«Εφυγε» ο βυζαντινολόγος Ρ. Οουστερχουτ

«Εφυγε» ο βυζαντινολόγος Ρ. Οουστερχουτ

Εφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 73 ετών, ο Ρόμπερτ Οουστερχουτ, ένας από τους πιο επιφανείς βυζαντινολόγους του καιρού μας

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 73 ετών, ο Ρόμπερτ Οουστερχουτ, ένας από τους πιο επιφανείς βυζαντινολόγους του καιρού μας. Την είδηση έκανε γνωστή χθες η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία, αναφέροντας πως ο εκλιπών πέθανε στις 23 Απριλίου. Καθηγητής Βυζαντινής Τέχνης και Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, ο Οουστερχουτ υπήρξε επίσης αρχαιολόγος στο πεδίο, διεξάγοντας μεταξύ άλλων έρευνες στη Θράκη, στην Ιμβρο και στην Καππαδοκία, ενώ συνδιηύθυνε και το έργο αποκατάστασης του καθολικού της Μονής Παντοκράτορος στην Κωνσταντινούπολη από το 1996 μέχρι το 2005.

Οπως είναι λογικό, ο Αμερικανός καθηγητής είχε στενή σχέση τόσο με τη χώρα μας, την οποία επισκεπτόταν συχνά, όσο και με την εδώ επιστημονική κοινότητα. Η πιο σπουδαία συνεργασία του ήταν αυτή με τον αρχαιολόγο και νυν πρόεδρο του Βυζαντινού Μουσείου Θεσσαλονίκης Χαράλαμπο Μπακιρτζή, με τους δυο τους να διεξάγουν έρευνες πεδίου στην περιοχή της Θράκης και να προχωρούν σε μια σειρά δημοσιεύσεων από το 1985 έως το 1992.

Εχοντας διατελέσει επιπλέον καθηγητής στα αμερικανικά Πανεπιστήμια του Ορεγκον και του Ιλινόι, αλλά και σε πλήθος ακόμη ανά τον κόσμο ως επισκέπτης καθηγητής, τα ενδιαφέροντα του Οουστερχουτ επικεντρώθηκαν κυρίως στην αρχιτεκτονική και γενικότερα στη μνημειακή τέχνη στις πόλεις της μέσης και της ύστερης βυζαντινής περιόδου. Αυτό φυσικά σημαίνει εκτεταμένες έρευνες τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και στη Θράκη, στην Καππαδοκία και στα Ιεροσόλυμα. Καρπός των τελευταίων υπήρξε ένα πλουσιότατο συγγραφικό έργο, με πλήθος άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικές εκδόσεις, καθώς και αρκετές μονογραφίες.

Η επίδρασή τους στο πεδίο των βυζαντινών σπουδών –και ιδιαιτέρως της αρχιτεκτονικής/πολεοδομίας– θεωρείται πολύ σημαντική.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT