Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Ο ακόλουθος του Δράκουλα σηκώνει κεφάλι

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Ο ακόλουθος του Δράκουλα σηκώνει κεφάλι

«Ρένφιλντ», ο Νίκολας Κέιτζ επιστρέφει με ένα διασκεδαστικό σπλάτερ

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρένφιλντ ★★★
ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2023)
Σκηνοθεσία: Κρις Μακέι
Ερμηνείες: Νίκολας Κέιτζ, Νίκολας Χουλτ, Ακουαφίνα

Ο κόμης Δράκουλας, ένας από τους πιο καλτ χαρακτήρες της κινηματογραφικής ιστορίας, επιστρέφει με την ερμηνεία του Νίκολας Κέιτζ, σε ένα φιλμ που πάντως αυτός δεν είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Αντιθέτως, εδώ υπάρχει ο Ρένφιλντ (Νίκολας Χουλτ), o αιώνιος ακόλουθος και υπηρέτης του Δράκουλα, ο οποίος φροντίζει όλες τις ανάγκες του: καταφύγιο από το φως της ημέρας, άνετο φέρετρο και, φυσικά, φρέσκα ανθρώπινα θύματα για να καλύψει τις ανάγκες σε αίμα ο αφέντης του. Ως αντάλλαγμα απολαμβάνει και εκείνος ένα μέρος από τις τρομερές δυνάμεις του τελευταίου. Εχοντας ωστόσο φτάσει στη σημερινή εποχή, ο Ρένφιλντ είναι πια έτοιμος να βάλει τέλος σε αυτή τη σχέση συνεξάρτησης με τη βοήθεια και μιας παρορμητικής αστυνομικού (Ακουαφίνα).

Το φιλμ του Κρις Μακέι, βασισμένο σε μια ιστορία του Ρόμπερτ Κίρκμαν («The Walking Dead»), υπηρετεί με αφοσίωση το είδος του στυλάτου σπλάτερ, δίχως να σκοτίζεται πολύ για τον όποιο ρεαλισμό ή πιο «σοβαρή» προσέγγιση. Αντιθέτως, το μαύρο χιούμορ εδώ κυριαρχεί, με τον Κέιτζ να βρίσκεται στο στοιχείο του, όλο υπερβολικές γκριμάτσες και δολοφονικές ατάκες. Κατά τα λοιπά, η δράση είναι όπως είπαμε εντυπωσιακή όσο και αιματηρή, με κομίστικο πάντως χαρακτήρα, που στοχεύει περισσότερο στο γέλιο παρά στο να τρομάξει τον θεατή.

Επιστροφή στη Σεούλ ★★★½
ΔΡΑΜΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Ντέιβι Τσου
Ερμηνείες: Παρκ Τζι-Μιν, Ο Κουάνγκ-Ροκ

Χρυσή Αθηνά στις «Νύχτες Πρεμιέρας» και επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Καννών για ένα ιδιαίτερο φιλμ που ασχολείται ιδιοφυώς με τις ρίζες-καταβολές, αλλά και με τα τυχαία γεγονότα που ορίζουν τις ζωές των ανθρώπων. Η 25χρονη Φρέντι από τη Γαλλία ταξιδεύει για πρώτη φορά στη Νότια Κορέα, όπου γεννήθηκε, προκειμένου να αναζητήσει τους βιολογικούς γονείς της. Εκεί εκτός από την ψυχοφθόρα διαδικασία του σμιξίματος, θα έρθει ακόμη αντιμέτωπη με τις πολιτισμικές διαφορές και τον φραγμό της γλώσσας, σε μια χώρα που είναι μεν πατρίδα της, όμως πρακτικά αποτελεί έναν ολότελα ξένο κόσμο.

Το ενδιαφέρον με το φιλμ του Ντέιβι Τσου είναι πως καταφέρνει να βάλει τον θεατή μέσα σε μια δίνη εναλλακτικών ιστοριών, παρά το γεγονός ότι στην πραγματικότητα παρακολουθούμε μία και μοναδική: κάνοντας μικρά χρονικά άλματα ανά 3-4 χρόνια, βλέπουμε τη Φρέντι σε διαφορετικές φάσεις, με άλλους ανθρώπους, άλλες δουλειές, σαν ξεχωριστές ζωές που αυτή η κοπέλα θα μπορούσε να έχει ζήσει εάν τα πράγματα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά. Κοινός παρονομαστής είναι, βέβαια, πάντα το παλιό τραύμα της αποκοπής από τους γεννήτορες, το οποίο διαπερνά δραματουργικά ολόκληρη την ταινία μέχρι το συγκινητικό φινάλε.

Ας ξημερώσει ειρήνη ★★½
ΔΡΑΜΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Εραν Κολίριν
Ερμηνείες: Αλεξ Μπάκρι, Γιούνα Σουλεϊμάν

Από το Ισραήλ μάς έρχεται μια κάπως παράξενη ιστορία εγκλωβισμού, η οποία στοχεύει να αναδείξει και πάγια θέματα των διαφορετικών κοινοτήτων της χώρας. Ο Σάμι, ένας Ισραηλινός πολίτης, παλαιστινιακής καταγωγής, ταξιδεύει στο αραβικό χωριό του για τον γάμο του αδελφού του. Την ίδια εκείνη νύχτα ο ισραηλινός στρατός θα αποκλείσει ολόκληρη την περιοχή, καθιστώντας επί της ουσίας τους πάντες αιχμαλώτους στον τόπο τους, δίχως άλλη εξήγηση. Πλέον, χωρίς ρεύμα και τρεχούμενο νερό, δεν θα αργήσει να ξεσπάσει χάος μεταξύ των χωρικών, καθώς η γενικευμένη οργή μπλέκεται με προσωπικές διαφορές και αποκαλύψεις. Το φιλμ του Κολίριν προσφέρει αρκετές εύστοχες παρατηρήσεις, που έχουν να κάνουν με τις μικρές κοινότητες, αλλά και τις σχέσεις Ισραηλινών – Παλαιστινίων, υποβαθμίζοντας ωστόσο στην πορεία και κάποια σοβαρά ζητήματα, προς χάριν μιας σουρεαλιστικά κωμικής προσέγγισης.

Τηλεφώνησε στην Τζέιν ★★½
ΔΡΑΜΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Φίλις Νάγκι
Ερμηνείες: Ελίζαμπεθ Μπανκς, Σιγκούρνι Γουίβερ

Πίσω στη δεκαετία του 1960 μας πηγαίνει το φιλμ της Φίλις Νάγκι, εποχή κατά την οποία οι αμβλώσεις στην Αμερική ήταν απαγορευμένες. Η παντρεμένη και ήδη μητέρα Τζόι έχει μια πιθανώς επικίνδυνη εγκυμοσύνη, ωστόσο οι γιατροί αρνούνται να την τερματίσουν. Η νεαρή γυναίκα θα βρει τότε καταφύγιο στην «Τζέιν», μια ομάδα η οποία έχει ως αποστολή της ακριβώς την οργάνωση ασφαλών αμβλώσεων για όσες το έχουν ανάγκη.

Το καλύτερο παιχνίδι του κόσμου ★★
ΚΟΜΕΝΤΙ (2022)
Σκηνοθεσία: Τζέιμς Ουθ
Ερμηνείες: Τζαμέλ Ντεμπούζ, Ντανιέλ Οτέιγ

Η πιο feelgood ταινία της εβδομάδας έρχεται από τη Γαλλία, με τον μοναδικό Τζαμέλ Ντεμπούζ στον πρωταγωνιστικό ρόλο ενός χρεωμένου άνδρα, ο οποίος δέχεται μια δελεαστική πρόταση: να γίνει το ζωντανό δώρο-παιχνίδι ενός κακομαθημένου πλουσιόπαιδου, το οποίο έχει τα πάντα εκτός από πραγματικούς φίλους στη ζωή του. Η γαλλική κομεντί, αν και με τρόπο κλισέ και επαναλαμβανόμενο, μιλάει για την αξία των αληθινών ανθρώπινων σχέσεων, που δεν αγοράζονται με όλα τα χρήματα του κόσμου.

Υπνωτιστές
ΘΡΙΛΕΡ (2023)
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ
Ερμηνείες: Μπεν Αφλεκ, Αλις Μπράγκα

Το νέο φιλμ του Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ έχει στον πρωταγωνιστικό ρόλο τον Μπεν Αφλεκ. Ο τελευταίος υποδύεται τον ντετέκτιβ Ντάνι Ρουρκ, ο οποίος αναζητά την εξαφανισμένη κόρη του, όταν θα βρεθεί μπλεγμένος σε μια σειρά απίθανων γεγονότων, ενώ την ίδια ώρα ερευνά και μια σειρά από ληστείες τραπεζών, έχοντας για βοηθό του μια προικισμένη μέντιουμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT