Η περιφέρεια στο επίκεντρο

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Ολη η Ελλάδα, ένας πολιτισμός»

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρουσιάστηκε από την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργου Κουμεντάκη, η φετινή έκδοση του προγράμματος-θεσμού «Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός». Για τέταρτο συνεχόμενο καλοκαίρι το ΥΠΠΟ και η ΕΛΣ ανοίγουν την πολιτιστική δραστηριότητα στην περιφέρεια, χρηματοδοτώντας πρωτότυπες παραστάσεις θεάτρου, μουσικής, χορού, μουσικού θεάτρου και εικαστικών σε 12 περιφέρειες της χώρας, εκτός Αττικής.

Συνολικά 70 παραγωγές πρόκειται να παρουσιαστούν μέσα στο Ιούλιο και τον Αύγουστο σε ισάριθμους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία της Ελλάδας, σε ένα πρόγραμμα συνολικού κόστους 2.200.000 ευρώ.

«Η φετινή διοργάνωση του θεσμού «Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» έχει κεντρικό θεματικό άξονα την κλιματική αλλαγή και τις συντριπτικές επιπτώσεις της για το παρόν και το μέλλον του πλανήτη. Πάνω σε αυτόν τον προβληματισμό οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν δημιουργούν νέα έργα, καταθέτοντας αναγνώσεις που δεν περιορίζονται στην αναπαραγωγή δυστοπικών προβλέψεων, αλλά θέτουν ερωτήματα για μια σφαιρική θεώρηση του φαινομένου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κουμεντάκης.

Στις τοποθεσίες των εκδηλώσεων προστίθενται 25 νέοι χώροι ανάμεσά τους οι Ανεμόμυλοι στη Χώρα της Αμοργού, το Ιερό Προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας του Ιησού στο Εξώμβουργο της Τήνου, το Νεκρομαντείο του Αχέροντα στην Πρέβεζα, ο Προμαχώνας του Παλατιού Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο κ.ά.

Η Λίνα Μενδώνη παρόντος και του νέου Υφυπουργού, Χρίστου Δήμα (επιβεβαιώθηκε από την ίδια ότι θα είναι αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού), ανέφερε αρχικά πως η ύπαρξη θεματικής, ήδη από πέρυσι, στις εκδηλώσεις βοήθησε τόσο τους δημιουργούς όσο και το κοινό να αγκαλιάσει τον θεσμό. Για την δε κλιματική κρίση, σημείωσε πως οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία μας δεν κινδυνεύουν σήμερα άμεσα από αυτή, πρέπει όμως να προετοιμαστούμε και να προλάβουμε πιθανές δυσάρεστες επιπτώσεις στο μέλλον.

«Φέτος έχουμε τη χαρά οι χώροι, οι αρχαιολογικοί και τα μουσεία, να έχουν αυξηθεί σημαντικά. Ο στόχος μας είναι όσο γίνεται περισσότεροι χώροι και μουσεία να αποδίδονται για χρήση και για έμπνευση  στη σύγχρονη δημιουργία. Είναι σημαντικό ότι ο συνδυασμός δύο τουλάχιστον τεχνών είναι από τα βασικά κριτήρια του προγράμματος. Στους δυο πυλώνες προστίθεται πάντοτε και η πολιτιστική κληρονομιά», ανέφερε σχετικά με τους τόπους των εκδηλώσεων η κ. Μενδώνη, επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές τη λέξη «αξιοποίηση» και την ορθή σημασία της που έχει να κάνει με την ανάδειξη και την κοινωνικοποίηση των συγκεκριμένων μνημείων, σε αντιπαραβολή με την απλή χρησιμοποίησή τους.

ΔΗΠΕΘΕ

Απαντώντας τέλος σε ερωτήσεις η Υπουργός Πολιτισμού επανέλαβε την πρόθεση της για την αλλαγή θεσμικού πλαισίου στα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα. «Τα ΔΗΠΕΘΕ χρειάζονται νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας» είπε η κ. Μενδώνη, διευκρινίζοντας πως όταν ξεκίνησαν την λειτουργία τους ήταν πρωτοπόρα, ωστόσο στη σημερινή εποχή υπάρχει ανάγκη αλλαγών και πως «δεν μπορεί να είναι πλέον δημοτικά».

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο digitalculture.gov.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT