Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Ενα ταξίδι στους εφιάλτες του νου

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Ενα ταξίδι στους εφιάλτες του νου

«Ο Μπο φοβάται», το ενδιαφέρον φιλμ του Αρι Αστερ με τον Χοακίν Φίνιξ, στις νέες ταινίες

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μπο φοβάται ★★★
ΘΡΙΛΕΡ (2023)
Σκηνοθεσία: Αρι Αστερ
Ερμηνείες: Χοακίν Φίνιξ, Εϊμι Ράιαν, Νέιθαν Λέιν

Ο δημιουργός των επιτυχημένων ταινιών τρόμου «Διαδοχή» και «Μεσοκαλόκαιρο», Αρι Αστερ, περνάει σε ένα ελαφρώς διαφορετικής υφής πρότζεκτ με πρωταγωνιστή τον σπουδαίο Χοακίν Φίνιξ. Ο Αμερικανός ηθοποιός υποδύεται τον Μπο, έναν μεσήλικα άνδρα κυριευμένο από φοβίες που αναλογούν περισσότερο σε παιδί του δημοτικού. Με τις κρίσεις πανικού και τη γενικότερη παράνοια στην ημερήσια διάταξη, ο Μπο ετοιμάζεται να επισκεφθεί την αγαπημένη αλλά επικριτική μητέρα του, όταν την παραμονή της αναχώρησης μαθαίνει πως αυτή σκοτώθηκε με φρικτό τρόπο. Εντελώς απελπισμένος και στα πρόθυρα της τρέλας πια, ξεκινά για την κηδεία της, σε ένα ταξίδι ωστόσο που θα αποδειχθεί απολύτως χαοτικό τόσο στον δρόμο όσο και μέσα στο ίδιο το μυαλό του. Αναμφισβήτητα στο πιο φιλόδοξο αλλά και άναρχο έως τώρα φιλμ του, ο Αστερ αποφασίζει να αναμετρηθεί με όσο περισσότερους ανθρώπινους εφιάλτες μπορεί. Από τη μοναξιά και την κατάθλιψη μέχρι τον τρόμο της απόρριψης και της αποτυχίας, ο Μπο περνάει από όλα τα στάδια της απελπισίας, κάποιες φορές και ταυτόχρονα. Και αν αλλού τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα (π.χ. όταν ζωντανεύει ο κλασικός εφιάλτης τού να βρεθεί κανείς γυμνός στον δρόμο), σε κάποιες περιπτώσεις είναι φανερό πως ο δημιουργός παρασύρεται σε ένα μονοπάτι μάλλον αυτοαναφορικής συνειρμικότητας. Σε κάθε περίπτωση, εδώ έχουμε ένα ενδιαφέρον, αν και μαραθώνιας διάρκειας (τρεις ώρες) σύνολο, με στιγμές ιδιοφυΐας αλλά και φανερά άνισο ως προς τη σύλληψη και την εκτέλεσή του.

Ευλογία ★★½
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Τέρενς Ντέιβις
Ερμηνείες: Τζακ Λόουντεν, Τομ Ασλεϊ

Ο σημαντικός Βρετανός κινηματογραφιστής Τέρενς Ντέιβις υπογράφει τη βιογραφία του Ζίγκφριντ Σασούν, ενός από τους πιο ταλαντούχους αλλά και παρεξηγημένους ποιητές του Μεσοπολέμου. Την επαύριον της πρώτης μεγάλης σύγκρουσης στην Ευρώπη, ο Σασούν, ο οποίος έχει υπηρετήσει στην πρώτη γραμμή, προσπαθεί να βρει ξανά τον εαυτό του στοιχειωμένος από όσα έχει αντικρίσει. Το έργο του τραβάει την προσοχή της λονδρέζικης αριστοκρατίας, ώσπου η φυσική ευθύτητα και οι σεξουαλικές του προτιμήσεις θα αρχίσουν να ορθώνουν εμπόδια. Μακρόσυρτο σε διάρκεια και κάπως φλύαρο ανά στιγμές, το φιλμ του Ντέιβις μάς συστήνει έναν διανοούμενο ήρωα, ο οποίος είναι πάντως ικανός να εκφράσει τα βαθύτερα συναισθήματα με τρόπο άμεσο και ανθρώπινο. Αυτό του το χαρακτηριστικό αντιπαραβάλλεται φανερά με ένα περιβάλλον απίθανου αγγλικού σνομπισμού, ο οποίος παρουσιάζεται εδώ σε όλο του το φλεγματικό μεγαλείο.

Στα ίχνη του δολοφόνου ★★½
ΘΡΙΛΕΡ (2023)
Σκηνοθεσία: Ντέιμιαν Ζιφρόν
Ερμηνείες: Σέιλιν Γούντλεϊ, Μπεν Μέντελσον

Ο Ντέιμιαν Ζιφρόν του υπέροχου «Ιστορίες για αγρίους» υπογράφει εδώ ένα τελείως διαφορετικό φιλμ, με το σασπένς στο επίκεντρο. Η ανερχόμενη Σέιλιν Γούντλεϊ («Μυστικά και ψέματα») υποδύεται την Ελινορ, μια νεαρή αστυφύλακα, η οποία βρίσκεται εν υπηρεσία όταν μια τρομακτική δολοφονική επίθεση με δεκάδες θύματα συγκλονίζει τη Βοστώνη. Καθώς ξεκινά την έρευνα για τον εντοπισμό του εκτελεστή, ο προϊστάμενος του FBI (Μπεν Μέντελσον) την ξεχωρίζει και την προσθέτει στην ομάδα του. Κάπως αλλόκοτο και όχι πάντα αληθοφανές σεναριακά, το φιλμ του Ζιφρόν καταφέρνει παρ’ όλα αυτά να κρατήσει ολοζώντανο το ενδιαφέρον του θεατή χάρη στον πολύ καλό ρυθμό, στην ατμόσφαιρα και στις στιβαρές ερμηνείες του. Οι ψυχολογικές προεκτάσεις δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί, όμως οι ανατροπές και οι ιδιότυπες κορυφώσεις αυτού του παράξενου αστυνομικού θρίλερ σίγουρα δεν περνούν απαρατήρητες.

Μάλιστα, σεφ! ★★½
ΚΟΜΕΝΤΙ (2022)
Σκηνοθεσία: Λουί-Ζιλιέν Πετί
Ερμηνείες: Οντρέ Λαμί, Φρανσουά Κλιζέ

Η υψηλή γαστρονομία συναντά το ανθρωπιστικό πνεύμα, σε μια συμβατικά feelgood κομεντί. Η Κάθι (Οντρέ Λαμί), μια σαραντάρα βοηθός σεφ, χάνει ξαφνικά τη δουλειά της και βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ως λύση ανάγκης, αναλαμβάνει τη δουλειά της μαγείρισσας σε μια δομή για ανήλικους, ασυνόδευτους μετανάστες· εκεί με βοηθούς τους προβληματισμένους αλλά ενθουσιώδεις εφήβους, θα στήσει μια πρωτότυπη κουζίνα που δημιουργεί απολαυστικά εδέσματα τόσο για τον ουρανίσκο όσο και για τις τραυματισμένες ψυχές.

Λουνάνα, ένα γιακ μέσα στην τάξη ★★★
ΔΡΑΜΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Πάου Τσόινινγκ Ντόρχι
Ερμηνείες: Σεράμπ Ντόρχι, Ουγκιέν Νόρμπου Λένταπ

Από το μακρινό Μπουτάν μάς έρχεται ένα οικογενειακό φιλμ, που ήταν υποψήφιο και για το Οσκαρ καλύτερης διεθνούς ταινίας για το 2022. Ενας νεαρός δάσκαλος ετοιμάζεται να φύγει στην Αυστραλία, ωστόσο προηγουμένως πρέπει να ολοκληρώσει τη θητεία του στο πιο απομακρυσμένο χωριό της χώρας, στο Λουνάνα.

Εκεί, σε ένα μέρος δίχως ηλεκτρικό, σχολικά βιβλία ή κανονική τουαλέτα, ο Ουγκιέν θα συναντήσει τεράστιες δυσκολίες, αλλά και μια θαυμαστή μικροκοινωνία, η οποία θα τον συγκινήσει βαθιά και θα αλλάξει τις αντιλήψεις του για τη ζωή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT