Πέθανε ο Χάιμ Τοπόλ, ο Τεβιέ από τον «Βιολιστή στη Στέγη»

Πέθανε ο Χάιμ Τοπόλ, ο Τεβιέ από τον «Βιολιστή στη Στέγη»

Σε ηλικία 87 ετών στο Τελ Αβίβ μετά από μάχη με τη νόσο Αλτσχάιμερ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Χάιμ Τοπόλ, ο οποίος έγινε ευρέως γνωστός μέσα από τον ρόλο του Τεβιέ στη θεατρική (1967) και κινηματογραφική παραγωγή (1971) του «Βιολιστή στη Στέγη», πέθανε σε ηλικία 87 ετών στο Τελ Αβίβ μετά από μάχη με τη νόσο Αλτσχάιμερ. 

Την είδηση του θανάτου επιβεβαίωσε ο ισραηλινός πρόεδρος Ιτσχάκ Χέρτζογκ, ο οποίος είπε ότι ο Τοπόλ ήταν ένας «χαρισματικός ηθοποιός που κατακτούσε πολλές σκηνές στο Ισραήλ και στο εξωτερικό, “γέμισε” τη μεγάλη οθόνη του σινεμά με την παρουσία του και κυρίως “κέρδισε” τις καρδιές μας». 

Εκτός από τον «Βιολιστή στη Στέγη», ο Τοπόλ συμπρωταγωνίστησε στην ταινία Τζέιμς Μποντ «For Your Eyes Only» και το sci-fi φιλμ «Flash Gordon». 

Η ταινία «Ο Βιολιστής στη Στέγη» του Νόρμαν Τζούισον, είχε προϋπολογισμό περί τα 9 εκατομμύρια δολάρια και συγκέντρωσε 80 εκατ. δολάρια σε εισπράξεις στην Αμερική. Η παραγωγή προτάθηκε για οκτώ Οσκαρ, συμπεριλαμβανομένων αυτών στις κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας και Α’ Ανδρικός Ρόλος για τον Τοπόλ. Τελικά, έλαβε αγαλματίδια για τη Φωτογραφία, τον Ηχο και τη Μουσική. 

Το χρονικό διάστημα 1990-1991, ο «Βιολιστής στη Στέγη» παρουσιάστηκε ξανά στο Μπρόντγουεϊ και κέρδισε το βραβείο Τόνι για Καλύτερη Αναβίωση ενός Μιούζικαλ. Ο Τοπόλ ήταν υποψήφιος στην κατηγορία Καλύτερος  Ηθοποιός σε Μιούζικαλ. 

Ο Χάιμ Τοπόλ γεννήθηκε στο Τελ Αβίβ το 1935. Οι πρώτες ταινίες στις οποίες συμμετείχε ήταν οι «I Like Mike» (1961), «El Dorado» (1963) και «Sallah» που ήταν και το πρώτο φιλμ που τον έκανε γνωστό παγκοσμίως. 

Συνεργάστηκε ξανά με τον σκηνοθέτης του «Sallah», στο φιλμ «Ervinka» (1967) όπου υποδύθηκε τον βασικό χαρακτήρα. 

Το 2015, ο Τοπόλ βραβεύτηκε με τη μεγαλύτερη τιμητική διάκριση του Ισραήλ για τη συνεισφορά του στην τέχνη. 

Με πληροφορίες από το Variety 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT