Μέσα στους φανταστικούς κόσμους του σπουδαίου Φρανκ Φραζέτα

Μέσα στους φανταστικούς κόσμους του σπουδαίου Φρανκ Φραζέτα

Με τον ερχομό του 20ού αιώνα και την ακμή των γραφικών τεχνών, η «τέχνη του φανταστικού» μπήκε σε μια ζωηρή περίοδο υψηλής δημιουργίας

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον ερχομό του 20ού αιώνα και την ακμή των γραφικών τεχνών, η «τέχνη του φανταστικού» μπήκε σε μια ζωηρή περίοδο υψηλής δημιουργίας. Εκδόσεις για παιδιά, θεματικά περιοδικά, «φθηνή» λογοτεχνία σε εκδόσεις τσέπης, κόμικς και σινεμά έχτισαν ένα οικοσύστημα που διψούσε να δώσει εικόνα στον κόσμο του παραμυθιού. Ηταν η χρυσή εποχή της εικονογράφησης, ο καιρός που οι «ζωγράφοι» έγιναν «εικονογράφοι» και διεκδίκησαν μια αιώνια θέση στο πάνθεον της τέχνης.

Κάποιοι, όπως o μετρ των καλικάντζαρων Αρθουρ Ράκαμ, ο σκοτεινός Σκανδιναβός παραμυθάς Τζον Μπάουερ ή ο «πατέρας της εικονογράφησης της επιστημονικής φαντασίας» Φρανκ Ρ. Πολ, τα κατάφεραν, αλλά η Ιστορία έδωσε ανάμεσά τους μια ζηλευτή θέση στον Νεοϋορκέζο γιο ενός Σισιλιάνου μετανάστη, τον Φρανκ Φραζέτα (1928-2010). Κλασική περίπτωση παιδιού θαύματος που σχεδίαζε μανιωδώς από νηπιακή ηλικία, ξεκίνησε σπουδές σχεδίου από τα οκτώ του. Στα έντεκά του είχε αποφοιτήσει, στα δεκαπέντε του ήδη δούλευε σαν επαγγελματίας σχεδιάζοντας κόμικς, ενώ πριν κλείσει καν τα είκοσι, έλαβε μια επιστολή από την Ντίσνεϊ που τον καλούσε να δουλέψει στα στούντιό της. Αυτός όμως την απέρριψε, συνεχίζοντας για χρόνια να σχεδιάζει κόμικς για περιοδικά του χώρου.

Μέσα στους φανταστικούς κόσμους του σπουδαίου Φρανκ Φραζέτα-1
Τo έργο του Φραζέτα που έπιασε σε δημοπρασία τα έξι εκατομμύρια δολάρια (HERITAGE AUCTIONS)

Το 1964 έφτιαξε μια κόμικς εκδοχή του Ρίνγκο Σταρ των Μπιτλς για λογαριασμό του διάσημου χιουμοριστικού περιοδικού Mad, κάτι που τράβηξε την προσοχή του Χόλιγουντ, ανοίγοντάς του έτσι τον δρόμο για να σχεδιάσει μερικές αφίσες για το σινεμά. Τα επόμενα χρόνια ζωγράφισε μερικά εμβληματικά εξώφυλλα, όπως του βιβλίου «Κόναν ο Βάρβαρος» (1966) ή αυτό του πρώτου τεύχους του κόμικς περιοδικού «Βαμπιρέλα» (1969) ενώ το 1983 κλήθηκε από τον πρωτοπόρο Αμερικανό σχεδιαστή κινουμένων σχεδίων Ραλφ Μπάκσι να συνεργαστεί μαζί του στην παραγωγή της ταινίας του «Fire and Ice», ενός ξεχασμένου αριστουργήματος του χώρου του animation. Η ταινία, σε μια σημερινή της θέαση, όχι μόνο συγκινεί, εφόσον περιέχει σε μεγάλες δόσεις εκείνο το νοσταλγικό «πνεύμα της εποχής» των αρχών του ’80, αλλά καταφέρνει να γίνει και μια «κινούμενη» εκδοχή όλης της μεγάλης τέχνης του σπουδαίου εικονογράφου.

Μια μεγάλη τέχνη που κράτησε εβδομήντα χρόνια και απεικόνισε με κορυφαία τεχνική πλήθη από μυώδη (και συχνά ημίγυμνα) κορμιά, στρατιές από τέρατα της πιο ξέφρενης φαντασίας που ξεπηδούν από τα στοιχεία της φύσης και ατέλειωτα δράματα και περιπέτειες στις άκρες του γαλαξία και του χρόνου. Μόλις χθες, ένα από τα έργα του Φραζέτα, που απεικονίζει τον πολεμοχαρή «Brawny Warrior», δημοπρατήθηκε για έξι εκατομμύρια δολάρια, πιάνοντας την υψηλότερη τιμή όλων των εποχών για έργο κομίστα.

Το σύνολο του έργου του κορυφαίου εικονογράφου παρουσιάζεται με φαντασμαγορικό και συνοπτικό τρόπο σε μια πρόσφατη έκδοση της Taschen με τίτλο «Οι φανταστικοί κόσμοι του Φρανκ Φραζέτα» («The Fantastic Worlds of Frank Frazetta»). Με κάτι λιγότερο από 500 σελίδες και βάρος έξι κιλών (και τιμή 150 ευρώ) αποτελεί μια έκδοση «μεγάλη» στα όλα της και ανήκει στη σειρά «XLL» του γερμανικού οίκου. Τυπωμένη σε 3.000 συλλεκτικά αντίτυπα, αντικατοπτρίζει ιδανικά όχι μόνο τη φιλόδοξη διεθνή ματιά του εκδότη Μπενεντίκ Τάσεν, αλλά και τα ξεκινήματά του στις αρχές του ’80 ως ιδιοκτήτη βιβλιοπωλείου κόμικς στην πατρίδα του Κολωνία. Και αν ο χαρακτηρισμός «νονός της τέχνης του φανταστικού», που αποδόθηκε στον Φραζέτα, ακούγεται κάπως υπερβολικός, αρκεί να κοιτάξει κανείς ένα τυχαίο δείγμα της δουλειάς του για να τον βρει δικαιολογημένο.

Μοιάζει κιόλας παράξενο, ότι ενώ το έργο του προοριζόταν για εφήμερα έντυπα, σε αυτήν την υπέρμετρα πολυτελή έκδοση, φαίνεται να βρίσκει τη σωστή του θέση. Είναι, θα έλεγε κάποιος, λες και η ζωή του να ταίριαζε στην επείγουσα σπιρτάδα του περαστικού, αλλά η μνήμη του να βρίσκει μια δίκαιη θέση στον αιώνιο χώρο του θρύλου.

Μέσα στους φανταστικούς κόσμους του σπουδαίου Φρανκ Φραζέτα-2
Η πολυτελής έκδοση της Taschen.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT