Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Ευκαιρία να συνδεθούμε με έναν κόσμο τέχνης

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Ευκαιρία να συνδεθούμε με έναν κόσμο τέχνης

Ανθρωποι των τεχνών μιλούν στην «Κ» για τη σημασία της ημέρας αυτής και για το πώς ο κόσμος μπορεί να έρθει πιο κοντά στα μουσεία

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κιβωτός» πολιτισμού, διασώστης της μνήμης, δάσκαλος Ιστορίας. Είναι όλα αυτά και άλλα τόσα, τα μουσεία είναι θεματοφύλακες της κληρονομιάς, της ύπαρξης, της Ιστορίας αλλά και του μέλλοντος κάθε τόπου. Η 18η Μαΐου έχει καθιερωθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ως Ημέρα Μουσείων, για να τονίσει τη σημασία αυτών των χώρων κυρίως ως φορέων πολιτισμικών ανταλλαγών.

Κάθε χρόνο, όλα τα μουσεία υποδέχονται τους επισκέπτες με ελεύθερη είσοδο και μια σειρά από εκδηλώσεις, ομιλίες και άλλες δράσεις ώστε να «ενισχύσουν τη μόρφωση, να προωθήσουν την αμοιβαία κατανόηση, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών». Φέτος, το θέμα είναι «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής», ώστε να «φωτιστούν» ο ρόλος και η δύναμη που έχουν τα μουσεία στην επίτευξη των στόχων της αειφορίας αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Διότι τα μουσεία συμβάλλουν σημαντικά σε μια πιο όμορφη καθημερινότητα, στην ψυχική υγεία, στην ενθάρρυνση για δράσεις που αφορούν την κλιματική αλλαγή και στην προστασία της βιοποικιλότητας.

Η «Κ» ζήτησε από τους Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Poka – Yio και Γιώργο Κουτλή να μιλήσουν για την αξία της ημέρας, αλλά και για τη σημασία αυτής σε προσωπικό επίπεδο.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Ευκαιρία να συνδεθούμε με έναν κόσμο τέχνης-1
Μουσείο Ακρόπολης. Φωτ. AP/Petros Giannakouris, File

«Ενας ζωντανός χώρος»

Poka – Yio, εικαστικός καλλιτέχνης

«Οτιδήποτε μπορεί να φέρει τον κόσμο κοντά στο μουσείο είναι καλό. Τα μουσεία πρέπει να γίνουν πιο εξωστρεφή και ο κόσμος να καταλάβει ότι του ανήκουν. Δεν είναι μέρος στο οποίο πηγαίνει για να αποτίσει φόρο τιμής ή μόνο να εκπαιδευτεί, να πάρει κάποιου είδους πολιτιστικό βάπτισμα. Πρόκειται για έναν χώρο τον οποίο ο επισκέπτης μπορεί σίγουρα να δει και εργαλειακά μέσα στην καθημερινότητά του, να του δώσει έμπνευση και φυσικά μια πολύ καλή ευκαιρία να σκεφτεί και να αναστοχαστεί. Ενα μουσείο θα έπρεπε να είναι ένας ζωντανός χώρος. 

Πιστεύω ότι η Διεθνής Ημέρα Μουσείων έχει περισσότερο περιθώριο να γίνει σημαντική. Πώς κάνουμε το μουσείο δικό μας; Πώς το γιορτάζουμε; Δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε αυτό το επίπεδο, θα φτάσουμε όμως». 

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Ευκαιρία να συνδεθούμε με έναν κόσμο τέχνης-2
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Φωτ. AP/Petros Giannakouris

«Δημιουργεί μια συνθήκη αλερτ»

Κατερίνα Ζαχαροπούλου, εικαστικός

«Πιστεύω ότι γενικά αυτές οι αφιερωματικές μέρες κρατούν λίγο πιο ενεργό το ενδιαφέρον που ήδη υπάρχει από κάποιους ανθρώπους για τα μουσεία. Για άλλους που είναι λίγο πιο μακριά από αυτή τη συνήθεια, τονίζουν τη σημασία των μουσείων και την ένταξη στη ζωή τους. 

Προσωπικά, η ημέρα δημιουργεί μια συνθήκη αλέρτ. Δηλαδή “χτυπάει” ένα καμπανάκι. Κατά τη γνώμη μου, τα μουσεία δεν γιορτάζονται.

Από εκεί και πέρα, η δωρεάν είσοδος είναι ενδεχομένως ένα κίνητρο αλλά δεν πιστεύω ότι κάποιος θα ξεκινήσει να πάει για πρώτη φορά σε ένα μουσείο επειδή γιορτάζεται η ημέρα. Χρειάζεται περισσότερη δουλειά και σε διευρυμένα επίπεδα – πέρα από μια τυπική, συμβολική ή οποιαδήποτε άλλης μορφής επέτειο, γιορτής.

Σίγουρα, είναι καλό το ότι σε μια τέτοια ημέρα διακινείται πολύ περισσότερο η πληροφορία γύρω από τα μουσεία. Για να δημιουργηθεί, όμως, μια ζωντανή σχέση θα πρέπει ίσως να σκεφτούμε τι γίνεται και όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Μακροπρόθεσμα, η Ημέρα των Μουσείων -πέρα το ότι είναι μια γιορτή για τα ίδια τα μουσεία- δεν αρκεί για να πούμε ότι ο κόσμος συρρέει στα μουσεία». 

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Ευκαιρία να συνδεθούμε με έναν κόσμο τέχνης-3
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Φωτ. AP/Petros Giannakouris

«Ευκαιρία να συνδεθούμε με έναν κόσμο τέχνης»

Γιώργος Κουτλής, σκηνοθέτης

«Οι διεθνείς ημέρες είναι μια αφορμή για να εκτιμήσουμε όσα υπάρχουν στην καθημερινότητά μας και δεν τους δίνουμε τη βαρύτητα που πρέπει. Να θυμηθούμε ότι τα μουσεία είναι μια ευκαιρία για να συνδεθούμε με έναν κόσμο τέχνης τον οποίο δεν μπορούμε να βρούμε στο Ιντερνετ και στα σόσιαλ μίντια αλλά να τον βιώσουμε μόνο όταν συναντηθούμε με κάποιο έργο από κοντά. Οπότε η ημέρα είναι μια ευκαιρία για να επαναπροσδιορίσουμε τις σχέσεις μας με τα μουσεία και να θυμηθούμε ότι πηγαίνοντας εκεί μπορούμε να βελτιωθούμε ως άνθρωποι.

Προσωπικά, όταν επισκέπτομαι ένα μουσείο, νιώθω σε έναν βαθμό ηρεμία. Πολλές φορές πηγαίνω για να βρω αυτή την ηρεμία και να μπορέσω να απολαύσω κάτι χωρίς τους περισπασμούς που έχουμε πλέον από τις οθόνες που μας περιστοιχίζουν ασταμάτητα». 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT