Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Η τελευταία νυχτερινή βάρδια στο Μιλάνο

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Η τελευταία νυχτερινή βάρδια στο Μιλάνο

«Η τελευταία νύχτα του Φράνκο Αμόρε», «Αυτά που δεν λέγονται», «The Flash». Ατμοσφαιρικά θρίλερ, υπαρξιακά ερωτήματα και ο νέος Φλας

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τελευταία νύχτα του Φράνκο Αμόρε ★★★
ΘΡΙΛΕΡ (2022)
Σκηνοθεσία: Αντρέα Ντι Στέφανο
Ερμηνείες: Πιερφραντσέσκο Φαβίνο

Την άγρια πλευρά τού κατά τα άλλα λαμπερού Μιλάνου, αλλά και αυτή της ανθρώπινης φύσης εξερευνά το αστυνομικό θρίλερ του Αντρέα Ντι Στέφανο («Χαμένος παράδεισος»). Πρωταγωνιστής εδώ είναι ο Φράνκο Αμόρε, αστυνομικός επί 35 χρόνια, ο οποίος βρίσκεται στο κατώφλι της συνταξιοδότησης. Στην καριέρα του υπήρξε τίμιος και ψύχραιμος – δεν έχει καν χρησιμοποιήσει το όπλο του. Μια τελευταία νυχτερινή βάρδια ωστόσο θα φέρει τα πάνω κάτω και πλέον ο Φράνκο θα έρθει αντιμέτωπος τόσο με μια σπείρα παρανόμων, όσο και με την ίδια του τη συνείδηση και την αγάπη προς τη γυναίκα και τους συνεργάτες του στην υπηρεσία.

Ο Ντι Στέφανο ξεκινάει αντίστροφα την αφήγησή του, προκειμένου να χτίσει προσεκτικά τις συνθήκες αγωνίας και τις ανατροπές, στοιχεία τα οποία θα κυριαρχήσουν μέχρι το φινάλε. Εχει δε την ευτυχία να διαθέτει στον βασικό ρόλο τον Πιερφραντσέσκο Φαβίνο, έναν από τους κορυφαίους Ιταλούς ηθοποιούς της γενιάς του, ο οποίος είναι και εδώ εξαιρετικός, ερμηνεύοντας έναν άνθρωπο που κινδυνεύει να συντριβεί κάτω από τη συνειδητοποίηση των ίδιων των αδυναμιών του. Γύρω του μια πόλη και οι χαρακτήρες της, έτοιμοι να τον καταπιούν αν δεν καταφέρει να ισορροπήσει ανάμεσα στον άκαμπτο ηθικό του κώδικα και στις αδίστακτες δυνάμεις που του βάζουν διαρκώς εμπόδια.

Αυτά που δεν λέγονται ★★½
ΚΩΜΩΔΙΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Σεσκ Γκάι
Ερμηνείες: Αντόνιο ντε λα Τόρε, Τσίνο Νταρίν, Αννα Καστίγιο

Ο Καταλανός σκηνοθέτης Σεσκ Γκάι («Οι γείτονες από πάνω») δημιουργεί εδώ μια σπονδυλωτή κωμωδία παρεξηγήσεων, πάνω στην άπιαστη φύση του έρωτα, αλλά και γενικότερα των ανθρώπινων σχέσεων (φιλικών, επαγγελματικών και άλλων), έχοντας στη διάθεσή του ένα αστεράτο καστ Ισπανών ηθοποιών. Μια νεαρή κοπέλα πιάνεται στα πράσα καθώς είναι έτοιμη να απατήσει τον σύντροφό της. Ενας συναισθηματικά πληγωμένος άνδρας ξεκινάει κάτι καινούργιο με μια αινιγματική κοπέλα που γνωρίζει τυχαία. Ενας μεσήλικας συγγραφέας προσπαθεί να «χειριστεί» την κατά πολύ νεότερη φιλενάδα του. Αυτές και μερικές ακόμα ιστορίες συνθέτουν έναν καμβά, ο οποίος πάντα με βασικό άξονα το χιούμορ και τις ανατροπές προσεγγίζει περισσότερο ή λιγότερο γνώριμες καταστάσεις. Ο Γκάι αρέσκεται να αποκρύπτει διάφορα στοιχεία της μικρο-πλοκής του, αποκαλύπτοντάς τα σταδιακά στον θεατή, καθώς τα ψέματα, η ζήλια, οι προκαταλήψεις και η ανθρώπινη δειλία έρχονται στην επιφάνεια.

Notorious ★★★★★
ΘΡΙΛΕΡ (1946)
Σκηνοθεσία: Αλφρεντ Χίτσκοκ
Ερμηνείες: Κάρι Γκραντ, Ινγκριντ Μπέργκμαν

Μία από τις 3-4 σπουδαιότερες ταινίες του Αλφρεντ Χίτσκοκ κυκλοφορεί σε επανέκδοση στα θερινά της πόλης. Ενας Αμερικανός πράκτορας (Κάρι Γκραντ) προσεγγίζει την κόρη (Ινγκριντ Μπέργκμαν) ενός καταδικασμένου υποστηρικτή των ναζί, προκειμένου να την κάνει κατάσκοπο μέσα στους παλιούς κύκλους του πατέρα της, στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Σύντομα μεταξύ τους θα αναπτυχθεί ένα ειδύλλιο, το οποίο ωστόσο θα βάλει σε κίνδυνο την κοινή αποστολή τους. Ο Χίτσκοκ παραδίδει μαθήματα σκηνοθετικού ρυθμού, μοντάζ και κάδρου, κάποια από τα οποία (π.χ. η διάσημη σεκάνς της δεξίωσης) διδάσκονται και σήμερα στις σχολές κινηματογράφου ανά τον κόσμο. Το δίδυμο των Γκραντ και Μπέργκμαν από την πλευρά του διατηρεί ατόφια τη γοητεία των παλιών σταρ της οθόνης, ερμηνεύοντας ένα απολαυστικό σενάριο που κινείται ανάμεσα στον ρομαντισμό και την αγωνία, σε ένα ούτως ή άλλως διαχρονικό αριστούργημα της Εβδομης Τέχνης.

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Η τελευταία νυχτερινή βάρδια στο Μιλάνο-1
Η Ινγκριντ Μπέργκμαν και ο Κάρι Γκραντ πρωταγωνιστούν στο κορυφαίο «Notorious» του Αλφρεντ Χίτσκοκ που προβάλλεται σε επανέκδοση.

Στο στοιχείο τους ★★
ANIMATION (2023)
Σκηνοθεσία: Πίτερ Σον
Ακούγονται: Κλέλια Ανδριολάτου, Ορέστης Χαλκιάς

Σε μια απομακρυσμένη συνοικία της γιγάντιας Ελεμεντ Σίτι κατοικούν οι ανθρωπόμορφες φωτιές. Εφτασαν από τη δική τους χώρα και έφτιαξαν μια κοινότητα μακριά από το κέντρο της πόλης που κατοικούν κυρίως ανθρωπόμορφα νερά, σύννεφα και κομμάτια γης. Εχει κάτι απίθανο η συνθήκη που δημιούργησε ο Πίτερ Σον στη νέα ταινία της Pixar αποδίδοντας μέσω animation τις αναμνήσεις του από το Μπρονξ της δεκαετίας του ’70 ως παιδί Κορεατών μεταναστών. Το ερώτημα που θέτει είναι αν και κατά πόσον μπορούν τα διαφορετικά «στοιχεία» να συνυπάρξουν. Ο τρόπος που αποτυπώνονται οι ιδιότητες των στοιχείων βγάζει γέλιο και συχνά αιφνιδιάζει. Δεν πρόκειται για την κορυφαία στιγμή του στούντιο, όμως βλέπεται πολύ ευχάριστα από μικρούς, μεσαίους και μεγάλους.
Αθως Δημουλάς

The Flash ★★
ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2023)
Σκηνοθεσία: Αντι Μουσκιέτι
Ερμηνεύουν: Εζρα Μίλερ, Σάσα Κέιλ, Μάικλ Κίτον

Επειτα από ένα εργαστηριακό ατύχημα ο Μπάρι Αλεν γίνεται τόσο υπερφυσικά ταχύς, που εκτός από το να σώζει τον κόσμο σαν καλός υπερήρωας, αποφασίζει να τρέξει γρηγορότερα από το φως και να ταξιδέψει στο παρελθόν για να αποτρέψει τον φόνο της μητέρας του. Τέτοια εγχειρήματα βέβαια έχουν απρόβλεπτες συνέπειες και αυτός είναι ο βασικός σεναριακός άξονας της ταινίας.

Το πακέτο περιλαμβάνει ακόμα απολαυστικές σκηνές δράσης, πολύ CGI, χιούμορ, πάνω από μία εκδοχές του Μπάτμαν, αναπάντεχα καμέο (Κρίστοφερ Ριβ, Νίκολας Κέιτζ), και μια υπαρξιακή παραδοχή που υπονομεύει την ίδια τη φαντασίωση ισχύος του υπερηρωικού genre: κάποια προβλήματα απλώς δεν έχουν λύση.
Νικόλας Ζώης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT