Παραιτήσεις και κρίση στο Εθνικό Θέατρο – Κίνδυνος να χαθεί η χρονιά των σπουδαστών

Παραιτήσεις και κρίση στο Εθνικό Θέατρο – Κίνδυνος να χαθεί η χρονιά των σπουδαστών

Πιο ορατός από ποτέ είναι πλέον ο κίνδυνος να χαθεί το τρέχον σπουδαστικό έτος τής υπό κατάληψη Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιο ορατός από ποτέ είναι πλέον ο κίνδυνος να χαθεί το τρέχον σπουδαστικό έτος τής υπό κατάληψη Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, καθώς το σύνολο των διδασκόντων της –38 τον αριθμό– ανακοίνωσαν επίσημα χθες βράδυ ότι παραιτούνται από τα καθήκοντά τους.

Οπως είχαν γνωστοποιήσει στις 24 Ιανουαρίου, το χρονικό όριο μέχρι το οποίο θα περίμεναν από την κυβέρνηση κάποια ένδειξη τροποποίησης του Π.Δ. 85/2022 (το οποίο, σύμφωνα με μεγάλη μερίδα του καλλιτεχνικού κόσμου, υποβαθμίζει τα πτυχία των σχολών τους) ήταν η 8η Φεβρουαρίου, ημερομηνία οριακή για την απώλεια του σπουδαστικού έτους. Για τους διδάσκοντες η ένδειξη αυτή δεν ήρθε, ενώ έκριναν ως άκαρπη και μια συνάντηση που είχαν την Τρίτη με το υπουργείο Πολιτισμού. «Προχωρούμε μετά λύπης στη διακοπή της συνεργασίας μας με τη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και παραιτούμαστε από τις τρέχουσες συμβάσεις ή / και από την ανανέωση των συμβάσεών μας για το δεύτερο εξάμηνο σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών της χρονιάς», έγραφαν στην ανακοίνωσή τους και καλούσαν την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της.

Ομιχλώδες τοπίο

Με τη δραματική σχολή χωρίς διδάσκοντες και κατειλημμένη από τους σπουδαστές της, με το κτίριο Τσίλλερ επίσης κατειλημμένο από σπουδαστές δραματικών σχολών, αλλά και με το θέατρο Ρεξ να προστίθεται από το βράδυ της Τρίτης στα υπό κατάληψη κτίρια, το Εθνικό Θέατρο επηρεάζεται πλέον ιδιαίτερα έντονα από τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Γιάννης Μόσχος, εκτιμά ότι το τοπίο παραμένει ρευστό. Ως προς το θέμα της δραματικής σχολής, ο κ. Μόσχος αναμένει και τη στάση των σπουδαστών της. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουν μείνει από απουσίες και υπάρχει περιθώριο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Αν τα παιδιά θελήσουν να επιστρέψουν στα μαθήματα, θα το χειριστούμε αναλόγως και μπορεί να αλλάξει και η στάση των καθηγητών, που δεν παραιτήθηκαν ακριβώς, αλλά δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους», είπε χαρακτηριστικά. Η κατάληψη στο Ρεξ, πρόσθεσε, αποτελεί βέβαια πλήγμα για το Εθνικό Θέατρο, και αυτό που προτίθεται να κάνει είναι «να έρθω σε διαβουλεύσεις και με τις δύο καταλήψεις και να επικρατήσει η λογική».

«Αν τα παιδιά θελήσουν να επιστρέψουν στα μαθήματα, θα το χειριστούμε αναλόγως και μπορεί να αλλάξει και η στάση των καθηγητών», λέει ο Γ. Μόσχος.

Μιλώντας στην «Κ», ο Βασίλης Πουλαντζάς, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου, θύμισε πρόσφατη ανακοίνωση του οργανισμού στην οποία εκφραζόταν έντονος προβληματισμός για το Π.Δ. 85/2022. «Οι διδάσκοντες είναι και αυτοί ηθοποιοί, οι περισσότεροι. Νιώθουν στο πετσί τους την αδικία απέναντι στον κλάδο. Δεν μπορώ να τοποθετηθώ για την απόφασή τους να παραιτηθούν – είναι δικαίωμά τους να αποφασίσουν πώς θα βοηθήσουν τον κλάδο τους να αποκτήσει όσα δικαιούται», τόνισε ο κ. Πουλαντζάς και πρόσθεσε ότι πιθανός διορισμός νέων καθηγητών αφενός δεν είναι αρμοδιότητα του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού, αφετέρου ενδέχεται να αφορά μια σχολή που θα εξακολουθεί να τελεί υπό κατάληψη.

Η πιθανότητα διορισμού νέου διδακτικού προσωπικού αποκλείστηκε πάντως από τη διευθύντρια της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, Δηώ Καγγελάρη, η οποία παραμένει στη θέση της.

Από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο σχετικά με τις παραιτήσεις, ενώ τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση ψήφισε δύο νομοθετικές ρυθμίσεις με τις οποίες εξαιρούνται από το Π.Δ. οι προσλήψεις των καλλιτεχνών στο Δημόσιο και επεκτείνεται στους δήμους η υποχρέωση για χρήση ειδικού μισθολογίου για τους καλλιτέχνες.

Οι κινητοποιήσεις

Στο μεταξύ, οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών αναμένεται να συνεχιστούν, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος – Ακροάματος να συνεδριάζει σήμερα για να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της. Το μεσημέρι της Τετάρτης, καλλιτεχνικά σωματεία, σύλλογοι σπουδαστών, συντονιστικά όργανα καταλήψεων και άλλοι συνδικαλιστικοί φορείς συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, όπου πραγματοποιήθηκε ολιγόωρη συμβολική κατάληψη. «Είναι ντροπή και αίσχος για την κυβέρνηση να αφήνει τα πράγματα να οδηγούνται σε αυτό το σημείο και να μην παίρνει πίσω το προεδρικό διάταγμα», δήλωσε στην «Κ» ο ηθοποιός Μάκης Παπαδημητρίου, που συμμετείχε στη διαμαρτυρία. «Αυτό που συμβαίνει είναι άκρως προσβλητικό, όχι μόνο για τους καλλιτέχνες, αλλά για ολόκληρο τον πολιτισμό. Μέχρι να υπάρξει κάποια αλλαγή, δεν θα σταματήσουμε τις κινητοποιήσεις μας», είπε η Κόρα Καρβούνη, ενώ ο Παύλος Ορκόπουλος, που επίσης έδωσε το «παρών» στη διαμαρτυρία, σημείωσε ότι «η τέχνη εκφράζει τα συναισθήματα των ανθρώπων, όμως νιώθουμε ότι μας υποβαθμίζουν, αντί να μας δίνουν δύναμη και κουράγιο για να μπορούμε να επικοινωνούμε με τον κόσμο στον οποίο απευθυνόμαστε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT