Πέθανε ο διάσημος παραγωγός Σέιμουρ Στάιν που ανακάλυψε μεταξύ άλλων τη Μαντόνα

Πέθανε ο διάσημος παραγωγός Σέιμουρ Στάιν που ανακάλυψε μεταξύ άλλων τη Μαντόνα

Η «περίεργη» ιστορία της γνωριμίας τους μέσα σε έναν θάλαμο καρδιολογικής κλινικής.

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέθανε σε ηλικία 80 ετών ο διάσημος παραγωγός και ιδρυτής της Sire Records Σέιμουρ Στάιν ο οποίος ουσιαστικά ανακάλυψε Μαντόνα και σηματοδότησε την καριέρα άλλων σημαντικών μουσικών. 

Ο Στάιν ο οποίος βοήθησε στην ίδρυση του Ιδρύματος Rock and Roll Hall of Fame και ο ίδιος εισήχθη στο Hall of Fame το 2005, πέθανε από καρκίνο στο Λος Άντζελες, σύμφωνα με δήλωση της οικογένειάς του.

Γεννημένος το 1942, ο Στάιν καταγόταν από τη Νέα Υόρκη και ως έφηβος δούλευε τα καλοκαίρια στην King Records με έδρα το Σινσινάτι, την εταιρεία του Τζέιμς Μπράουν, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του 1960 είχε συνιδρύσει την Sire Productions, που σύντομα θα γινόταν Sire Records.

Παθιασμένος με τα μουσικά charts του Billboard από την παιδική του ηλικία, ήταν γνωστός για τη βαθιά γνώση και την εκτίμησή του για τη μουσική και θα αποδεικνυόταν οξυδερκής κριτής ταλέντων κατά τη διάρκεια της εποχής του New Wave της δεκαετίας του 1970, έναν όρο που βοήθησε να γίνει δημοφιλής, υπογράφοντας δισκογραφικές συμφωνίες με τους Talking Heads, τους Ramones και τους Pretenders.

«Το μουσικό γούστο του είναι πάντα μερικά χρόνια μπροστά από το γούστο όλων των άλλων», δήλωσε ο μάνατζερ των Talking Heads στο Rock Hall Hall of Fame την εποχή της ένταξης του.

H γνωριμία με τη Μαντόνα

Η πιο προσοδοφόρα ανακάλυψή του συνέβη στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν άκουσε τη demo κασέτα μιας ελάχιστα γνωστής τραγουδίστριας-χορεύτριας από τη σκηνή των κλαμπ του κέντρου της Νέας Υόρκης, της Mαντόνα.

«Μου άρεσε η φωνή της, μου άρεσε η αίσθηση και μου άρεσε το όνομα. Μου άρεσαν όλα και τα έπαιξα ξανά», έγραψε στα απομνημονεύματά του «Siren Song», που εκδόθηκαν το 2018, την ίδια χρονιά που αποσύρθηκε. Ο Στάιν νοσηλευόταν στο νοσοκομείο με καρδιακή λοίμωξη όταν έμαθε για πρώτη φορά για τη Μαντόνα, αλλά ήταν τόσο ανυπόμονος να τη γνωρίσει που ζήτησε να του την φέρουν στο δωμάτιό του.

«Ήταν ντυμένη με φτηνά πανκ ρούχα το είδος του παιδιού του κλαμπ που έμοιαζε παράλογα εκτός τόπου και χρόνου σε ένα καρδιολογικό θάλαμο», έγραψε. «Δεν την ενδιέφερε καν να με ακούσει να της εξηγώ πόσο μου άρεσε το ντέμο της. ‘Το πράγμα που πρέπει να κάνεις τώρα’, είπε, ‘είναι να μου υπογράψεις ένα δισκογραφικό συμβόλαιο’».

Στους καλλιτέχνες της Sire περιλαμβάνονταν επίσης οι Ice T, οι Smiths, οι Depeche Mode, οι Replacements και οι Echo and the Bunnymen, μαζί με τους πιο καταξιωμένους Lou Reed και Brian Wilson, οι οποίοι ηχογράφησαν με τη Sire αργότερα στην καριέρα τους.

Πηγή: Associated Press

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT