Home Cinema: Η εντυπωσιακή επιστροφή ενός πειστικού action hero

Home Cinema: Η εντυπωσιακή επιστροφή ενός πειστικού action hero

Η καταιγιστική περιπέτεια του Netflix με πρωταγωνιστή τον Κρις Χέμσγουορθ και τη σεναριακή σφραγίδα των αδελφών Ρούσο («Εκδικητές») αποκτά εντυπωσιακό σίκουελ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τάιλερ Ρέικ: Η φυγάδευση 2

ΔΡΑΣΗΣ (2023)
Σκηνοθεσία: Σαμ Χάργκρεϊβ
Ερμηνείες: Κρις Χέμσγουορθ, Γκολντσίφτε Φαραχανί

Η καταιγιστική περιπέτεια του Netflix με πρωταγωνιστή τον Κρις Χέμσγουορθ και τη σεναριακή σφραγίδα των αδελφών Ρούσο («Εκδικητές») αποκτά εντυπωσιακό σίκουελ. Ο υπερπράκτορας Τάιλερ Ρέικ, ειδικός στις αποστολές διάσωσης, αναλαμβάνει μια ακόμη τέτοια, ταξιδεύοντας στη Γεωργία. Εκεί πρέπει να σώσει μια μητέρα με τα δυο παιδιά της από τα νύχια μιας τοπικής εγκληματικής οργάνωσης, η οποία επί της ουσίας διαφεντεύει τη χώρα. Στο πλευρό του έχει ξανά τους πιστούς συντρόφους του, Νικ (Γκολντσίφτε Φαραχανί) και Γιαζ (Ανταμ Μπέσα).

Ο σκηνοθέτης της πρώτης ταινίας, Σαμ Χάργκρεϊβ, αναλαμβάνει και πάλι το τιμόνι, σε ένα φιλμ όπου η δράση σερβίρεται στον θεατή σχεδόν χωρίς ανάσα. Κι αν αυτό θα έμοιαζε αρκετά κουραστικό –ή βαρετό– υπό άλλες συνθήκες, εδώ σε μεγάλο βαθμό λειτουργεί, κυρίως χάρη στην ευρηματική κινησιολογία της κάμερας και στο έξυπνο μοντάζ. Το τελευταίο δίνει την εντύπωση των συνεχόμενων, χορογραφημένων μονοπλάνων, με τα «κοψίματα» να κρύβονται στα κατάλληλα σημεία. Το αποτέλεσμα είναι μια σειρά από εντυπωσιακές σκηνές μάχης όλων των ειδών, με τον Κρις Χέμσγουορθ –σε άψογη φόρμα– να είναι για πρώτη ίσως φορά τόσο πειστικός ως action hero.

Home Cinema: Η εντυπωσιακή επιστροφή ενός πειστικού action hero-1
O Γουίλεμ Νταφόε ως Βίνσεντ βαν Γκογκ «Στην πύλη της αιωνιότητας», ταινία που είναι διαθέσιμη στο Ertflix. 

Στην πύλη της αιωνιότητας ★★★

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2018)
Σκηνοθεσία: Τζούλιαν Σνάμπελ
Ερμηνείες: Γουίλεμ Νταφόε, Οσκαρ Αϊζακ, Μαντς Μίκελσεν

Από την πλατφόρμα του Ertflix επιλέγουμε την πιο πρόσφατη κινηματογραφική βιογραφία του μεγάλου Βίνσεντ βαν Γκογκ. Ο 19ος αιώνας βαδίζει προς το τέλος του και στη Γαλλία οι καλλιτεχνικές εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Οι άλλοτε «βλάσφημοι» ιμπρεσιονιστές αρχίζουν πια και κατακτούν τη δική τους θέση στο ζωγραφικό στερέωμα, ωστόσο στα νότια της χώρας ένας μοναχικός συνάδελφός τους ακολουθεί το δικό του ιδιαίτερο μονοπάτι. Ακολουθώντας τη συμβουλή του φίλου του, Πολ Γκογκέν (Οσκαρ Αϊζακ), ο Βίνσεντ βαν Γκογκ φθάνει στην Αρλ προκειμένου να μελετήσει το εκθαμβωτικό μεσογειακό φως και (τελικά) να δημιουργήσει μερικά από τα σπουδαιότερα αριστουργήματα στην ιστορία της ζωγραφικής.

Εχοντας τον σπουδαίο Γουίλεμ Νταφόε στον κεντρικό ρόλο, ο Σνάμπελ χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές προκειμένου να παρουσιάσει έναν Βαν Γκογκ βυθισμένο στην πνευματικότητα, έναν ασκητικό προφήτη της τέχνης, ο οποίος παλεύει κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες, κυριευμένος από μια σχεδόν ένθεη μανία. Η εικόνα αυτή, αν και υπερβολική σε σχέση με την πραγματικότητα, είναι εμφανώς γοητευτική και –έως ένα σημείο– αποτελεσματική. Η κάμερα σε αρκετές περιπτώσεις μπαίνει στη θέση των ματιών του ίδιου του καλλιτέχνη, ενώ ταυτόχρονα ο θεατής αποκτά την όραση ενός ήρωα που βλέπει ολόκληρο τον κόσμο διαφορετικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT