Αρχιεπίσκοπος Βρετανίας: «Υπάρχουν νομικές λύσεις για τα Γλυπτά»

Αρχιεπίσκοπος Βρετανίας: «Υπάρχουν νομικές λύσεις για τα Γλυπτά»

Επιστολή του Αρχιεπισκόπου Βρετανίας στον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ για την επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια «τολμηρή και προοδευτική λύση» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα καλεί τον Ρίσι Σούνακ ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας με επιστολή που απέστειλε χθες στον Βρετανό πρωθυπουργό ζητώντας του να εξετάσει το θέμα ως «μια ξεχωριστή περίπτωση».

«Μαζί με πολλούς Βρετανούς επιστήμονες, προσωπικότητες του πολιτισμού, πολιτικούς και απλούς πολίτες πιστεύουμε ότι η παγκόσμια αναγνώριση του (σ.σ. Βρετανικού) Μουσείου θα ενισχυόταν, και δεν θα μειωνόταν, εάν πραγματοποιούνταν η επιστροφή των Μαρμάρων στην Αθήνα. Οπως ο νόμος τροποποιήθηκε για να καταστήσει δυνατή την αποκατάσταση των έργων τέχνης που κατασχέθηκαν από τους ναζί, δεν είναι αδύνατο –με καλή θέληση– να βρεθούν νομικές λύσεις που θα διευκόλυναν την αποκατάσταση της ολότητας αυτού του μοναδικού διαζώματος», αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος στην επιστολή του.

Σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος τονίζει ότι υπάρχει παγκόσμια συζήτηση για την επανένωση των Γλυπτών στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου φιλοξενείται ήδη το ένα τρίτο της ζωφόρου. «Τα Γλυπτά που βρίσκονται σήμερα στο Λονδίνο αποτελούσαν μέρος ενός ενιαίου μνημείου, το οποίο κατακερματίστηκε (περιγράφηκε ακόμη και από τους δράστες του ως “κάπως βάρβαρη”) μετά από ιδιωτική πρωτοβουλία ενός διπλωμάτη, κάτι που θα ήταν αδιανόητο να συμβεί σήμερα και που αμφισβητήθηκε έντονα ακόμη και την εποχή εκείνη», σημειώνει. Ο Αρχιεπίσκοπος Νικήτας αναφέρεται ακόμη στη συνεργασία ελληνικών και βρετανικών φορέων, αλλά και στην επιλογή του Βρετανού αρχιτέκτονα Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ για την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και εκτιμά ότι μια λύση θα βελτίωνε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε αποκλείσει την αλλαγή του νομικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του Βρετανικού Μουσείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT