«Ράνσιμαν» στην Αλίσια Στόλινγκς

Απονεμήθηκε χθες το βράδυ το Βραβείο Ράνσιμαν του Αγγλοελληνικού Συνδέσμου στην Αμερικανίδα ποιήτρια Αλίσια Στόλινγκς για τη συλλογή της «This Afterlife: Selected Poems» του εκδοτικού οίκου Μακμίλαν

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απονεμήθηκε χθες το βράδυ το Βραβείο Ράνσιμαν του Αγγλοελληνικού Συνδέσμου στην Αμερικανίδα ποιήτρια Αλίσια Στόλινγκς για τη συλλογή της «This Afterlife: Selected Poems» του εκδοτικού οίκου Μακμίλαν. Το βιβλίο είναι μια επιλογή ποιημάτων από παλαιότερες συλλογές της Στόλινγκς (Archaic Smile, Hapax, Olives, Like). Στα ποιήματα της Στόλινγκς, η οποία ζει στην Ελλάδα και συμμετείχε στην πρόσφατη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, συμπλέκονται η ελληνική μυθολογία, η ιστορία και ο σύγχρονος κόσμος και εμφανίζονται μυθολογικά πρόσωπα, όπως η Πηνελόπη, η Πανδώρα αλλά και η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 11.700 ευρώ.

Φτωχότερη η ελληνική ποίηση

Εφυγε από τη ζωή το Σάββατο η συγγραφέας, ποιήτρια, θεατρική συγγραφέας και μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων Μαρία Λαμπαδαρίδου-Πόθου σε ηλικία 90 ετών. Απόφοιτη του Παντείου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου της Σορβόννης έζησε αρκετά χρόνια στο Παρίσι όπου και ήρθε σε επαφή με τα σύγχρονα ρεύματα της δυτικής διανόησης. Μετέφρασε το έργο του Σάμιουελ Μπέκετ με τον οποίο διατήρησε πολυετή αλληλογραφία. Συνεργάστηκε επίσης με τους Ζακ Λακαριέρ και Οδυσσέα Ελύτη. Τιμήθηκε μεταξύ άλλων με το Κρατικό Βραβείο Θεάτρου, το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών και το βραβείο Πεζογραφίας του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών. Η κηδεία της θα γίνει σήμερα στην Αγία Τριάδα της Μύρινας Λήμνου, στις 10 π.μ.

Βραβείο Ειρήνηςστον Ρουσντί

Με το Βραβείο Ειρήνης της γερμανικής επαγγελματικής ένωσης βιβλίου τιμήθηκε ο συγγραφέας Σαλμάν Ρουσντί για το λογοτεχνικό του έργο και τη θετική στάση που κράτησε απέναντι σε έναν συνεχιζόμενο κίνδυνο. Η απονομή του βραβείου θα γίνει στη Φρανκφούρτη στις 22 Οκτωβρίου στην εκκλησία του Αποστόλου Παύλου και το γεγονός θα μεταδοθεί ζωντανά από τη γερμανική τηλεόραση. Η γραφή του Ρουσντί συνδυάζει «αφηγηματικό όραμα με λογοτεχνική καινοτομία, χιούμορ και σοφία», σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής του βραβείου που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 25.000 ευρώ. Τον περασμένο Αύγουστο ο συγγραφέας των «Σατανικών Στίχων» δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι σε ένα φεστιβάλ στη Νέα Υόρκη με αποτέλεσμα να χάσει την όρασή του από το ένα του μάτι και τη λειτουργικότητα του χεριού του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT