Καταλήψεις με υψηλό κόστος και κόπωση

Καταλήψεις με υψηλό κόστος και κόπωση

Πάνω από 300.000 ευρώ υπολογίζεται ότι θα είναι το κόστος της κατάληψης του Βασιλικού Θεάτρου στα ταμεία του ΚΘΒΕ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 300.000 ευρώ υπολογίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Αστέριος Πελτέκης, ότι θα είναι ο οικονομικός αντίκτυπος που έχει επιφέρει στα ταμεία του οργανισμού η κατάληψη του Βασιλικού Θεάτρου εδώ και περίπου ένα μήνα από σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών που διαμαρτύρονται για το προεδρικό διάταγμα 85/2022.

«Το κόστος είναι τεράστιο», λέει ο κ. Πελτέκης και συνεχίζει: «Το ποσό προκύπτει χωρίς να συνυπολογίσουμε τα διαφυγόντα κέρδη. Γιατί πολύς κόσμος ακούει ότι γίνεται κατάληψη, αλλά δεν μπαίνει σε λεπτομέρειες, όπως ότι αυτή πραγματοποιείται μόνο στο Βασιλικό Θέατρο, ενώ οι υπόλοιπες σκηνές μας λειτουργούν κανονικά. Ετσι, έχουμε μειωμένη επισκεψιμότητα».

Οπως εξηγεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής, η αναζήτηση «ελεύθερων» ημερομηνιών στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, προκειμένου να παιχτούν εκεί κάποιες παραστάσεις του ΚΘΒΕ, δεν ευοδώθηκε, λόγω του προγραμματισμού του Μεγάρου. Οι χορηγοί πάντως δεν έχουν επηρεαστεί, ενώ το υπό κατάληψη κτίριο δεν έχει υποστεί φθορές. «Ηταν πολύ προσεκτικοί», λέει ο κ. Πελτέκης για τους σπουδαστές, με τους οποίους διαβουλεύεται σταθερά.

Η τελευταία παραίνεση του καλλιτεχνικού διευθυντή ήταν να ξανασκεφθούν οι σπουδαστές τη συνέχιση της κατάληψης, λαμβάνοντας υπόψη τη γενικότερη δύσκολη συγκυρία μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, αλλά και το πλήγμα που υφίσταται το θέατρο όσο μένει κλειστό. Υπό αυτό το πρίσμα, το ενδεχόμενο της λήξης της κατάληψης δεν φαίνεται να είναι πολύ μακριά. Οπως λέει ενδεικτικά ο Γιάννης Ρήγας, διευθυντής σπουδών τής επίσης κατειλημμένης Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ, «τα παιδιά στη σχολή έχουν καταλάβει ότι έχουν συμβεί τρομακτικά πράγματα κι έχουν χάσει το πρώτο ενδιαφέρον τους».

Ανάλογο κλίμα φαίνεται να επικρατεί και στην κατάληψη της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, η συμμετοχή στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αρχίσει να μειώνεται λόγω κόπωσης. Οι σκηνές του Εθνικού Θεάτρου παραμένουν κατειλημμένες στο σύνολό τους επίσης για ένα μήνα. «Εχουμε πέντε σκηνές που δεν λειτουργούν. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για τα έσοδα», λέει ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του θεάτρου, Βασίλης Πουλαντζάς, που επίσης πρότεινε στους συμμετέχοντες στην κατάληψη να αποχωρήσουν συνυπολογίζοντας το γενικότερο πνεύμα των ημερών. Οπως εξηγεί, ορισμένες πρόβες του οργανισμού πραγματοποιούνται σε άλλους χώρους, ωστόσο φτάνουν μέχρι το σημείο που ο θίασος καλείται να συνεχίσει πάνω σε κατάλληλη θεατρική σκηνή. Στους χώρους του Εθνικού, πάντως, δεν έχουν σημειωθεί φθορές, σύμφωνα με τον κ. Πουλαντζά. Με τους σπουδαστές που έχουν καταλάβει το Κτίριο Τσίλλερ συναντήθηκε προχθές και το Σωματείο Εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου, Μάκη Σπετσιέρη, οι σπουδαστές αναγνώρισαν το κόστος που έχει η κατάληψη στη λειτουργία του οργανισμού, ενώ η πρόταση που τους τέθηκε ήταν να επιτρέψουν το άνοιγμα των σκηνών, εξακολουθώντας να γνωστοποιούν τα αιτήματά τους στο κοινό από συγκεκριμένα σημεία των κτιρίων.

Τέλος, στο επίσης κατειλημμένο Ολύμπια – Δημοτικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» αναζητούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, άλλοι χώροι για το ανέβασμα της όπερας «Ιφιγένεια εν Ταύροις», της οποίας η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για τις 17 Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT