Πρώην Χίλτον: Η νέα προσθήκη και η μελέτη του ’79

Πρώην Χίλτον: Η νέα προσθήκη και η μελέτη του ’79

Η κτιριακή προσθήκη στο πρώην Χίλτον προβλεπόταν σε μελέτη του 1979

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια πρώτη γεύση της νέας εποχής του εμβληματικού συγκροτήματος που φιλοξένησε για έξι δεκαετίες το ξενοδοχείο Χίλτον παίρνουν τις τελευταίες εβδομάδες περίοικοι και περαστικοί της οδού Μιχαλακοπούλου καθώς ολοκληρώθηκε η ανέγερση του οικοδομικού σκελετού ενός νέου, ανεξάρτητου κτιρίου 1.100 τ.μ., στην περιοχή της πισίνας που προσελκύει αμέσως την προσοχή. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από τους επενδυτές (Ιονική Ξενοδοχειακή Α.Ε., συμφερόντων του ομίλου Κωνσταντακόπουλου), η κτιριακή προσθήκη θα έχει ως βασική λειτουργία ένα νέο εστιατόριο υψηλών προδιαγραφών και μάλιστα προβλεπόταν στη μελέτη επέκτασης του Χίλτον που είχαν συνυπογράψει το 1979 ο Εμμανουήλ Βουρέκας μαζί με τον Αντώνη Γεωργιάδη, οι δύο από τους τέσσερις αρχιτέκτονες της αρχικής μελετητικής ομάδας που συμπλήρωναν ο Προκόπιος Βασιλειάδης και ο Σπύρος Στάικος. Στην ίδια μελέτη είχε προβλεφθεί και η νέα πτέρυγα του ξενοδοχείου προς την οδό Βεντήρη που υλοποιήθηκε στη διάρκεια του «Ολυμπιακού» λίφτινγκ πριν από τους Αγώνες του 2004.

Ο σχεδιασμός ακολουθεί ουσιαστικά τη βάση του κεντρικού κτιρίου του συγκροτήματος και ως προς το ύψος και ως προς το ύφος και η οποία έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τον πωρόλιθο στο χρώμα της ώχρας και επενδύει τις όψεις των χαμηλότερων κτιρίων κατά μήκος των οδών Βεντήρη, Μιχαλακοπούλου και Βασιλέως Αλεξάνδρου. Τα κατασκευαστικά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η αρχιτεκτονική επένδυση του νέου κτιρίου· τη μελέτη υπογράφει το έμπειρο αθηναϊκό γραφείο ΑΕΤΕΡ Αρχιτέκτονες. Στο δώμα διαμορφώνεται ένας υπαίθριος χρηστικός χώρος, με φυτεύσεις ελαιόδενδρων σε συνδυασμό με χαμηλές φυτεύσεις και αναρριχώμενα φυτά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από το εστιατόριο (ένα από τα πολλά του μελλοντικού συγκροτήματος) στον ίδιο χώρο θα στεγαστούν και καμπάνες για τους διαμένοντες στις ιδιωτικές κατοικίες του νέου προορισμού.

Πρώην Χίλτον: Η νέα προσθήκη και η μελέτη του ’79-1
H μελέτη επέκτασης του Χίλτον, που είχαν συνυπογράψει το 1979 ο Εμμανουήλ Βουρέκας μαζί με τον Αντώνη Γεωργιάδη.

Οι επενδυτές υποστηρίζουν ότι το νέο κτίριο υπήρχε ως ιδέα και στην αρχική μελέτη του 1958, αλλά η αρχιτέκτονας, ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ και δεινή γνώστρια της αθηναϊκής αρχιτεκτονικής ιστορίας και συγγραφέας της έκδοσης «Ο κόσμος του Εμμανουήλ Βουρέκα» (Μέλισσα, 2012) Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη επισημαίνει ότι «η μόνη πρόβλεψη για την ίδια θέση ήταν μια χαμηλή σε ύψος στοά, κάτι που φαίνεται και σε πρόπλασμα της εποχής». Με την ευκαιρία, μοιράζεται μια σχετικά άγνωστη πληροφορία: «Αρχικώς είχε προβλεφθεί κάτω από το εστιατόριο “Βυζαντινό” η διαμόρφωση ενός χαμάμ, κάτι που τελικά δεν υλοποιήθηκε γιατί θεωρήθηκε υπερβολικά… οθωμανικό σαν στοιχείο για ένα ελληνοπρεπές κτίριο όπως ήθελε να συστηθεί το πρώτο μεγάλο ξενοδοχείο της Αθήνας της εποχής…».

Σε κάθε περίπτωση από την Ιονική Ξενοδοχειακή διαβεβαιώνουν ότι πρόκειται για ένα έργο μεγάλης κλίμακας (το ύψος της επένδυσης ξεπερνάει τα 275 εκατ. ευρώ), το οποίο θα διατηρήσει αναλλοίωτη και θα αναδείξει περαιτέρω την αρχιτεκτονική κληρονομιά του κτιρίου και τις διαχρονικές προσόψεις που είχε φιλοτεχνήσει ο Γιάννης Μόραλης.

Ο νέος προορισμός, που αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι τις αρχές του 2025, φιλοδοξεί να προκαλέσει στην πόλη ένα νέο, δημιουργικό «σοκ» ανάλογο με αυτό του παλιού Χίλτον τη δεκαετία του 1960. Θα προσφέρει ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα μεικτό προϊόν τουριστικής, οικιστικής και εμπορικής ανάπτυξης που θα περιλαμβάνει το ξενοδοχείο Conrad, τις ιδιωτικές κατοικίες Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences, ένα σύγχρονο lifestyle member’s club έκτασης 5.500 τ.μ., τη συνολική ανάπλαση του τελευταίου ορόφου, όπου θα προσφέρονται εμπειρίες γαστρονομίας και τη δημιουργία θεματικών εμπορικών χώρων καθώς και χώρων ψυχαγωγίας και ευεξίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT