Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Καλοκαιρινή δασκάλα του έρωτα

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Καλοκαιρινή δασκάλα του έρωτα

«Μαθήματα αποπλάνησης», «Asteroid City». Σε κωμικό ρόλο η Τζένιφερ Λόρενς, «επίπεδος» ο Γουές Αντερσον

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαθήματα αποπλάνησης ★★★
ΚΩΜΩ∆ΙΑ (2023)
Σκηνοθεσία: Τζιν Στουπνίτσκι
Ερμηνείες: Τζένιφερ Λόρενς, Αντριου Φέλντμαν

Πολύ επιλεκτική στους ρόλους της τα τελευταία χρόνια, η Τζένιφερ Λόρενς επιστρέφει με μια ενήλικη κωμωδία, στην οποία υποδύεται μια δασκάλα του… έρωτα. Σε κάποιο παραλιακό θέρετρο των ΗΠΑ, η ντόπια Μάντι απολαμβάνει την εργένικη ζωή της, ωστόσο σύντομα θα βρεθεί μπροστά σε ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα. Απελπισμένη, βλέπει τη λύση στην αγγελία ενός πλούσιου ζευγαριού, το οποίο αναζητάει επ’ αμοιβή μια κοπέλα να «βγάλει από το καβούκι» του τον ντροπαλό 19χρονο γιο τους, πριν εκείνος φύγει για το πανεπιστήμιο. Ο εσωστρεφής Πέρσι θα αποδειχθεί, όμως, μεγαλύτερη πρόκληση από ό,τι εκείνη φανταζόταν.

Σε έναν από τους πιο αυθεντικούς ρόλους της, η Λόρενς ακροβατεί ανάμεσα στον ασυγκράτητο αισθησιασμό και στην αμηχανία, ερμηνεύοντας την πανέμορφη αλλά και γκαφατζού Μάντι, η οποία θα αγωνιστεί με κάθε μέσο προκειμένου να κρατήσει το σπίτι της. Το σενάριο των Τζιν Στουπνίτσκι και Τζον Φίλιπς είναι στο μεγαλύτερο μέρος του απολαυστικό προσφέροντας άφθονο γέλιο σε ένα φιλμ, που δεν έχει στόχο να προβληματίσει ιδιαίτερα αλλά να διασκεδάσει. Παρότι θίγονται και σοβαρά θέματα, όπως αυτό των σύγχρονων υπερπροστατευτικών γονέων ή των τραυμάτων του παρελθόντος· απλώς εκείνη που κυριαρχεί τελικά είναι η κωμωδία, η οποία μάλιστα είναι και τολμηρή για τα σύγχρονα αμερικανικά δεδομένα, με μια Λόρενς που δεν διστάζει να τσαλακώσει και την εικόνα της όταν χρειαστεί.

Asteroid City ★★½
ΔΡΑΜΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2023)
Σκηνοθεσία: Γουές Αντερσον
Ερμηνείες: Τζέισον Σβάρτσμαν, Σκάρλετ Γιόχανσον, Τομ Χανκς

Ο αγαπημένος δεξιοτέχνης και του ελληνικού κοινού Γουές Αντερσον επιστρέφει με μία από τις γεμάτες αστέρες, στυλιζαρισμένες κομεντί, που αποτελούν σήμα κατατεθέν του. Βρισκόμαστε στο 1955, κάπου στην έρημο των νοτιοδυτικών ΗΠΑ. Εκεί στην (επινοημένη) Asteroid City, η οποία οφείλει το όνομά της σε έναν γιγάντιο κρατήρα από μετεωρίτη, φτάνει ένας πατέρας (Τζέισον Σβάρτσμαν) παρέα με τα τέσσερα παιδιά του. Ενα από αυτά είναι νεαρός εφευρέτης, ο οποίος μαζί με μερικές ακόμη νεανικές ιδιοφυΐες πρόκειται να βραβευθεί σε ειδική εκδήλωση παρουσία στρατού και επιστημόνων. Τα πάντα, ωστόσο, θα ανατραπούν όταν ένας εξωγήινος επισκέπτης προσγειώνεται προσωρινά στην περιοχή, βάζοντας τους πάντες σε κατάσταση καραντίνας.

Ο Αντερσον εφαρμόζει τη γνωστή (αισθητικά) συνταγή του, δημιουργώντας μια ενδιαφέρουσα ιστορία, η οποία έχει στο επίκεντρό της την ισορροπία ανάμεσα στα θαύματα της επιστήμης και στη συχνά επιπόλαιη ανθρώπινη εφαρμογή τους. Η κούρσα Διαστήματος-εξοπλισμών και οι σχετικοί αστικοί μύθοι γύρω τους συνυπάρχουν με πιο ανθρώπινες αναζητήσεις –π.χ. το χαμηλότονο ρομάντζο ανάμεσα στους χαρακτήρες του Τζέισον Σβάρτσμαν και της Σκάρλετ Γιόχανσον– σε ένα φιλμ πάντως αρκετά επίπεδο και ταυτόχρονα κάπως επιδεικτικό στην εκτέλεσή του.

Μυστικός πράκτορας ★★★
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (2020)
Σκηνοθεσία: Μαϊτέ Αλμπερτίνι
Εμφανίζονται: Σέρχιο Τσάμι, Ρόμουλο Αϊτκεν

Ενα ασυνήθιστο φιλμ που μπλέκει το ντοκιμαντέρ με το κατασκοπικό είδος μάς έρχεται από τη Χιλή. Ο ηλικιωμένος Σέρχιο προσλαμβάνεται από έναν ντετέκτιβ, προκειμένου να εισχωρήσει μυστικά σε ένα γηροκομείο για να ελέγξει το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρονται εκεί. Η αποστολή του, ωστόσο, θα γίνει προοδευτικά πιο περίπλοκη, καθώς δένεται με τους άλλους τροφίμους. Θαυμαστή στην εκτέλεσή της και βαθιά ανθρώπινη, η ταινία της Μαϊτέ Αλμπερτίνι αντιμετωπίζει το θέμα της τρίτης ηλικίας με αμεσότητα και ευαισθησία, συστήνοντας και έναν μοναδικό πρωταγωνιστή.

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Καλοκαιρινή δασκάλα του έρωτα-1
Ο ηλικιωμένος Σέρχιο θα βρεθεί από τη μια μέρα στην άλλη να εκτελεί χρέη… «Μυστικού πράκτορα» μέσα σε ένα γηροκομείο.

Ντετέκτιβ Μάρλοου ★★★
ΝΟΥΑΡ (2023)
Σκηνοθεσία: Νιλ Τζόρνταν
Ερμηνείες: Λίαμ Νίσον, Νταϊάν Κρούγκερ, Τζέσικα Λανγκ

Πώς θα έμοιαζε ένα κλασικό χολιγουντιανό νουάρ των δεκαετιών του 1940 και του 1950 εάν γυριζόταν με σημερινές κάμερες, ηθοποιούς και τεχνικές; Αυτό το ερώτημα φαίνεται να θέλει να απαντήσει ο Νιλ Τζόρνταν, ο οποίος ενορχηστρώνει μια τέτοια τυπική αστυνομική ιστορία με πρωταγωνιστή τον Λίαμ Νίσον. Ο τελευταίος υποδύεται τον Μάρλοου, έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ, τον οποίο επισκέπτεται μια γοητευτική, μυστηριώδης γυναίκα (Νταϊάν Κρούγκερ) ζητώντας του να βρει τα ίχνη του πρώην εραστή της και μικρεμπόρου ναρκωτικών. Από εκεί ο Μάρλοου θα μπλεχτεί σε έναν επικίνδυνο λαβύρινθο μαφιόζων και μεγαλοπαραγωγών του Χόλιγουντ, ενώ παλεύει να τα βγάλει πέρα και με τους προσωπικούς του δαίμονες. Το φιλμ φροντίζει να τσεκάρει πρακτικά κάθε κλισέ του είδους (η φαμ φατάλ, τα ρούχα, τα αντικείμενα-φετίχ, η ατμόσφαιρα), το κάνει ωστόσο με σχεδόν άψογο στυλ. Ο Νίσον από την πλευρά του μιμείται πειστικά τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, ενθυμούμενος και τις μαχητικές τεχνικές του όταν χρειάζεται να ρίξει καμιά… ψιλή.

Το χρονικό ενός εφήμερου έρωτα ★★
ΚΟΜΕΝΤΙ (2022)
Σκηνοθεσία: Εμανουέλ Μουρέ
Ερμηνείες: Σαντρίν Κιμπερλέν, Βενσάν Μακέν

Μια ανύπαντρη μητέρα και ένας παντρεμένος άνδρας συνάπτουν ερωτική σχέση, η οποία σταδιακά θα εξελιχθεί σε πολύ βαθύτερη και ουσιαστική επικοινωνία. Αυτό όμως δεν είναι απαραιτήτως αρκετό ώστε να τους κρατήσει μαζί, καθώς η ζωή τούς επιφυλάσσει εκπλήξεις και απρόοπτα, φροντίζοντας ταυτόχρονα να διασταυρώνει συνεχώς τους δρόμους τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT