Η ζωή στα υπόγεια μιας μελλοντικής δυστοπίας

Η ζωή στα υπόγεια μιας μελλοντικής δυστοπίας

Από την πλατφόρμα του Cinobo επιλέγουμε ένα ρωσικό θρίλερ με ιστορικό φόντο και ψυχολογικές προεκτάσεις που ανακαλούν λογοτεχνικής υφής πρότυπα

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο σύντροφος Βολκονόγκοφ απέδρασε ★★½
ΘΡΙΛΕΡ (2021)
        Σκηνοθεσία: Αλεξέι Χουπόφ, Νατάσα Μερκούλοβα
        Ερμηνείες: Γιούρι Μπορίσοφ, Αλεξάντρ Γιατσένκο

Από την πλατφόρμα του Cinobo επιλέγουμε ένα ρωσικό θρίλερ με ιστορικό φόντο και ψυχολογικές προεκτάσεις που ανακαλούν λογοτεχνικής υφής πρότυπα. Κεντρικός ήρωας είναι ο λοχαγός Βολκονόγκοφ, αφοσιωμένος πράκτορας και εκτελεστικό όργανο των σοβιετικών αρχών την περίοδο πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οταν ωστόσο νιώθει τον κλοιό των εσωτερικών εκκαθαρίσεων να σφίγγει γύρω του, εκείνος δραπετεύει, επιχειρώντας παράλληλα να ζητήσει εξιλέωση για τα προηγούμενα θύματά του, με σκοπό να γλιτώσει την αιώνια τιμωρία.

Με ατμόσφαιρα και αισθητική που θυμίζουν έντονα graphic novel, το ρωσικό φιλμ θα μπορούσε να έχει πολύ υψηλότερες αξιώσεις αν δεν ήταν αρκετά σχηματικό και απόλυτο στην (έστω) ψευδοϊστορική του απεικόνιση. Εδώ, πάντως, υπάρχουν μερικές πραγματικά πολύ καλοστημένες σκηνές –και δράσης– οι οποίες μπλέκουν και το μαύρο χιούμορ με το κατά τα άλλα αρκετά σκληρό περιεχόμενο.

Η ζωή στα υπόγεια μιας μελλοντικής δυστοπίας-1
Η Ρεμπέκα Φέργκιουσον πρωταγωνιστεί στη σειρά «Silo» της Apple TV.

Silo
ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2023)

∆ημιουργός: Γκρέιαμ Γιοστ
Ερμηνείες: Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Κόμον, Τιμ Ρόμπινς

Επιλεκτική ως συνήθως στο περιεχόμενο που διαθέτει στο κοινό, η Apple TV παρουσιάζει μια καινούργια σειρά δυστοπικής φαντασίας, με πρωταγωνίστρια την πολύ δημοφιλή Ρεμπέκα Φέργκιουσον. Σε μια εναλλακτική πραγματικότητα, η δηλητηριώδης ατμοσφαιρική μόλυνση έχει οδηγήσει μερικές χιλιάδες επιζώντων να καταφύγουν σε ένα πελώριο υπόγειο σιλό, το οποίο διαθέτει τη δική του αυστηρή κοινωνική ιεραρχία και οργάνωση. Στα χαμηλότερα επίπεδα, ωστόσο, μια αναταραχή σιγοβράζει, ενώ μια μαχητική γυναίκα προσπαθεί να ταιριάξει τα κομμάτια του παζλ που άφησε πίσω ο (νεκρός) αγαπημένος της, για να βρεθεί μπροστά σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη.

Η σειρά του έμπειρου Γκρέιαμ Γιοστ («The Americans») παίρνει τον χρόνο της προκειμένου να οργανώσει την αφήγηση και να συνδέσει τους διαφορετικούς, ενδιαφέροντες χαρακτήρες της. Ενδεικτικό είναι ότι η πρωταγωνίστρια, Ρεμπέκα Φέργκιουσον, δεν κάνει την εμφάνισή της παρά στο φινάλε του πρώτου επεισοδίου, ενώ άλλοι εισάγονται ακόμη αργότερα. Αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην τακτική των εκτεταμένων φλας μπακ με τα οποία η σειρά επιλέγει να ξεδιπλώσει τις εξελίξεις της, οδηγώντας τον θεατή όλο και πιο βαθιά στα μυστήρια αυτού του ιδιότυπου σιλό. Κατά τα άλλα, η δύναμη της προπαγάνδας, η εξουσία που διαφθείρει, αλλά κυρίως η ιστορική μνήμη και η σημασία της διατήρησής της, είναι τα πιο ενδιαφέροντα από τα θέματα που βλέπουμε να «τρέχουν» εδώ πίσω από το αγωνιώδες περιτύλιγμα. Ολα τα βιβλία στα οποία βασίζεται η σειρά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Anubis.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT