Καινούργια Ανί Ερνό

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλη μία προσθήκη από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, στα έργα της βραβευμένης με το Νομπέλ Λογοτεχνίας 2022, Ανί Ερνό, που κυκλοφορούν στα ελληνικά. Στην «Ντροπή» η Ερνό προσφέρει έναν δυνατό στοχασμό για την εμπειρία και τη δύναμη μιας βίαιης ανάμνησης που αντέχει στον χρόνο και καθορίζει την τροχιά μιας ζωής. «Ο πατέρας μου προσπάθησε να σκοτώσει τη μητέρα μου μια Κυριακή του Ιούνη, νωρίς το απόγευμα», διαβάζουμε. Το βιβλίο είναι η ιστορία μιας δωδεκάχρονης, αφορά όμως και την αφηγήτρια, μια ώριμη γυναίκα, την ίδια τη συγγραφέα. Η βίαιη στιγμή ζει μέσα της. Χρόνια αργότερα η πληγή είναι ακόμα εκεί, όμως η ύπαρξή της ολόκληρη έχει θρέψει γύρω της σαν το δέντρο που, αν και χτυπήθηκε από κεραυνό, επιβίωσε.

Στο γραφείο της Ζωρζ Σαρή

«Καλοκαίρι με τη Ζωρζ Σαρή» χαρακτηρίζουν το φετινό οι εκδόσεις Πατάκη, οι οποίες γιορτάζουν τα 100 χρόνια από τη γέννηση της σπουδαίας συγγραφέως παιδικής-νεανικής λογοτεχνίας. Υλικό από το προσωπικό της αρχείο, από τον Τύπο της εποχής που αναφέρονται τα έργα της, καθώς και βίντεο, συνεντεύξεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες κ.ά. βρίσκονται πλέον συγκεντρωμένα στον ιστότοπο www.zorzsari.gr. Εκεί θα βρει κανείς μπροστά του το «γραφείο» της Ζωρζ Σαρή, όπου εκείνη έγραφε, εμπνεόταν και υποδεχόταν αναγνώστες, φίλους και συνεργάτες τα τελευταία χρόνια της ζωής της· η διαδραστική σελίδα επιτρέπει στον επισκέπτη να δει περισσότερα και έτσι να βουτήξει λίγο πιο βαθιά στη σκέψη και τη δημιουργία της.

Το μήνυμα του Trainspotting

Τριάντα χρόνια πριν ο Ιρβιν Γουέλς έγραψε ένα εμβληματικό για την ποπ κουλτούρα βιβλίο, το οποίο «μεταφράστηκε» σε ένα εξίσου σπουδαίο φιλμ από τον Ντάνι Μπόιλ. Τρεις δεκαετίες αργότερα o Σκωτσέζος συγγραφέας, σε συνέντευξή του στον Guardian, λέει πως το νόημα του βιβλίου, που αποτελούσε μια σκληρή προειδοποίηση ενάντια στη χρήση ναρκωτικών, έχει σχεδόν αντιστραφεί. «Δεν μπορείς πραγματικά να πεις στα παιδιά των εργατικών κατοικιών: “Μην κάνετε ναρκωτικά, θα σας καταστρέψουν τη ζωή, δεν θα μπορέσετε ποτέ να έχετε δουλειά ή σπίτι ή να αγοράσετε όμορφα πράγματα” […] οι άνθρωποι σήμερα δεν μπορούν να βρουν δουλειές. Δεν θα μπορέσουν ποτέ να αγοράσουν σπίτι ούτε ωραία πράγματα. Είσαι ξεγραμμένος ακόμα κι αν δεν κάνεις ναρκωτικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT