Η «Ελλάδα του Σαίξπηρ» στην Κομοτηνή

Tην επανεκκίνηση της λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής από το 2024, με τη συνδρομή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) και χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ, ανακοίνωσε το ΥΠΠΟΑ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην επανεκκίνηση της λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής από το 2024, με τη συνδρομή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) και χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ, ανακοίνωσε το ΥΠΠΟΑ.

Οπως σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, το Μέγαρο της Κομοτηνής πρόκειται να εξελιχθεί σε Μέγαρο των Πολιτισμών ώστε να αναδείξει την πολυπολιτισμική φυσιογνωμία της περιοχής και την ενίσχυση των πολιτιστικών σχέσεων με τις γειτονικές χώρες. Να θυμίσουμε ότι το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής παραδόθηκε για χρήση το 2011, αλλά η δραστηριότητά του παρέμενε περιορισμένη.

«Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος πολιτιστικής αποκέντρωσης μέσα στη χώρα», είχε πει ο κ. Κουμεντάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Κ» (25.01.2023), μιλώντας για τις επιδιώξεις της νέας του θητείας. Ακριβώς σε αυτά τα αιτήματα πολιτιστικής αποκέντρωσης και την κάλυψή τους με σύγχρονες αντιλήψεις ανταποκρίνεται το θρακιώτικο «Μέγαρο Πολιτισμών», που σχεδιάζεται.

Νέα προσπάθεια επανεκκίνησης του τοπικού Μεγάρου Μουσικής με τη συνδρομή της ΕΛΣ.

«Στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε όλη μας την τεχνογνωσία και τις δυνάμεις για να δημιουργήσουμε έναν υποδειγματικό πυρήνα πολιτισμού, ο οποίος θα αποτελέσει τη βάση μιας μελλοντικής, ουσιαστικής πολιτιστικής ανάπτυξης της Θράκης», λέει ο κ. Κουμεντάκης και διευκρινίζει ότι η ΕΛΣ δεν θα έχει την αποκλειστικότητα στον προγραμματισμό, αλλά αποσκοπεί σε συνεργασίες.

Ο προτεινόμενος προγραμματισμός για τη νέα εποχή του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, που αφορά την τριετία 2024-2026, αναφέρεται τόσο στην καλλιτεχνική παραγωγή όσο και στην καλλιτεχνική εκπαίδευση και έρευνα –όπερα, θέατρο, μουσικό θέατρο, χορός, δημιουργική γραφή– ενώ υπάρχει σαφές ενδιαφέρον για δημιουργική επικοινωνία με την τοπική κουλτούρα. Ενδεικτικά, ορισμένες από τις πολιτιστικές και καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες που προτείνονται είναι το Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, που ήδη αποτελεί επιτυχημένο θεσμό στην πρωτεύουσα. Επίσης η μελέτη της τέχνης των σκιών – από τον Καραγκιόζη μέχρι τα εικαστικά, οπτικά και θεατρικά εγχειρήματα από σύγχρονους καλλιτέχνες. Η ιδέα για τη δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας ΟΡΦΕΑΣ αποτελεί ένα μελλοντικό διακαλλιτεχνικό, διεπιστημονικό, διαδραστικό εγχείρημα σε συνεργασία με σημαντικούς φορείς από το εξωτερικό και οπωσδήποτε με τη συμμετοχή ομάδων, κοινοτήτων και καλλιτεχνών από τη Θράκη και τη Βόρεια Ελλάδα.

Τέλος, υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα του Σαίξπηρ», η πλούσια ιστορία και η διεθνής φήμη σπουδαίων αρχαιολογικών χώρων όπως οι Φίλιπποι θα δώσουν την ευκαιρία για συναντήσεις ανάμεσα σε γνωστούς μελετητές και ερευνητές του σαιξπηρικού έργου, σε φημισμένους θεατρικούς οργανισμούς και καλλιτέχνες του θεάτρου, της μουσικής, του κινηματογράφου.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος θα γίνει μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ύψους έως 5 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό θα έχει δύο παραμέτρους. Η πρώτη αφορά τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό και θα υλοποιηθεί από την ΕΛΣ. Η δεύτερη αφορά την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του Μεγάρου και θα υλοποιηθεί μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας από την Περιφέρεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT