Ο Οδυσσέας Ρέιφ Φάινς πιάνει Ιθάκη μέσω… Κέρκυρας

Ο Οδυσσέας Ρέιφ Φάινς πιάνει Ιθάκη μέσω… Κέρκυρας

«Δεν υπάρχουν θεοί και δαίμονες, μόνο σκληρός ρεαλισμός και μια ανθρώπινη ιστορία επιστροφής», λέει ο παραγωγός Κωνσταντίνος Κοντοβράκης

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσφατα πέρασε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το αίτημα των κινηματογραφικών παραγωγών Καρναβά – Κοντοβράκη (Heretic) για την προσωρινή παραχώρηση κινηματογράφησης τόσο του βυζαντινού φρούριου Αγγελοκάστρου στην Κέρκυρα όσο και του κάστρου Χλεμούτσι της Ηλείας. Οι Ελληνες παραγωγοί, ωστόσο, δεν σκοπεύουν να γυρίσουν ταινία τοποθετημένη στον Μεσαίωνα· αντιθέτως, τα δύο εντυπωσιακά οχυρά πρόκειται να γίνουν μέρος του σκηνικού της ομηρικής Ιθάκης, στην οποία τοποθετείται το «The Return», μια μεγάλη συμπαραγωγή ανάμεσα σε Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία και Βρετανία, που θα αφηγηθεί το καταληκτικό κομμάτι της «Οδύσσειας».

Είναι αξιοσημείωτο ότι η τελευταία αμιγώς κινηματογραφική μεταφορά του ομηρικού έπους πηγαίνει πίσω στο μακρινό 1954, όταν μια εντυπωσιακή ιταλο-χολιγουντιανή παραγωγή με τον Κερκ Ντάγκλας στον ρόλο του Οδυσσέα έφτασε στις αίθουσες. Από τότε υπήρξαν 2-3 σειρές και τηλεταινίες, μάλλον η μία χειρότερη από την άλλη. Πιο αξιοσημείωτη ανάμεσά τους ήταν πιθανότατα η διεθνής (τηλεοπτική) συμπαραγωγή της «Οδύσσειας» του 1992, με τον σημαντικό Ρώσο κινηματογραφιστή Αντρέι Κοντσαλόφσκι στο σκηνοθετικό τιμόνι και τον Αρμάντ Ασάντε στον ρόλο του πολυμήχανου πρωταγωνιστή. Χαρακτηριστική και η παρουσία της Ιζαμπέλα Ροσελίνι σε εκείνον της θεάς Αθηνάς.

Μάιο ξεκινούν γυρίσματα

Το «The Return», πάντως, που θα ξεκινήσει γυρίσματα στη χώρα μας μέσα στον Μάιο, μοιάζει αρκετά υποσχόμενο: με τον Ρέιφ Φάινς ως Οδυσσέα και τη Ζιλιέτ Μπινός στον ρόλο της Πηνελόπης (οι δυο τους επανενώνονται δυόμισι δεκαετίες μετά τον «Αγγλο ασθενή»), η ταινία ξεκινά τη δράση της όταν ο πρώτος ξεβράζεται στις ακτές της Ιθάκης είκοσι χρόνια μετά την αναχώρησή του για την Τροία. Ως γνωστόν, εκεί πολλά έχουν αλλάξει, με τους μνηστήρες να πολιορκούν τη σύζυγό του και τον γιο του Τηλέμαχο (Τσάρλι Πλάμερ) να βρίσκεται σε θανάσιμο κίνδυνο.

«Μια βασική διαφορά με τις υπόλοιπες κινηματογραφικές “Οδύσσειες” είναι ότι εδώ παραμένουμε πιστοί στο ιστορικό πλαίσιο του ομηρικού έπους, απογυμνωμένου από τα μυθολογικά στοιχεία. Για να το πούμε απλά, δεν υπάρχουν θεοί και δαίμονες, μόνο σκληρός ρεαλισμός και μια ανθρώπινη ιστορία επιστροφής με όσα δραματικά ακολουθούν», μας λέει ο παραγωγός, Κωνσταντίνος Κοντοβράκης. Σύμφωνα επίσης με τον ίδιο, η ευρωπαϊκή συμπαραγωγή των περίπου 15 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιήσει όλα της τα εξωτερικά γυρίσματα στην Ελλάδα (περίπου το 50% του συνόλου) ενώ τα υπόλοιπα θα γίνουν σε ιταλικό στούντιο. Η δε κυκλοφορία της στα σινεμά τοποθετείται μέσα στο 2024.

Οσο για τη σκηνοθεσία της ταινίας, την αναλαμβάνει ο έμπειρος Ουμπέρτο Παζολίνι, περισσότερο γνωστός ως παραγωγός του κλασικού καλτ «Ανδρες με τα όλα τους», αλλά και σκηνοθέτης του ευαίσθητου «Για πάντα κοντά σου» του 2020. Φυσικά, εδώ θα κληθεί να δουλέψει πάνω σε κάτι εντελώς διαφορετικό, ωστόσο το γεγονός ότι θα έχει στη διάθεσή του δύο πρωταγωνιστές αυτού του βεληνεκούς είναι μεγάλο πλεονέκτημα. Δίπλα τους, όπως μαθαίνουμε θα βρίσκονται και Ελληνες ηθοποιοί, τα ονόματα των οποίων δεν είναι ακόμη ανακοινώσιμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT