Ιστορίες ηγεμόνων και συμβολισμών μέσω νομισμάτων

Ιστορίες ηγεμόνων και συμβολισμών μέσω νομισμάτων

Η συλλογή της Alpha Bank περιλαμβάνει ορισμένα σπάνια νομίσματα, όπως το αθηναϊκό δεκάδραχμο – για πρώτη φορά αποκτήθηκε στην Ελλάδα το 2005 έναντι 235.000 ευρώ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως αφετηρία, ορισμένη εκ νέου, με στόχο την πολιτιστική εξωστρέφεια είναι η υψηλού συμβολισμού έκθεση της Alpha Bank με τίτλο «Αλλη όψη του νομίσματος». Είναι η επετειακή έκθεση για τα 50 χρόνια (1972-2022) της διεθνούς κλάσεως νομισματικής συλλογής της τράπεζας, στον χώρο περιοδικών εκθέσεων του Ιδρύματος Β. & Ε. Γουλανδρή, στο Παγκράτι (έως 23/7).

Είναι μια έκθεση που αποκαλύπτει στο κοινό όχι μόνο τη σημασία της συλλογής αλλά και την ομορφιά και τον συμβολισμό των νομισμάτων, καθώς δεν είναι μια έκθεση με αμιγώς αρχαιολογικό χαρακτήρα, αλλά πρωτίστως καλλιτεχνικό, μια έκθεση σε ένα μουσείο μοντέρνας τέχνης.

Η ξενάγηση από τη νομισματολόγο και επιμελήτρια της νομισματικής συλλογής της Alpha Bank, δρα Δήμητρα Τσαγκάρη, ήταν αποκαλυπτική όχι μόνο του πλούτου και της μοναδικότητας της συλλογής, αλλά και της στόχευσης αυτής της έκθεσης. Αριστουργήματα τέχνης, τα νομίσματα, έργα ανώνυμων χαρακτών, αφηγούνται με εναλλακτικό τρόπο την ιστορία των ηγεμόνων, της γεωπολιτικής ισορροπίας, του συμβολισμού της ισχύος. Ιδίως τα νομίσματα με τις μορφές βασιλέων και ηγεμόνων, αρχής γενομένης με τον Μέγα Αλέξανδρο (θεοποιημένος με τη μορφή Αμμωνος Διός, σε αργυρό τετράδραχμο Πτολεμαίου Α΄, π. 320 π.Χ.), είναι και μοχλοί προπαγάνδας.

Η νομισματική συλλογή της τράπεζας γεννήθηκε χάρη στο ενδιαφέρον και στην επιθυμία του Γιάννη Σ. Κωστόπουλου, που οραματίστηκε ήδη από το 1972, όταν η τράπεζα λεγόταν Εμπορικής Πίστεως, μια τέτοια κατεύθυνση υψηλού γοήτρου και σημαντικής αξίας για το έθνος συνολικά. Πολλά νομίσματα που αθροίζονταν στη συλλογή επαναπατρίζονταν. Εκτοτε η συλλογή μεγάλωσε εντυπωσιακά (περίπου 11.000 νομίσματα) και η εξέλιξή της είναι αποτέλεσμα επιστημονικής φροντίδας, εγκυρότητας και έρευνας. Η διεθνής αναγνώριση είναι αποτέλεσμα της συστηματικής και προσεκτικής ανάπτυξης της συλλογής. Η αφήγηση αυτής της εξέλιξης, έτσι όπως μας την ιστόρησε η δρ Τσαγκάρη, είναι μια παράλληλη ιστορία της ωρίμανσης ενός κλίματος απέναντι στις συλλογές, στους συλλέκτες, στη διεκδίκηση εθνικών θησαυρών μέσω δημοπρασιών, στην εξωστρέφεια προς την κοινωνία, στη συνέργεια με τα σημαντικά μουσεία της χώρας. Η έκθεση στο Ιδρυμα Γουλανδρή έρχεται ως κορωνίδα να συνοψίσει, να ανασυντάξει, να διευρύνει.

Για πρώτη φορά παρουσιάζονται επόμενα ιστορικά κεφάλαια (με ενότητα για τη ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο), ενώ έγινε γνωστό πως η έκθεση θα μεταφερθεί στο Βουκουρέστι, σε συνεργασία με τη National Bank of Romania, την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Σημαντική εξέλιξη στην κοινωνική πολιτική της τράπεζας, όπως εκφράζεται και στην τρέχουσα έκθεση της νομισματικής συλλογής, είναι η ανάδειξη της αξίας της συμπερίληψης και της κοινωνικής ορατότητας, για άτομα με προβλήματα όρασης ή κίνησης. Υπάρχει συνεργασία με τον Φάρο Τυφλών (με δυνατότητα περιήγησης), όπως και με το Μουσείο Αφής (άτομα παραπληγικά μπορούν να περιεργαστούν από κοντά αντικείμενα).

Η συλλογή της Alpha Bank περιλαμβάνει ορισμένα σπάνια νομίσματα, όπως το αθηναϊκό δεκάδραχμο (για πρώτη φορά αποκτήθηκε στην Ελλάδα το 2005 έναντι 235.000 ευρώ), και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ενότητες, όπως η ιστορία του μινωικού πολιτισμού μέσα από τα νομίσματα (με τον μύθο της Ευρώπης), η επικράτηση της μορφής μετά τον Μέγα Αλέξανδρο, και πλήθος ακόμη, όπως συγκινητικές σκηνές της καθημερινότητας από τον 4ο και 5ο αιώνα: μια αγελάδα που θηλάζει το μικρό της (Κάρυστος) ή ένας νεαρός Θεσσαλός που έχει πιάσει έναν ταύρο από το κεφάλι (Λάρισα). Ενας πυκνός, γοητευτικός, πολυκύμαντος κόσμος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT