Το Μουσείο της Ακρόπολης ανανεώνεται

Το Μουσείο της Ακρόπολης ανανεώνεται

Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει τα 14α γενέθλιά του με μια πρωτότυπη έκθεση

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εργα Ρούμπενς και Μποτιτσέλι, σημαντικά αγάλματα και αγγεία που δεν έχουν απομακρυνθεί ποτέ από τα ιδρύματά τους, καθώς και άλλα σημαντικά εκθέματα αρχαίας, βυζαντινής, αναγεννησιακής αλλά και μοντέρνας τέχνης, συνολικά 160 στον αριθμό, θα περιλαμβάνει η μεγάλη χειμερινή έκθεση που ετοιμάζει το Μουσείο της Ακρόπολης, όπως ανακοίνωσε χθες ο διευθυντής του, Νίκος Σταμπολίδης, στη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης για τα πεπραγμένα του ιδρύματος την τελευταία διετία και για την ανανέωση των εκθεσιακών χώρων του.

Η έκθεση, που πρόκειται να συζητηθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τα τέλη Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου του 2023, ενώ το ιδιαίτερο περιεχόμενό της, που θα συνδυάζει έργα τεσσάρων διαφορετικών εποχών, μεταξύ των οποίων και σύγχρονα, χαρακτηρίστηκε από τον κ. Σταμπολίδη ως «τετραλογία». Ο τίτλος της κρατήθηκε μυστικός, με τον διευθυντή του ιδρύματος να αναφέρει απλώς ότι τα εκθέματα, που θα αποτυπώνουν μεταξύ άλλων «μίση, φθόνους και συκοφαντίες», θα παρουσιαστούν με τον υπότιτλο «Προσωποποιήσεις και αλληγορίες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».

Το Μουσείο της Ακρόπολης ανανεώνεται-1
Στη νέα εκθεσιακή ενότητα «Αξιωματούχοι και επαγγελματίες» της αίθουσας αρχαϊκής Ακρόπολης ξεχωρίζει η αττική μελανόμορφη οινοχόη (500-490 π.Χ.) με παράσταση κρεοπωλείου – προσωρινό δάνειο από το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης. (ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ)

Ανανεωμένη είναι πλέον και η μόνιμη έκθεση του Μουσείου της Ακρόπολης, με την αίθουσα της αρχαϊκής Ακρόπολης ειδικά να έχει δεχθεί διορθωτικές κινήσεις που «ανοίγουν» τον χώρο. Κυρίως, όμως, η ανανέωση έγινε, όπως δήλωσε ο κ. Σταμπολίδης, «ώστε οι ενότητες να μην υπακούουν μόνο στην αισθητική απόλαυση, αλλά και ώστε να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να αντιληφθούν και τις κοινωνικοπολιτικές και άλλες συνθήκες που δημιούργησαν αυτά τα αριστουργήματα».

Τα εκθέματα, που θα αποτυπώνουν μεταξύ άλλων «μίση, φθόνους και συκοφαντίες», θα είναι αρχαίας, βυζαντινής, αναγεννησιακής, αλλά και μοντέρνας τέχνης.

Ετσι, στην ανανεωμένη αρχαϊκή αίθουσα, τον επισκέπτη υποδέχονται δύο σφίγγες της Ακρόπολης και αμέσως μετά ο «Μοσχοφόρος», ενώ έχει δημιουργηθεί και νέα εκθεσιακή ενότητα με τίτλο «Αξιωματούχοι και επαγγελματίες». Επανατοποθετήθηκε επίσης ο Κούρος Ακρ. 596 μετά την επανασυντήρησή του και τη συνάρμοση του κορμού του με τη βάση, ενώ στα νέα εκθέματα περιλαμβάνεται ακόμη ένα αρχιτεκτονικό μέλος από την Ακρόπολη με τα σύμβολα της θεάς Αθηνάς, καθώς και μία κεφαλή του Ομήρου, μία που αποδίδεται στον ρήτορα Δέξιππο κ.ά. Οπως δήλωσε ο κ. Σταμπολίδης, σε εξέλιξη βρίσκεται και μια μελέτη για την ανασύνθεση της ζωφόρου του Ερεχθείου, ενώ το Τμήμα Αρχαιολογικών Συλλογών εργάζεται για την επιτόπια έκθεση της αρχαιολογικής ανασκαφής που είχε πραγματοποιηθεί πριν από την ανέγερση του ιδρύματος και η οποία πιθανόν να παρουσιαστεί στις αρχές του επόμενου έτους.

Ανανεωμένο είναι και το κομμάτι της συλλογής με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, καθώς στην τελευταία διετία συμπληρώθηκε από τα θραύσματα που φυλάσσονταν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, από το θραύσμα Fagan που βρισκόταν στο μουσείο Salinas του Παλέρμου και από τα τρία που επιστράφηκαν από τα Μουσεία του Βατικανού. Αναφερόμενος γενικότερα στο θέμα της επανένωσης, ο κ. Σταμπολίδης στάθηκε ιδιαίτερα στο θραύσμα Fagan, εξηγώντας κατ’ αρχήν ποιες δανειακές υποσχέσεις έχει υλοποιήσει από τη μεριά της η Ελλάδα προς το μουσείο Salinas και τονίζοντας κατόπιν ότι ο τρόπος που το θραύσμα γύρισε στη χώρα, έπειτα από την «αποδήλωσή» του από τα περιουσιακά αρχεία του ιταλικού κράτους, δείχνει τον δρόμο της «καλής θέλησης» που πρέπει να ακολουθηθεί και σε άλλες περιπτώσεις. Η UNESCO, ανέφερε ο κ. Σταμπολίδης, θα πραγματοποιήσει ημερίδα για τις καλές πρακτικές επιστροφής αρχαιοτήτων, με προμετωπίδα την περίπτωση Fagan. Ο ίδιος αναφέρθηκε ακόμη στην αυξημένη επισκεψιμότητα του μουσείου, λέγοντας ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2022 οι επισκέπτες (884.583) σχεδόν διπλασιάστηκαν από την αντίστοιχη περίοδο του 2021 (483.445) και ενδεχομένως να χρειαστεί ρυθμίσεις όσον αφορά τις ροές των επισκεπτών για να μη δημιουργείται συμφόρηση. Απέκλεισε αύξηση της τιμής του εισιτηρίου και ευχήθηκε τα πέντε ΝΠΔΔ να έχουν την ίδια επισκεψιμότητα, «που να μπορούν να τα βγάζουν πέρα». Για τον προκάτοχό του, καθηγητή Δημήτριο Παντερμαλή, μίλησε με ιδιαιτέρως θερμά λόγια και ανακοίνωσε πρόγραμμα υποτροφιών κλασικής αρχαιολογίας στη μνήμη του.

Το Μουσείο της Ακρόπολης ανανεώνεται-2
Η κατάθεση του θραύσματος Fagan από τη Σικελία υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές στιγμές του Μουσείου Ακρόπολης στη διετία που πέρασε. [ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ]

Το υπουργείο Πολιτισμού

Στο μεταξύ, εν εξελίξει βρίσκεται η μακρά όπως φαίνεται διαδικασία αποκατάστασης του προβλήματος που δημιουργήθηκε στα ηλεκτρονικά συστήματα του υπουργείου Πολιτισμού, έπειτα από ισχυρή κυβερνοεπίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιουνίου. Ερώτημα παραμένει ο χρόνος επαναφοράς των συστημάτων, αλλά και το αν έχουν σημειωθεί διαρροές δεδομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT