50 χρόνια Νομισματική Συλλογή Alpha Bank: «Η άλλη όψη του νομίσματος» μέσα από την τέχνη
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
50-χρόνια-νομισματική-συλλογή-alpha-bank-η-άλλη-562470505

50 χρόνια Νομισματική Συλλογή Alpha Bank: «Η άλλη όψη του νομίσματος» μέσα από την τέχνη

Νόμισμα. Ένα μικρό κομμάτι από μέταλλα σε σχήμα δίσκου. Ένα μέσο που διευκολύνει τις καθημερινές συναλλαγές των ανθρώπων. Ένα έργο τέχνης, στις επιφάνειες του οποίου κοσμούνται επιγραφές, αριθμοί και παραστάσεις.

50 χρόνια Νομισματική Συλλογή Alpha Bank: «Η άλλη όψη του νομίσματος» μέσα από την τέχνη-1

Ανά τους αιώνες, εκτός από την κυκλοφορία του ως χρήμα και ανταλλακτικό μέσο, το νόμισμα αφηγείται ιστορίες μέσω των εικόνων που είναι χαραγμένες πάνω του. Οι χαράκτες των αρχαίων χρόνων έχουν βάλει όλη την δεξιότητα και την έμπνευση, για να αποτυπώσουν την εποχή τους και να μας συστήσουν μυθικές μορφές και ιστορικές προσωπικότητες. Αυτές παρουσιάζονται στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.

Η περιοδική έκθεση με τα εκατόν πενήντα αρχαία νομίσματα από την Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank, με τίτλο «Η άλλη όψη του Νομίσματος» φιλοξενείται μέχρι τις 23 Ιουλίου, στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος, ανάμεσα στα νεότερα και σύγχρονα έργα τέχνης Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

50 χρόνια Νομισματική Συλλογή Alpha Bank: «Η άλλη όψη του νομίσματος» μέσα από την τέχνη-2

Το δεκάδραχμο των Συρακουσών υποδέχεται τους επισκέπτες στην έκθεση. Με την όψη του να στολίζει η μορφή της πανέμορφης νύμφης Αρέθουσας και το νικηφόρο άρμα του Βασιλιά Φίλιππου Β’ , χάρη στο οποίο ανακηρύχθηκε Ολυμπιονίκης το 352/348 π.Χ., αποτελεί το αποκορύφωμα της νομισματικής τέχνης.

Ο χαμηλός φωτισμός αναδεικνύει την μοναδική και ιδιαίτερη λάμψη των σπάνιων νομισμάτων, τα οποία έχουν διατηρηθεί σε εξαιρετική κατάσταση. Η έκθεση ανοίγει με τα νομίσματα που αναπαριστούν μορφές από το Δωδεκάθεο που αντιπροσωπεύουν τις κυριότερες εκφάνσεις της ζωής, το σύνολο των αξιών, των ιδανικών, αλλά και των αδυναμιών της ανθρώπινης ύπαρξης. Ακολουθούν οι δευτερεύουσες θεότητες που διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο για τους ανθρώπους, όπως ο Ασκληπιός, η Κυβέλη, ο Ήλιος, ο Πάν και η Ίρις, προσωποποιήσεις αφηρημένων ιδεών, όπως η Τύχη κι η Νίκη, και ποτάμιες θεότητες που ταυτίζονται με τις δυνάμεις της φύσης.

Από τις μυθολογικές αναπαραστάσεις, δεν θα μπορούσε να λείπει η μορφή του ανδρείου και γενναίου Ηρακλή και των πλασμάτων της ελληνικής μυθολογίας που δημιουργήθηκαν από την αχαλίνωτη ανθρώπινη φαντασία, όπως η Μέδουσα, ο Πήγασος, η Χίμαιρα, η Σφίγγα και ο Κένταυρος.

Ακολουθούν οι προθήκες με νομίσματα από τους ιστορικούς χρόνους, όπου κυριαρχούν πορτρέτα σπουδαίων ηγεμόνων. Ο Μέγας Αλέξανδρος, εκτός από τη συμβολή του στην παγκόσμια ιστορία, απαθανατίστηκε και σε νομίσματα των διαδόχων του σε θεοποιημένη μορφή. Ανάμεσα σε άλλους ηγεμόνες, ανακαλύπτουμε την ιστορία του Βασιλιά της Σπάρτης, Κλεομένη Γ’, πασίγνωστος για τις προσπάθειές του να μεταρρυθμίσει το βασίλειο της πόλης της Λακωνίας, και τον Υσπαοσίνη και τον Τιγραίο, ηγεμόνες από την περιοχή της Μεσοποταμίας.

Για πρώτη φορά, η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank παρουσιάζει ρωμαϊκά και βυζαντινά νομίσματα. Ο Βρούτος, ο δολοφόνος του Καίσαρα, ο Μάρκος Αντώνιος, ο μεγάλος έρωτας της σαγηνευτικής Κλεοπάτρας. και ο Μέγας Κωνσταντίνος, ο αυτοκράτορας που έθεσε τον θεμέλιο λίθο για τη μακραίωνη ιστορία του Βυζαντίου ανήκουν στις ιστορικές προσωπικότητες που απεικονίζονται πάνω σε εξαιρετικά σπάνια νομίσματα

Η έκτη και τελευταία προθήκη της έκθεσης αποτελεί μία πραγματική αποκάλυψη. Νομίσματα με στιγμές ανθρώπινης δραστηριότητας (κυνήγι, αθλητισμός, πόλεμος, χορός) και εικόνες από το ζωικό βασίλειο επιβεβαιώνουν την αχαλίνωτη φαντασία των αρχαίων Ελλήνων, την αστείρευτη έμπνευση των χαρακτών αλλά και τη στενή σχέση του ανθρώπου με τη φύση.

50 χρόνια Νομισματική Συλλογή Alpha Bank: «Η άλλη όψη του νομίσματος» μέσα από την τέχνη-3

Σε μία ξεχωριστή αίθουσα, μέσα από ένα χρονολόγιο και ένα βίντεο παρουσιάζεται όλη η ιστορία της Συλλογής που ξεκίνησε το 1972 από τον Γιάννη Σ. Κωστόπουλο, έναν από τους σημαντικότερους τραπεζίτες της Ελλάδας. Η αγάπη του για το νόμισμα και το πάθος του για τη διάσωση του ελληνικού πολιτισμού οδήγησαν στη δημιουργία της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank, που σήμερα αριθμεί περίπου 11.000 αρχαία νομίσματα και αποτελεί μέρος της παγκόσμιας νομισματικής κληρονομιάς.

Από το 2017, ο μεγάλος και ανεκτίμητος θησαυρός της Νομισματικής Συλλογής της Τράπεζας αποτέλεσε τη βάση βραβευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε μορφή μουσειοβαλίτσας που μέχρι σήμερα έχει ταξιδέψει σε 312 σχολεία της χώρας και 32 ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Μάλιστα, περισσότερα από 20.000 παιδιά έχουν γνωρίσει τη συναρπαστική ιστορία του νομίσματος. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα παρουσιάζονται στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, όπου υπάρχει η δυνατότητα για μια γνωριμία την ιστορία του νομίσματος και για ψηφιακά παιχνίδια.

Τέλος, η Alpha Bank δεσμεύεται για την ισότιμη πρόσβαση όλων των συνανθρώπων μας στα πολιτιστικά δρώμενα. Η έκθεση είναι προσβάσιμη σε ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες και σε άτομα με προβλήματα όρασης, με δωρεάν είσοδο για όλους, και οργανωμένες ξεναγήσεις από την επιμελήτρια της Νομισματικής Συλλογής, Δρ. Δήμητρας Τσαγκάρη. Είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψτε κι εσείς την «άλλη όψη του νομίσματος».

50 χρόνια Νομισματική Συλλογή Alpha Bank: «Η άλλη όψη του νομίσματος» μέσα από την τέχνη-4

Πληροφορίες: Η περιοδική έκθεση της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank φιλοξενείται στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή (Ερατοσθένους 13, Αθήνα) μέχρι τις 23/7.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT