Home Cinema: Η δεύτερη ευκαιρία των… λούζερ πρακτόρων

Home Cinema: Η δεύτερη ευκαιρία των… λούζερ πρακτόρων

Από την πλατφόρμα της Apple TV επιλέγουμε μια πολύ ιδιαίτερη κατασκοπική σειρά από τη Βρετανία, η οποία έχει ήδη κυκλοφορήσει τους δύο πρώτους κύκλους της

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αργά άλογα
Κατασκοπικό θρίλερ (2022)
Δημιουργός: Γουίλ Σμιθ
Ερμηνείες: Γκάρι Ολντμαν, Κριστίν Σκοτ Τόμας

Από την πλατφόρμα της Apple TV επιλέγουμε μια πολύ ιδιαίτερη κατασκοπική σειρά από τη Βρετανία, η οποία έχει ήδη κυκλοφορήσει τους δύο πρώτους κύκλους της. Σύμφωνα με το σενάριο, η περίφημη ΜΙ5 διαθέτει ένα ειδικό τμήμα, τον «Λάκκο», όπου στέλνει πράκτορες και στελέχη που έχουν αποτύχει οικτρά ή έχουν κάνει λάθη που κόστισαν στην υπηρεσία. Επικεφαλής εκεί είναι ο Τζάκσον Λαμπ (Γκάρι Ολντμαν), ο οποίος παρακινεί ανοιχτά τους υφισταμένους του να μην κάνουν απολύτως τίποτα· κάποιοι από εκείνους ωστόσο παρακούν τις εντολές και σύντομα ολόκληρο το τμήμα βρίσκεται μπλεγμένο σε μεγάλης σημασίας υποθέσεις εθνικής ασφάλειας.

Μέθυσος, βρωμόστομος, κυνικός αλλά και τρομερά ιδιοφυής, ο χαρακτήρας –και η ερμηνεία– του Ολντμαν είναι από μόνος του απολαυστικός λόγος για να παρακολουθήσει κανείς τη σειρά, η οποία πάντως διαθέτει και πολλές ακόμη αρετές. Αρχικά στο αντίπαλον δέος του, τη διευθύντρια της ΜΙ5, την οποία ενσαρκώνει επίσης άψογα η Κριστίν Σκοτ Τόμας.

Ισορροπώντας ανάμεσα στο αγωνιώδες θρίλερ και σε μια διαρκώς παιγνιώδη διάθεση, αυτή η ωδή των «χαμένων», των λούζερ δηλαδή της απόλυτα ανταγωνιστικής δυτικής κοινωνίας, αποτελεί φρέσκια πρόταση σε ένα κατά κανόνα κορεσμένο είδος. Καταφέρνει δε να θίξει υπαρκτά προβλήματα του σύγχρονου κόσμου, όπως η επάνοδος της Ακροδεξιάς, ο ρατσισμός, οι ανισότητες κ.ά. δίχως την έλλειψη φαντασίας μιας ξύλινης πολιτικής ορθότητας.

Home Cinema: Η δεύτερη ευκαιρία των… λούζερ πρακτόρων-1
Η Ζαρ Αμίρ-Εμπραχίμι σε σκηνή από την ταινία «Ιερή αράχνη», που είναι διαθέσιμη στο Cinobo.

Ιερή αράχνη ★★★
Θρίλερ (2022)
Σκηνοθεσία: Αλί Αμπασί
Ερμηνείες: Ζαρ Αμίρ-Εμπραχίμι, Μεχντί Μπατζεστάνι

Από την πλατφόρμα του Cinobo επιλέγουμε ένα πολύ αξιόλογο φιλμ που είδαμε πριν από μερικούς μήνες και στις κινηματογραφικές αίθουσες. Ο Ιρανός Αλί Αμπασί χρησιμοποιεί μια δανική παραγωγή και γυρίζει στην Ιορδανία, αναφερόμενος ωστόσο αποκλειστικά στην πατρίδα του, στην οποία η ταινία του θα ήταν αδύνατο να πραγματωθεί. Στην ιερή πόλη Μαχσάντ του Ιράν, ένας κατά συρροήν δολοφόνος στοιχειώνει τους νυχτερινούς δρόμους εκτελώντας ιερόδουλες.

Ο κατά τα άλλα φιλήσυχος οικογενειάρχης θεωρεί πως έτσι εξαγνίζει τον κόσμο από την αμαρτία. Μέχρι που μια τολμηρή δημοσιογράφος φτάνει στην πόλη για να καλύψει το θέμα, καταλήγοντας να κάνει εκείνη το δόλωμα προκειμένου να τον ξεσκεπάσει.

Ο Αμπασί θίγει το θέμα του μισογυνισμού που διακρίνει την ιρανική κοινωνία, μέσα από ένα αγωνιώδες θρίλερ, το οποίο ακολουθεί εξίσου τόσο την ηρωίδα δημοσιογράφο όσο και τον στυγερό δολοφόνο. Η αντιμετώπιση μάλιστα του τελευταίου από το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο κρύβει μέσα της μία ακόμη πιο εξοργιστική αλήθεια-παθογένεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT