Μυστήριο 3: Από την Ελευσίνα με αγάπη

Η έκθεση συνδέει μνήμη και εμπειρία, χώρο και χρόνο, παρελθόν και παρόν και προτείνει επιπλέον μια ψυχογεωγραφική ανάλυση της πόλης

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το περιμέναμε καιρό, και τώρα ανακοινώθηκε. Το υπ’ αριθμόν 3 Μυστήριο που θα παρουσιάσει η διοργάνωση 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι η κεντρική ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης «Ελευσίνα Mon Amour. Αναζητώντας τον Τρίτο Παράδεισο», και εγκαινιάζεται στις 7/7.

Πρόκειται για μια διεθνή ομαδική έκθεση σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου, καλλιτεχνικής διευθύντριας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), με τη συμμετοχή 16 καλλιτεχνών από 9 χώρες, η πλειονότητα των οποίων έχουν δημιουργήσει νέα έργα για την έκθεση. Η έκθεση προτείνει μια κοινωνικοπολιτική ανάγνωση της Ελευσίνας και της ευρύτερης περιοχής του Θριάσιου πεδίου, εμπνευσμένη από το έργο της συγγραφέα, ιστορικού, περιβαλλοντολόγου και ακτιβίστριας Ρεμπέκα Σόλνιτ, η οποία προσεγγίζει την πολιτική μέσω της κοινωνικής ανάλυσης του τόπου και του τοπίου. Η έκθεση συνδέει μνήμη και εμπειρία, χώρο και χρόνο, παρελθόν και παρόν και προτείνει επιπλέον μια ψυχογεωγραφική ανάλυση της πόλης.

Αν και τα περισσότερα έργα έχουν ως αφετηρία τον ίδιο τον τόπο της Ελευσίνας, το νόημα και η σημασία τους δεν περιορίζεται σε αυτόν, αλλά σχετίζεται με ευρύτερα σύγχρονα κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά και γεωπολιτικά ζητήματα. Η πόλη της Ελευσίνας, χαρακτηριστική μεταβιομηχανική περίπτωση, είναι ιδανικό μέρος για να διερευνηθεί μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας: από την οικονομική αναδιάρθρωση, τις ραγδαίες αλλαγές στην παραγωγική οικονομία και την εργασία, μέχρι το οικολογικό-περιβαλλοντικό ζήτημα, τη μετανάστευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, και την πολιτιστική ταυτότητα. Παραλλάσσοντας τον τίτλο της εμβληματικής ταινίας «Hiroshima Mon Amour» (Χιροσίμα αγάπη μου, 1959) του Αλεν Ρενέ η έκθεση κοιτάζει πέρα από την προφανή κληρονομιά μιας καταστροφής –στην περίπτωση της Ελευσίνας από τη βαριά βιομηχανία– και φέρνει στο προσκήνιο εκδηλώσεις ανθεκτικότητας, αλληλεγγύης, ελπίδας, αναγέννησης και συγκρότησης κοινοτήτων.

Τελικά το Μυστήριο 3 Ελευσίνα Mon Amour στόχο έχει να αποκαλύψει «την ομορφιά στο πιο σκληρό τοπίο και τον πολιτικό αγώνα στη φαινομενικά πιο γαλήνια θέα», κατά την Σόλνιτ, συνδέοντας την πολιτική, την ποιητική και την αισθητική, στρέφοντας το βλέμμα σε έναν μεταβιομηχανικό κόσμο σε μετάβαση, μετέωρη αβεβαιότητα και προσμονή.

Μέσα στην έκθεση θα παρουσιαστεί ταυτόχρονα μια αρχειακή έκθεση, σε επιμέλεια της Δώρας Βασιλάκου, με τίτλο «Αισχύλεια: Ενα αρχείο μνήμης» που εστιάζει στη σύνδεση του φεστιβάλ Αισχυλείων με τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία από την ίδρυση του μέχρι και το 2016, χρονιά που η Ελευσίνα ανακηρύσσεται Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Μέσα από αυτό το υλικό, αναδεικνύεται η πλούσια πολιτιστική παρακαταθήκη και παράδοση που άφησε ο θεσμός των Αισχυλείων στην Ελευσίνα και στους κατοίκους της και υπογραμμίζεται η σημαντικότητα του θεσμού ως προάγγελος της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Κατερίνα Αποστολίδου, Βαγγέλης Βλάχος, Μαρίνα Γιώτη, Αναστασία Δούκα, Μάντι Φλάφελ, Ιγκορ Γκρούμπικ,  Αγκλάια Κόνραντ, Ναταλία Μαντά, Αντριάν Πάτσι, Σέρμπαν Σάβου, Sphinxes (Ιωάννα Τσάκαλου & Μάνος Φλέσσας), Μαρία Τσάγκαρη, Δημήτρης Τσουμπλέκας, Μαριάννα Χριστοφίδου, Mάαρτεν Βάντεν Εϊντε.

Χώροι: Παλαιό Ελαιουργείο, X-Bowling Art Center / ατομική παρουσίαση του έργου της Aglaia Konrad. Είσοδος ελεύθερη.

Διάρκεια έως 30/9.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT