500 Λέξεις με τον Μιλτιάδη Σαλβαρλή

Ο Μιλτιάδης Σαλβαρλής γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε φιλολογία στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και νομικά στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μιλτιάδης Σαλβαρλής γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε φιλολογία στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και νομικά στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Από το 1981 έως το 2012 εργάστηκε ως ρεπόρτερ, συντάκτης και αρχισυντάκτης στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση της ΕΡΤ, στη διαδικτυακή πύλη in.gr, καθώς και σε διάφορα έντυπα. Ανάμεσά τους τα περιοδικά «Ταξιδεύοντας», «Πάνθεον», ELLE, «Δίφωνο», HiTECH και National Geographic. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του έχει τίτλο «Πατρίδα χώρα ξένη» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Το «Μαύρο νερό» του Μιχάλη Μακρόπουλου, το οποίο διαβάζω ήδη, και το βιβλίο του Αντώνη Γεωργίου «Ενα άλπουμ ιστορίες».

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Η εξαθλίωση του κόσμου και η ζωή στην ηττημένη Γερμανία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως περιγράφεται στην «Τριλογία του Βερολίνου» του Φ. Κερ.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Τη «Μαντάμ Μποβαρύ» του Φλομπέρ. Σε νεότερη ηλικία το είχα προσπεράσει.

Περιγράψτε την ιδανική αναγνωστική συνθήκη.

Μεσημέρι έως απόγευμα που η συνοικία ησυχάζει, σε πολυθρόνα, με φυσικό φως να μπαίνει από το παράθυρο.

Υπάρχουν βιβλία για τα οποία να νιώθετε ενοχές που σας άρεσαν;

Παλαιότερα είχα μπει στον πειρασμό να αγοράσω για το καλοκαίρι ανούσια βιβλία με βιογραφίες διασήμων. Δεν αισθάνομαι ενοχές. Μόνο ότι έχασα χρόνο και χρήμα.

Τι είναι αυτό που σας συγκινεί περισσότερο σε ένα βιβλίο;

Η ικανότητα του συγγραφέα να συλλαμβάνει ένα σύμπαν με τόπους, ανθρώπους και καταστάσεις, να το βάζει με μαστοριά στο χαρτί και να σε παρασύρει στο παραμύθι του.

Ποιο είναι το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσετε;

Εχω σημειώσει το καινούργιο βιβλίο της Μάρως Δούκα.

Σε τι διαφέρει το βιβλίο σας «Πατρίδα χώρα ξένη» από τα άλλα παρεμφερούς θεματολογίας;

Δεν είναι ένα ακόμη βιβλίο για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Αναφέρεται κυρίως στο «μετά». Πώς ρίζωσαν οι αστοί Μικρασιάτες στη νέα τους πατρίδα, πώς κατάφεραν να αποκτήσουν οικονομική επιφάνεια και πώς, τελικά, εντάχθηκαν στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα της Ελλάδας.

Ποια χρονική περίοδο καλύπτει ιστορικά το έργο σας και πώς τη βιώνουν οι ήρωες;

Η «Πατρίδα…» καλύπτει μια περίοδο με ιδιαίτερα σημαντικά γεγονότα, από το 1914 έως το 1985. Οι ήρωες παρασύρονται στη δίνη της Ιστορίας και αναμετρώνται με καταστάσεις που τους ξεπερνούν. Αντιτάσσουν τη δύναμη, τη θέληση, τη μόρφωση και μια μοναδική ευστροφία πνεύματος, όπλα που τους βοηθούν να κατακτήσουν τους στόχους που έχουν θέσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT