Είναι η εποχή που όλοι στα νησιά ψάχνουν προσωπικό για την εστίαση, κουζίνα και σέρβις, την υποδοχή, τις υπηρεσίες καθαρισμού, τις υποστηρικτικές υπηρεσίες, γενικώς για όλα τα πόστα. Με εξαίρεση τις περιζήτητες θέσεις σε Μύκονο και Σαντορίνη κυρίως, όπου τα φιλοδωρήματα είναι πάρα πολλά και τα κυνηγάνε όλοι, στα υπόλοιπα τουριστικά μέρη, και κυρίως στα δεύτερης γραμμής, οι επαγγελματίες δεινοπαθούν να βρουν προσωπικό. Δεν είναι σπάνιο μάλιστα το προσωπικό στη μέση της σεζόν να τους παρατάει στα κρύα του λουτρού επειδή άνοιξε μια πιο καλοπληρωμένη θέση. Φέτος, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς των ανθρώπων του κλάδου, οι ελλείψεις σε προσωπικό θα ανέλθουν σε 75.000.
Είναι πάρα πολύ δύσκολο να καλυφθούν τα κενά παρόλο που οι μισθοί είναι πλέον καλύτεροι σε σχέση με το παρελθόν και σίγουρα αρκετά πάνω από τον κατώτατο μισθό. Οι ξενοδόχοι εξακολουθούν να δυσκολεύονται να καλύψουν τις κενές θέσεις και γι’ αυτό αναζητούν ανθρώπους από τρίτες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στις 7 Μαρτίου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β΄ 1314) υπουργική απόφαση που εντάσσει για πρώτη φορά επισήμως τον τουρισμό στους κλάδους που μπορούν να δέχονται για εργασία πολίτες τρίτων χωρών. Εκκρεμεί απόφαση που θα καθορίζει τους όρους για την έναρξη της διαδικασίας και οι ξενοδόχοι θα μπορούν να προσλαμβάνουν προσωπικό από χώρες όπως το Πακιστάν, η Συρία, η Αίγυπτος, το Αφγανιστάν.
Προφανώς η απόφαση αυτή θα δώσει μια λύση. Αλλωστε το πρόβλημα είχε φανεί από πέρυσι και το φετινό καλοκαίρι θα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Ωστόσο, η οριστική λύση, με προσωπικό καταρτισμένο και ικανοποιημένο, θα έρθει μόνο αν οι μισθοί είναι πραγματικά καλοί και συνοδεύονται από τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης για τους ανθρώπους που αφήνουν τα σπίτια τους και μετακομίζουν για σεζόν στα νησιά. Εχουμε διαβάσει καταγγελίες από εργαζομένους που μένουν σε κοντέινερ ή τρεις και τέσσερις σε μικρά υπόγεια δωμάτια, σε συνθήκες κάθε άλλο παρά αξιοπρεπείς. Η Ελλάδα ζει τα τελευταία χρόνια ένα τουριστικό θαύμα. Μερίδιο της επιτυχίας ανήκει και στους εργαζομένους στον τουρισμό. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε.