Οπερα, τζαζ και Μπιτλς στον Κήπο του Μεγάρου

Οπερα, τζαζ και Μπιτλς στον Κήπο του Μεγάρου

Ναπολιτάνικες καντσονέτες και εισαγωγές από διάσημες όπερες του Ροσίνι θα παρουσιάσει η ΚΟΑ σε διεύθυνση του Γιάννη Πουλάκη

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε χρόνο τέτοιο καιρό, στο Μέγαρο Μουσικής, οι μελωδίες δραπετεύουν από τους τοίχους του κτιρίου και βγαίνουν έξω στον κήπο. Εκεί ανάμεσα στο πράσινο, και με ελεύθερη για το κοινό είσοδο, θα πραγματοποιηθεί και φέτος η ελληνική εκδοχή της Γιορτής της Μουσικής, αύριο Τετάρτη. Οπως συνηθίζεται μάλιστα, θα είναι πολυσυλλεκτική, περιλαμβάνοντας από όπερες του κλασικού ρεπερτορίου μέχρι τζαζ και… Μπιτλς. Το πρώτο μέρος, πάντως, είναι αφιερωμένο στην Ιταλία. Ναπολιτάνικες καντσονέτες αλλά και εισαγωγές από διάσημες όπερες του Ροσίνι, όπως ο «Κουρέας της Σεβίλλης» και ο «Γουλιέλμος Τέλλος», θα παρουσιαστούν από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε διεύθυνση του Γιάννη Πουλάκη.

«Η επιλογή των έργων ήταν συλλογική. Η Γιορτή της Μουσικής είναι εξ ορισμού μια εκδήλωση που απευθύνεται σε όλο τον κόσμο από τότε που πρωτοξεκίνησε ως θεσμός το 1982 στο Παρίσι. Αν μάλιστα ανατρέξει κανείς στην αφίσα εκείνης της πρώτης διοργάνωσης, θα δει το απλό αλλά ταιριαστό μότο “Κάνε μουσική”. Τα έργα που θα παιχτούν στη συναυλία της Τετάρτης αποτελούνται από πασίγνωστες και πολυαγαπημένες μελωδίες. Τέτοιες είναι οι ναπολιτάνικες καντσονέτες, οι οποίες έχουν γίνει διάσημες και από τραγουδιστές όπως για παράδειγμα ο Ενρίκο Καρούζο, ο οποίος συνήθιζε να τις ερμηνεύει σαν encore στις συναυλίες του», μας λέει ο κ. Πουλάκης.

Η ορχηστρική εισαγωγή από τον «Κουρέα της Σεβίλλης», τον οποίο ο Ροσίνι συνέθεσε μόλις στα 23 του χρόνια, είναι χαρακτηριστική της ιδιοφυΐας και του μουσικού του ιδιώματος. «Τα μοτίβα και τα θέματα της εισαγωγής αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό τον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα του Φίγκαρο. Παρομοίως και εκείνη από τον “Γουλιέλμο Τέλλο”, η οποία αποτελείται από τέσσερα μέρη και δίνει μια εικόνα από τη ζωή στις Ελβετικές Αλπεις της εποχής. Εκεί δηλαδή όπου γεννήθηκε και ο συγκεκριμένος θρύλος», εξηγεί ο Γιάννης Πουλάκης.

Ο ίδιος δεν έχει διευθύνει ξανά ορχήστρα στον Κήπο του Μεγάρου, ωστόσο ανυπομονεί για την ξεχωριστή εμπειρία και διαβεβαιώνει ότι έχουν γίνει όλες οι κατάλληλες προσαρμογές, ώστε τα έργα να αναδειχθούν και να λάμψουν και στον εξωτερικό χώρο. Το τραγούδι για όλο το «ιταλικό» κομμάτι της συναυλίας θα αναλάβει η σοπράνο Δέσποινα Σκαρλάτου.

Οσο για το υπόλοιπο της Γιορτής της Μουσικής, εκεί θα δούμε και θα ακούσουμε τη Χορωδία της ΕΡΤ, η οποία θα ερμηνεύσει κομμάτια των θρυλικών «Σκαθαριών», όπως τα «Let it Be», «Yesterday», «Penny Lane», «Yellow Submarine» κ.ά. Η βραδιά θα κλείσει με το τζαζ τρίο του Τάσσου Πάππα και ένα πρόγραμμα που θα συνδυάσει μελωδίες σπουδαίων σύγχρονων μουσικών σαν τον Κιθ Τζάρετ και τον Φέιζιλ Σέι με διασκευές συνθέσεων του Μπαχ και του Κλοντ Μπόλινγκ.

Οι εκδηλώσεις για τη Γιορτή της Μoυσικής στον Κήπο του Μεγάρου ξεκινούν στις 8 μ.μ. και έχουν ελεύθερη είσοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT