκενς και στη Ράσελ Σκουέρ), παρουσιάζονται σπάνια και πολύτιμα εκθέματα από τις συλλογές του μουσείου, αρχής γενομένης από το 1840.

Η έκθεση παρακολουθεί τις μορφές επτά μοναρχών όπως αποτυπώθηκαν στα βρετανικά γραμματόσημα και αποτέλεσαν ιστορικά εμβλήματα. Η τέχνη των γραμματοσήμων, η χαλκογραφία, η εκτύπωση, η παλέτα των χρωμάτων σε ιριδισμούς εξαιρετικών επιλογών και συνδυασμών αποτελούν σταθερές αξίες των οριστικών σειρών των Βασιλικών Ταχυδρομείων του Ηνωμένου Βασιλείου. Παράλληλα, μπορεί κανείς να δει την εξέλιξη των γραφιστικών τεχνών.

Στην έκθεση, το κοινό μπορεί να δει ένα φύλλο των νέων γραμματοσήμων πριν αυτά τεθούν σε κυκλοφορία και άλλες σπάνιες εκτυπώσεις, που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά.

«Το νέο γραμματόσημο για τη βασιλεία του Καρόλου Γ΄ θα είναι η πρώτη εμφανής αλλαγή στην καθημερινή χρήση των γραμματοσήμων και στην καθημερινότητα των πολιτών», λέει η διευθύνουσα σύμβουλος του μουσείου, Λόρα Ράιτ. Ο επικεφαλής των συλλογών του μουσείου, Κρις Ταφτ, σημειώνει πως «κάθε μονάρχης έπαιρνε αποφάσεις για τον τελικό σχεδιασμό, ο οποίος επιδρούσε στον τρόπο που το κοινό προσλάμβανε την εικόνα του. Στην έκθεσή μας, ελπίζουμε πως το κοινό θα αποκτήσει βαθύτερη κατανόηση για το πώς το νέο σχέδιο του Καρόλου Γ΄ ταιριάζει και συμπλέει με την πλούσια ταχυδρομική ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT