Η βία κατά των γυναικών μέσα από το πρίσμα της τέχνης

Η βία κατά των γυναικών μέσα από το πρίσμα της τέχνης

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας διοργανώνει στις 10 και 11 Ιουνίου δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για τα περιστατικά κακοποίησης

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε συναγερμό· η ραγδαία αύξηση των γυναικοκτονιών και των περιστατικών κακοποίησης γυναικών, που τα τελευταία χρόνια βγαίνουν όλο και συχνότερα στη δημοσιότητα, ελάχιστους αφήνουν ασυγκίνητους.

Δημόσιοι αλλά και ιδιωτικοί φορείς, οργανώσεις, προγράμματα, καθώς επίσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενημερώνουν συνεχώς το κοινό για ζητήματα σχετικά με την έμφυλη και την ενδοοικογενειακή βία, τις κακοποιήσεις, τα επαναλαμβανόμενα εγκλήματα κατά των γυναικών και για την επιβίωση σε ένα περιβάλλον που εν γένει χαρακτηρίζεται πατριαρχικό.

Στην ενημέρωση και συνείδηση των πολιτών στοχεύει και η πρώτη έκθεση Ευαισθητοποίησης για την «Εμφυλη Βία – Βία κατά των Γυναικών», ένα διήμερο δράσεων που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας (Ε.Δ.κ.Β.), στις 10 και 11 Ιουνίου 2023. Η δράση αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας κατά της σεξουαλικής βίας στην Ελλάδα, #MeNow_MeToo σε συνεργασία με την Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου

«Η συζήτηση αυτών των θεμάτων γίνεται μέσα από την τέχνη, επειδή είναι πιο δυνατή», λέει στην «Κ» η ψυχολόγος και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κατά της Βίας, Κική Πετρουλάκη. «Ορμώμενες από κάποιους πίνακες ζωγραφικής που μας χάρισαν για σκοπούς του δικτύου, ερευνήσαμε αν υπάρχει ενδιαφέρον από τον καλλιτεχνικό κόσμο ώστε να διοργανώσουμε κάτι που θα έμοιαζε με έκθεση». 

Μέσα από έργα τέχνης, ομιλίες, θεατρικά δρώμενα και εργαστήρια, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κατά της Βίας – το οποίο εργάζεται για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών – επιθυμεί να δημιουργήσει διάλογο, να προκαλέσει προβληματισμούς και να αφηγηθεί ιστορίες θυμάτων μέσα από την τέχνη και άλλα εικαστικά δημιουργήματα.

«Πράγματι, το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν πολλοί φωτογράφοι αλλά και ζωγράφοι. Προκύπτει μια αρκετά μεγάλη έκθεση φωτογραφίας και ζωγραφικής. Και βέβαια, μέσα σε αυτό υπάρχουν και μερικά δρώμενα τα οποία βασίζονται σε προσωπικές εμπειρίες», εξηγεί η κ. Πετρουλάκη. 

Συνολικά πάνω από 20 καλλιτέχνες θα συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτοβουλία: Ευμορφία Βαλλά, Δημήτρης Βλάικος, Σταυρούλα Γερίκη, Ιωάννα Γεωργοπούλου, Βαλεντίνα Γιαννακοπούλου, Αναστασία Γιαννουλάκη, Κοσμάς Δαλακλής, Ηλέκτρα Εταιρίδου, Αγγελίνα Ζουμπούλη, Μαρία Ζυγούρη, Τζώρτζια Κοσματοπούλου, Κωνσταντίνος Καλφούντζος, Δωρα Κώτση-Φελιτσι, Μαίρη Κυράκη, Εμμανουήλ Λαπιδάκης, Αικατερίνη Μαυρουδή, Παναγιώτης Ξουλόγης, Αγγελική Παναγοηλιοπούλου, Χριστίνα Παπατόλη, Νένα Πολλάκη, Χρυσούλα Σκεπετζή, Βίκυ Σκοτίδα, Μαρία Τσουκνάκη, Αριάδνη Φυτοπούλου, Γεωργία Χαντζή, Αλεξάνδρα Χριστακοπούλου και η θεατρική ομάδα «Αυτή κι Αυτοί» (Ελένη Αληφραγκή, Σπύρος Αναστασίνης, Τάσος Χαλάς, Αντρέας Ψύλλιας).

Εκτός του εικαστικού μέρους, όμως, στον χώρο της έκθεσης θα λειτουργεί και μπαζάρ με χειροποίητα είδη που δημιούργησαν γυναίκες οι οποίες επέζησαν από ενδοοικογενειακή και σεξουαλική βία, όπως επίσης και έργα εθελοντριών του Ε.Δ.κ.Β και άλλων εταιριών. 

Δίπλα στις γυναίκες που ταλαιπωρούνται

Αναφορικά με τα επίσημα δεδομένα της βίας στη χώρα μας όπως καταγράφονται, η κ. Πετρουλάκη τονίζει ότι «αυτό που φαίνεται ως αύξηση, στην ουσία δεν αφορά τη βία αλλά την ορατότητα». Και συμπληρώνει ότι σε γενικές γραμμές έχει αρχίσει και κινητοποιείται πάρα πολύς κόσμος στην προσπάθεια εξάλειψης της βίας. «Εικαστικοί αλλά και συγγραφείς επιθυμούν να σταθούν δίπλα στις γυναίκες που ταλαιπωρούνται». 

Το βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα παραμένει όμως η απόδραση από προβληματικές και επικίνδυνες καταστάσεις. «Επειδή δεν υπάρχει συστηματική προστασία γυναικών και παιδιών, άνθρωποι που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε συνθήκες βαριάς ενδοοικογενειακής βίας, πρέπει να ξεφύγουν», τονίζει η κ. Πετρουλάκη. 

__________________________________________________________________________________________________________________________

Info

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 13.30 – 21.30. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Σάββατο και Κυριακή απόγευμα θα υπάρχουν εκδηλώσεις (ομιλίες, θεατρικά δρώμενα, συζήτηση). Για το πλήρες πρόγραμμα, επισκεφτείτε το www.antiviolence-net.eu

Τα έσοδα θα διατεθούν για τους σκοπούς του Ε.Δ.κ.Β. και την κάλυψη των εξόδων νομικής στήριξης γυναικών και/ή παιδιών που έχουν υποστεί κακοποίηση.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Βασίλης Γεροντάκος

Baumstrasse, Σερβίων 8 (2ος Όροφος) Βοτανικός, Αθήνα
10-11 Ιουνίου 2023

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT