Ταξίδι σε έναν τόπο μυθικό και μαγικό

Ταξίδι σε έναν τόπο μυθικό και μαγικό

Τετραήμερη περιήγηση στα Ζαγοροχώρια του πολιτισμού και της φύσης

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ακαδημία Πολιτισμού «Μελένια Λεμόνια», με τη σφραγίδα του συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη, ξεκινάει στις 8-11 Ιουνίου τετραήμερη περιήγηση σε ένα από τα ωραιότερα μέρη της Βαλκανικής Χερσονήσου και της Ευρώπης, τα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου.

  • Πουθενά αλλού, σε ολόκληρη τη βαλκανική χερσόνησο, δεν μοιράστηκαν τόσο απλόχερα τόσες γεωλογικές ιδιαιτερότητες και τόσες φυσικές ομορφιές.

  • Πουθενά αλλού ο άνθρωπος μέσα από τη διαδρομή της ιστορίας και της δημιουργίας του πολιτισμού του δεν σεβάστηκε τόσο πολύ την καθοριστική αυτή φύση που τον περιέβαλε για να δημιουργήσει τους δρόμους

  • Δεν είναι τυχαίο ότι όλη η περιοχή του Ζαγορίου τον Φεβρουάριο του 2022 έγινε η πρώτη (και μοναδική) ελληνική περιοχή που έβαλε υποψηφιότητα για να μπει επισήμως στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Ενα ταξίδι πίσω από τα βουνά, όπως και το όνομα της περιοχής λέει (η λέξη Ζαγόρι προέρχεται από τη σλαβική πρόθεση Za που σημαίνει «πίσω» και το ουσιαστικό gora που σημαίνει «βουνό»). Ενα ταξίδι σε έναν μυθικό και μαγικό τόπο, όπου ποτάμια και λίμνες, πέτρα, ουρανός και βουνά συναντιόνται και αναμετριούνται με τον άνθρωπο και τη ζωή του, με έναν τρόπο πραγματικά μοναδικό.

Πουθενά αλλού, σε ολόκληρη τη βαλκανική χερσόνησο, δεν μοιράστηκαν τόσο απλόχερα τόσες γεωλογικές ιδιαιτερότητες και τόσες φυσικές ομορφιές.

Πουθενά αλλού, σε ολόκληρη τη βαλκανική χερσόνησο, δεν μοιράστηκαν τόσο απλόχερα τόσες γεωλογικές ιδιαιτερότητες και τόσες φυσικές ομορφιές. Πουθενά αλλού η φύση δεν κυριάρχησε τόσο απόλυτα, αλλά και πουθενά αλλού δεν φιλοξένησε τόσο ζεστά τον άνθρωπο.

Πουθενά αλλού, σε ολόκληρη τη βαλκανική χερσόνησο, δεν μοιράστηκαν τόσο απλόχερα τόσες γεωλογικές ιδιαιτερότητες και τόσες φυσικές ομορφιές. Πουθενά αλλού η φύση δεν κυριάρχησε τόσο απόλυτα, αλλά και πουθενά αλλού δεν φιλοξένησε τόσο ζεστά τον άνθρωπο.

Πουθενά αλλού ο άνθρωπος μέσα από τη διαδρομή της ιστορίας και της δημιουργίας του πολιτισμού του δεν σεβάστηκε τόσο πολύ την καθοριστική αυτή φύση που τον περιέβαλε για να δημιουργήσει τους δρόμους, τα χωριά και τα σπίτια του, για να βοσκήσει τα ζώα του ή για να καλλιεργήσει τη γη του. Ενα πραγματικό «φυσικό» εργαστήρι, ένα «in situ» μουσείο γεωλογίας, φύσης και πολιτισμού.

Μαντείο της Δωδώνης

Και γύρω από αυτά τα χωριά, το θέατρο και το αρχαίο μαντείο της Δωδώνης, τόπος ιερός του Δία και της Διώνης, το αρχαιότερο μαντείο που συναντάται στον ελλαδικό χώρο.

Και γύρω από αυτά τα χωριά, το θέατρο και το αρχαίο μαντείο της Δωδώνης, τόπος ιερός του Δία και της Διώνης, το αρχαιότερο μαντείο που συναντάται στον ελλαδικό χώρο. Κι από την άλλη πλευρά, οι κάμποι της Κόνιτσας και της Κλειδωνιάς, τα σκηνικά των μαχών του Εμφυλίου, και το Καλπάκι, το πεδίο μάχης του Ελληνοϊταλικού Πολέμου. Δεν είναι τυχαίο ότι όλη η περιοχή του Ζαγορίου τον Φεβρουάριο του 2022 έγινε η πρώτη (και μοναδική) ελληνική περιοχή που έβαλε υποψηφιότητα για να μπει επισήμως στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ως το πρώτο πολιτιστικό τοπίο της χώρας.

Δηλώσεις συμμετοχής στο [email protected] και μόνο σε αυτό το email (με το ονοματεπώνυμο και το κινητό σας τηλέφωνο).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT