Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Επική φιλία, επικό παιχνίδι και βιογραφίες

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Επική φιλία, επικό παιχνίδι και βιογραφίες

«Τα οχτώ βουνά», «Dungeons & Dragons: Εντιμότητα μεταξύ κλεφτών». Οι Ιταλικές Αλπεις αλλά και ένα φιλμ φαντασίας, στις νέες ταινίες της εβδομάδας

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα οχτώ βουνά ★★★½
Σκηνοθεσία: Φελίξ βαν Γκρόνινγκεν, Σάρλοτ Βαντερμίς
Ερμηνείες: Λούκα Μαρινέλι, Αλεσάντρο Μπόργκι

Μια επική ιστορία ανδρικής φιλίας, που διατρέχει τις δεκαετίες, μας έρχεται από την Ιταλία για να μας μεταφέρει και στα πανέμορφα ορεινά της γειτονικής χώρας. Εκεί ψηλά στις Ιταλικές Αλπεις δύο αγόρια συναντιούνται στα μέσα της δεκαετίας του 1980: ο Πιέτρο είναι παιδί της πόλης, από το βιομηχανικό Τορίνο, ενώ ο πιο σκληραγωγημένος Μπρούνο μένει μόνιμα πάνω στα βουνά με τους κτηνοτρόφους συγγενείς του. Το καλοκαίρι που θα περάσουν μαζί θα είναι το πρώτο από πολλά, ενώ χρόνια αργότερα, στα 30 τους πια, οι δυο τους θα χτίσουν και ένα ορεινό καταφύγιο, το οποίο θα σφραγίσει τη φιλία τους. Η περιπετειώδης φύση του Πιέτρο, ωστόσο, θα τον οδηγήσει μακριά μέχρι τις κορυφές του Νεπάλ, την ώρα που ο Μπρούνο είναι απρόθυμος να αποχωριστεί τα μέρη όπου μεγάλωσε.

Τα μαγευτικά βουνίσια τοπία, άρτια κινηματογραφημένα, είναι εδώ ο επιπλέον πρωταγωνιστής ενός φιλμ που ασχολείται εξίσου με τη σημασία της μνήμης, των ονείρων και τραυμάτων της παιδικής ηλικίας και, φυσικά, της φιλίας. Οι δύο πρωταγωνιστές, διαφορετικοί, αλλά ενωμένοι για πάντα μέσω του πατέρα του Πιέτρο, μοιάζουν με πλανήτες που ευθυγραμμίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα για να αποχωριστούν και πάλι. Η ελκτική τους δύναμη, ωστόσο, παραμένει πανίσχυρη, συγκρίσιμη μόνο με εκείνη της άχρονης φύσης που τους περιβάλλει.

Dungeons & Dragons: Εντιμότητα μεταξύ κλεφτών ★★½
Σκηνοθεσία: Τζον Φράνσις Ντάλεϊ, Τζόναθαν Γκόλντσταϊν
Ερμηνείες: Κρις Πάιν, Μισέλ Ροντρίγκεζ, Χιου Γκραντ

Το θρυλικό επιτραπέζιο παιχνίδι φαντασίας, που έχει μεγαλώσει γενιές σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη με μια πλούσια παραγωγή και αστραφτερό καστ. Ενας γοητευτικός κλέφτης (Κρις Πάιν) ενώνει τις δυνάμεις του με μια ετερόκλητη ομάδα από τυχοδιώκτες προκειμένου να αναζητήσει ένα χαμένο κειμήλιο με πανίσχυρες ιδιότητες. Απέναντί τους θα βρεθεί ένας πανούργος ευγενής (Χιου Γκραντ) μαζί με τη δολοφονική μάγισσα που τον υπηρετεί. Η μεγαλύτερη αρετή της ταινίας είναι ότι προτιμά να παραμείνει διασκεδαστική και ανάλαφρη, παρά να καλυφθεί πίσω από ένα πέπλο «σοβαρής» φαντασίας και δήθεν ψαγμένου σινεμά. Περισσότερο ή λιγότερο πιστή στο πνεύμα του παιχνιδιού, αυτή η περιπέτεια διαθέτει χιούμορ, δράση και τελικά κυλάει πρακτικά αβίαστα παρά τη μεγάλη διάρκειά της. Στα συν και ο Χιου Γκραντ, ο οποίος διευρύνει το σερί των απολαυστικών «κακών» που ερμηνεύει τελευταία.

Ο Αρχοντας των μυρμηγκιών ★★½
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Τζιάνι Αμέλιο
Ερμηνείες: Λουίτζι Λο Κάσιο, Ελιο Τζερμάνο

Ο Ιταλός σκηνοθέτης Τζιάνι Αμέλιο («Τρυφερότητα») αφηγείται την αληθινή ιστορία του συμπατριώτη του ποιητή, θεατρικού συγγραφέα και σκηνοθέτη Αλντο Μπραϊμπάντι, ο οποίος πέρασε από δίκη και καταδικάστηκε για τη σχέση του με έναν νεαρό μαθητή του τη δεκαετία του 1960. Στην ταινία παρακολουθούμε τη γνωριμία και τον έρωτα των δύο ανδρών, κυρίως όμως την τρομακτική αντίδραση μιας συντηρητικής εξουσίας, η οποία δεν ποινικοποιεί μεν την ομοφυλοφιλία (διότι απλώς δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχει), εφευρίσκει ωστόσο άλλες κατηγορίες προκειμένου να επιβάλει την ηθική της. Μακροσκελές, μάλλον ακαδημαϊκό στην προσέγγισή του, το φιλμ του Αμέλιο μεταφέρει πάντως με ακρίβεια το κλίμα και τις αντιλήψεις μιας ολόκληρης εποχής.

Ζλάταν ★★½
Σκηνοθεσία: Γενς Σόργκεν
Ερμηνείες: Γκράνιτ Ρουσίτι, Τσεντομίρ Γκλίσοβιτς

Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, από τις πιο ξεχωριστές ποδοσφαιρικές φιγούρες των τελευταίων δύο δεκαετιών, βιογραφείται σε ένα φιλμ που επικεντρώνεται κυρίως στα παιδικά και στα εφηβικά του χρόνια. Ο νεαρός Ζλάταν, παιδί Βαλκάνιων μεταναστών στη Σουηδία, μεγαλώνει σε μια συνοικία του Μάλμε, όπου κάνει και τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα. Εκ φύσεως αντιδραστικός και ατίθασος, δυσκολεύεται να ενταχθεί στις νόρμες της ομάδας (και της κοινωνίας) παρά το αναμφισβήτητο ταλέντο του. Η ταινία του Γενς Σόργκεν είναι καλλιτεχνικά μάλλον συμβατική, σε αντίθεση με την ιστορία του Ζλάταν, η οποία κάνει από μόνη της το τελικό αποτέλεσμα ενδιαφέρον.

Η βασίλισσα της Νέας Υόρκης ★★★
Σκηνοθεσία: Βάλερυ Κοντάκου
Εμφανίζονται: Τσέλι Γουίλσον

Βραβευμένο στο πρόσφατο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το φιλμ της Βάλερυ Κοντάκου αφηγείται τον μυθιστορηματικό βίο της Τσέλι Γουίλσον, μιας Ελληνοεβραίας από τη Θεσσαλονίκη, η οποία γλίτωσε το Ολοκαύτωμα, μετανάστευσε στην Αμερική και έστησε μια μικρή αυτοκρατορία πορνοσινεμά στη Νέα Υόρκη. Χρησιμοποιώντας εκτεταμένες μαρτυρίες, τόσο από τα παιδιά της Γουίλσον όσο και από άλλους φίλους και συγγενείς, η Κοντάκου καταφέρνει να ζωντανέψει τον μύθο μιας δαιμόνιας επιχειρηματία αλλά και πρωτοπόρου γυναίκας, που αμφισβήτησε τα σεξουαλικά στερεότυπα της εποχής της. Ειδικές προβολές 31/3 και 7/4 στο Αστορ.

Ανθρωπόπαυση ★★½
Σκηνοθεσία: Χρήστος Γόδας
Εμφανίζονται: ∆ημήτρης Νανόπουλος, Κωνσταντίνος ∆ασκαλάκης

Επιχειρώντας ένα στοχασμό πάνω στη θρησκευτική πίστη σε αντιπαραβολή με την ανθρώπινη διάνοια εν μέσω πανδημίας, το ντοκιμαντέρ του Χρήστου Γόδα ταξιδεύει από τη Μονή Πανορμίτη στη Σύμη μέχρι τη Νέα Υόρκη και το ΜΙΤ συναντώντας διαφορετικούς συνομιλητές, ανάμεσα στους οποίους και οι διακεκριμένοι καθηγητές Δημήτρης Νανόπουλος και Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT