Καλοκαίρι με αδρεναλίνη και «Μπάρμπι»

Καλοκαίρι με αδρεναλίνη και «Μπάρμπι»

Τρεις πολυαναμενόμενες ταινίες έρχονται να προστεθούν στον Ιντιάνα Τζόουνς – Σε τροχιά ανάκαμψης τα θερινά σινεμά

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτές τις μέρες, περίπου οι μισές κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας παίζουν «Ιντιάνα Τζόουνς». Ο αποχαιρετισμός του Χάρισον Φορντ στον θρυλικό ήρωα αναμένεται να τραβήξει μεγάλη μερίδα του κοινού στα θερινά σινεμά, πάντα… καιρού επιτρέποντος. Διότι ο Μάιος και ο Ιούνιος δεν φάνηκαν καθόλου «ευγενικοί», στερώντας σημαντικά έσοδα από τους αιθουσάρχες, οι οποίοι ελπίζουν ότι οι επόμενοι δύο μήνες θα πάνε πολύ καλύτερα, ενισχυμένοι και από τις πολυαναμενόμενες νέες κυκλοφορίες που έρχονται.

«Το καλό είναι ότι βρισκόμαστε σε τροχιά ανάκαμψης μετά την τεράστια πτώση της πανδημίας. Μέχρι το τέλος Μαΐου είχαν κοπεί 2.660.000 εισιτήρια, νούμερο αυξημένο κατά 31,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Και αυτό παρότι δεν είχαμε κάποια δυνατή ελληνική κυκλοφορία (π.χ. “Ευτυχία”, “Σμύρνη μου αγαπημένη”) μέσα στο πρώτο πεντάμηνο. Από την άλλη, πήγαν πολύ καλά ανεξάρτητα φιλμ όπως η “Φάλαινα” και ο “Αστερίξ”. Η γενικότερη τάση είναι αυξητική, όπως και στο εξωτερικό», μας λέει ο Γιάννης Καλφακάκος, διευθυντής της Tanweer και πρόεδρος της Εταιρείας Διανομέων Κινηματογραφικών Ταινιών Ελλάδος.

Καλοκαίρι με αδρεναλίνη και «Μπάρμπι»-1
Η Μάργκο Ρόμπι και ο Ράιαν Γκόσλινγκ αναμένεται να δώσουν χρώμα στο φετινό κινηματογραφικό καλοκαίρι.

«Σημάδια βελτίωσης»

Τα καλύτερα ωστόσο, όπως είπαμε, έρχονται προσεχώς. Τον «Ιντιάνα» που βρίσκεται ήδη στις αίθουσες θα ακολουθήσει στις 13 Ιουλίου η «Επικίνδυνη αποστολή: Θανάσιμη εκδίκηση», με τον Τομ Κρουζ να επιστρέφει στον δικό του πιο εμβληματικό χαρακτήρα. Η διευθύντρια της Feelgood, Ειρήνη Σουγανίδου, δηλώνει αισιόδοξη για το προσεχές διάστημα, καθώς μας μεταφέρει και νεότερα από τις παγκόσμιες τάσεις της διανομής: «Υπάρχουν σαφή σημάδια βελτίωσης της αγοράς του σινεμά, ενώ και τα στούντιο αλλάζουν κάποιες από τις πολιτικές τους. Σε πρόσφατο συνέδριο της βιομηχανίας στη Βαρκελώνη, όπου βρεθήκαμε, διαφάνηκε η πρόθεση να αυξηθεί το κινηματογραφικό “παράθυρο”, ο χρόνος δηλαδή που δίνεται σε μια ταινία στην αίθουσα πριν γίνει διαθέσιμη σε κάποια πλατφόρμα. Τα τελευταία χρόνια αποδείχθηκε ότι τα σινεμά μπορούν να φέρουν έσοδα που δεν υπάρχουν στις πλατφόρμες, συν το γεγονός ότι προστατεύουν τις ταινίες από την πειρατεία· από τη στιγμή που μια ταινία θα κυκλοφορήσει διαδικτυακά είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα διανεμηθεί και παράνομα. Με αυτό το σκεπτικό, τα στούντιο αποφασίζουν πλέον να διαθέσουν ένα διάστημα από 40 έως 90 ημέρες αποκλειστικά για την αίθουσα».

Ο «θερμός» φετινός Ιούλιος συνεχίζεται στις 20 του μήνα με την κυκλοφορία της «Barbie», του πολυαναμενόμενου φιλμ της Γκρέτα Γκέργουικ με τη Μάργκο Ρόμπι στον ομώνυμο ρόλο, το οποίο υπόσχεται να δώσει μια τελείως πρωτότυπη διάσταση στον μύθο της διάσημης κούκλας. Μπορούν όμως να χωρέσουν συνεχόμενες εμπορικές ταινίες τόσο κοντά στο κινηματογραφικό καλεντάρι; «Μόνο ευτύχημα είναι να έχουμε πολλές ταινίες που τραβούν τον κόσμο στα σινεμά. Οι αίθουσες θα ανταποκριθούν, υπάρχουν δυνατότητες και για έξτρα προβολές τα Σαββατοκύριακα κ.ο.κ. Το βασικό είναι να επανέλθει το σινεμά στη συνείδηση του κοινού ως σημαντική πηγή ψυχαγωγίας και όχι σαν μια ξεχασμένη δραστηριότητα. Αλλωστε, με τα πάντα γύρω να ακριβαίνουν, ο κινηματογράφος παραμένει μια σταθερά οικονομική διέξοδος», σημειώνει η κ. Σουγανίδου.

Καλοκαίρι με αδρεναλίνη και «Μπάρμπι»-2
Πολυαναμενόμενος και ο «Οπενχάιμερ» του Κρίστοφερ Νόλαν, ο οποίος θα φτάσει στα τέλη Αυγούστου, με πρωταγωνιστή τον Κίλιαν Μέρφι.

Διαφορετικά κοινά

Ο κ. Καλφακάκος, από την άλλη, δεν ανησυχεί για καραμπόλα μεταξύ «Επικίνδυνης αποστολής» και «Barbie», αφού θεωρεί ότι, εκτός των άλλων, απευθύνονται και σε διαφορετικό κοινό. «Η αλήθεια είναι ότι η πρώτη ταινία θα φέρει περισσότερο το ανδρικό κοινό στις αίθουσες και αντίστοιχα η δεύτερη το γυναικείο. Γενικά, πάντως, πάμε με στόχο το τρίμηνο του καλοκαιριού να ξεπεράσουμε το 1.300.000 εισιτήρια που κόπηκαν πέρυσι το ίδιο διάστημα και πιστεύω ότι θα το καταφέρουμε».

Η δική του Tanweer ωστόσο θα κρατήσει το «Oπενχάιμερ» του Κρίστοφερ Νόλαν για… φινάλε, αφού θα κυκλοφορήσει στις 24 Αυγούστου, παρόλο που η παγκόσμια έξοδος της ταινίας θα γίνει περίπου ένα μήνα νωρίτερα. «Θα ήταν λάθος να βγάλουμε και αυτή την ταινία μαζί με τις υπόλοιπες και λόγω διάρκειας. Οταν έχεις ένα σχεδόν τρίωρο φιλμ όπως η “Επικίνδυνη αποστολή» και ένα ακριβώς τρίωρο σαν το “Oπενχάιμερ” δημιουργείται πρόβλημα και με τις ώρες προβολών, ειδικά στα θερινά. Για την πειρατεία μην ανησυχείτε, πάντως, στη συγκεκριμένη περίπτωση. Η πολιτική της Universal λέει 45 ημέρες μέχρι τη διαδικτυακή κυκλοφορία, αλλά ο Νόλαν αποφασίζει μόνος του. Η ταινία θα μείνει αποκλειστικά στα σινεμά για όσο πει εκείνος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT