Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Ο «γιος» ακολουθεί τον «πατέρα»

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Ο «γιος» ακολουθεί τον «πατέρα»

Ο Φλόριαν Ζέλερ υπογράφει τη συνέχεια της μεγάλης του επιτυχίας

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γιος ★★★
ΔΡΑΜΑ (2023)
Σκηνοθεσία: Φλόριαν Ζέλερ
Ερμηνείες: Χιου Τζάκμαν,Βανέσα Κίρμπι, Αντονι Χόπκινς

Επειτα από τον συγκλονιστικό «Πατέρα» με τον Αντονι Χόπκινς, ο Φλόριαν Ζέλερ επανέρχεται εξερευνώντας μια άλλη πλευρά του οικογενειακού δράματος. Πρωταγωνιστής εδώ είναι ο Χιου Τζάκμαν, ο οποίος υποδύεται τον Πίτερ, έναν χωρισμένο πατέρα, του οποίου ο έφηβος γιος, Νίκολας, αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και είναι μονίμως θυμωμένος. Ως λύση ο νεαρός θα μετακομίσει στο σπίτι του πατέρα του, ο οποίος φτιάχνει μια καινούργια οικογένεια με τη νέα του σύζυγο, Μπεθ (Βανέσα Κίρμπι). Η σχέση των δυο τους θα περάσει από διάφορα σκαμπανεβάσματα, καθώς ο Νίκολας βυθίζεται όλο και περισσότερο στους εσωτερικούς δαίμονες που τον ταλαιπωρούν.

Ο Ζέλερ στήνει μια στιβαρή οικογενειακή ιστορία, με ευδιάκριτους χαρακτήρες και προθέσεις. Η διπλή σχέση πατέρα – γιου –βλέπουμε σε σύντομα αποσπάσματα και τον Αντονι Χόπκινς, ο οποίος υποδύεται τον πατέρα του Πίτερ– επιχειρεί να εξερευνήσει σε βάθος τον συγκεκριμένο, θεμελιώδη δεσμό και σε ένα βαθμό τα καταφέρνει. Το δραματικό βάρος είναι εξαρχής μεγάλο, δίχως ωστόσο να μετουσιώνεται στην αγωνία ενός κανονικού θρίλερ, όπως τόσο αριστουργηματικά γίνεται π.χ. στον «Πατέρα». Οι ερμηνείες από την πλευρά τους είναι επίσης πολύ καλές, ειδικά στα πιο «θεατρικά» κομμάτια, που είναι ούτως ή άλλως και τα πιο ενδιαφέροντα της ταινίας.

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Ο «γιος» ακολουθεί τον «πατέρα»-1
Ο Τζεφ Μπρίτζες και ο Τζον Γκούντμαν συνθέτουν ένα τρομερό δίδυμο στον «Μεγάλο Λεμπόφσκι» των αδελφών Κοέν, ένα από τα σπουδαιότερα φιλμ της δεκαετίας του 1990.

Ο μεγάλος Λεμπόφσκι ★★★★
ΔΡΑΜΑ (1998)
Σκηνοθεσία: Τζόελ και Ιθαν Κοέν
Ερμηνείες: Τζεφ Μπρίτζες, Τζον Γκούντμαν, Τζούλιαν Μουρ

Η κορυφαία ταινία των αδελφών Κοέν κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα σε ψηφιακά αποκατεστημένη επανέκδοση. Πρωταγωνιστής εδώ είναι ο «Ντιουντ» του Τζεφ Μπρίτζες, ένας άνεργος μεσήλικας, ο οποίος περνάει τον χρόνο του παίζοντας μπόουλινγκ και σιγοπίνοντας τα αγαπημένα του White Russian αραχτός στον καναπέ. Αυτά μέχρι που η συνωνυμία με έναν εκατομμυριούχο θα τον εμπλέξει σε μια υπόθεση απαγωγής· πλέον ο ήρωας θα προσπαθήσει, παρέα με δυο φίλους του, να διαλευκάνει το μυστήριο και να πάρει πίσω ένα… χαλί, με το οποίο είναι ιδιαίτερα δεμένος.

Οι Κοέν δημιουργούν ένα απίθανο σενάριο, που έχει στο κέντρο του έναν αξέχαστο χαρακτήρα· βγαλμένος από τις σελίδες του Τσαρλς Μπουκόφσκι και του Τζακ Κέρουακ, ο Ντιουντ, ο «μάγκας» δηλαδή, μοιάζει με απομεινάρι των χίπηδων της δεκαετίας του 1960, ενώ άλλες φορές επιδεικνύει μια απίθανη πνευματική διαύγεια σε σχέση με το περιβάλλον του. Ολο αυτό το πακέτο ενισχύεται ακόμη περισσότερο από τους χαρακτήρες γύρω του: τον ανοικονόμητο βετεράνο του Βιετνάμ του Τζον Γκούντμαν, τον απλά απερίγραπτο παίκτη μπόουλινγκ του Τζον Τορτούρο κ.ο.κ. Γενικώς, οι εμμονές και το σουρεαλιστικό χιούμορ έχουν εδώ την τιμητική τους, σε ένα πολυεπίπεδο φιλμ, που πάντως βλέπεται απλώς και σαν ψυχεδελικό ταξίδι, ό,τι πρέπει για μια χαλαρωτική βραδιά σε θερινό σινεμά.

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Ο «γιος» ακολουθεί τον «πατέρα»-2
Σε μπελάδες μπλέκει ο Λουί Γκαρέλ όταν ανοίγει δουλειές με τον προσφάτως αποφυλακισθέντα πατριό του, στην ταινία που σκηνοθετεί.

Τα πάνω κάτω ★★½
ΚΟΜΕΝΤΙ (2022)
Σκηνοθεσία: Λουί Γκαρέλ
Ερμηνείες: Λουί Γκαρέλ, Νοεμί Μερλάν

Γνωστός ως πρωταγωνιστής του γαλλικού σινεμά, ο Λουί Γκαρέλ περνάει και πίσω από την κάμερα, υπογράφοντας σενάριο και σκηνοθεσία, σε ένα φιλμ που τιμήθηκε με δύο βραβεία Σεζάρ. Μια ώριμη δραματοθεραπεύτρια, που εργάζεται στις φυλακές, ερωτεύεται τρελά και παντρεύεται έναν από τους κρατουμένους. Η σχέση πανικοβάλλει τον γιο της (Γκαρέλ), ο οποίος θα κάνει τα πάντα για να την προστατεύσει, ειδικά αφού ο σύζυγος αποφυλακίζεται και πλέον γίνεται κομμάτι της οικογένειας. Μέχρι που οι δυο τους θα καταλήξουν συνεργάτες… Ο Γκαρέλ δημιουργεί μια αρκετά παράξενη ιστορία, αστεία ανά στιγμές, αλλά και κάπως αμήχανη, η οποία προδίδει και σχετικά εύκολα τις ανατροπές της.

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Ο «γιος» ακολουθεί τον «πατέρα»-3
Η ετερόκλητη παρέα της ισπανικής κωμωδίας θα περάσει μια σειρά από περιπέτειες στη διάρκεια ενός ταξιδιού, στην ταινία «Ο τέταρτος επιβάτης».

Ο τέταρτος επιβάτης ★★
ΚΩΜΩΔΙΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Αλεξ ντε λα Ιγκλέσια
Ερμηνείες: Μπλάνκα Σουάρεζ, Ερνέστο Αλτέριο

Η ισπανική κωμωδία εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με αυτοκίνητο. Ο πενηντάρης Χούλιαν ταξιδεύει με τη μέθοδο του carpooling, ώστε να μοιράζεται τα έξοδα με άλλους.

Στο αυτοκίνητο βρίσκεται σταθερά η όμορφη Λορένα, μαζί με τους δύο νεοφερμένους, Σέρτζιο και Ροντρίγκο· όλοι τους θα συνθέσουν μια παλαβή παρέα που θα περάσει μια σειρά από περιπέτειες πριν από το εξωφρενικό φινάλε.

Ο σκηνοθέτης Αλεξ ντε λα Ιγκλέσια εκμεταλλεύεται μια ωραία ιδέα με την ταινία δρόμου, η οποία ωστόσο φλερτάρει επικίνδυνα με τη φάρσα, ιδίως όσο πλησιάζει προς το τέλος της.

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Ο «γιος» ακολουθεί τον «πατέρα»-4
Τέσσερις θρυλικές ερμηνεύτριες της μεγάλης οθόνης σχηματίζουν ξανά τη «λέσχη ανάγνωσης».

Book Club: το επόμενο κεφάλαιο ★
ΚΩΜΩΔΙΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Μπιλ Χόλντερμαν
Ερμηνείες: Τζέιν Φόντα, Νταϊάν Κίτον

Μετά το επιτυχημένο πρώτο μέρος, οι τέσσερις φίλες (Τζέιν Φόντα, Νταϊάν Κίτον, Κάντις Μπέργκεν, Μέρι Στίνμπεργκεν) επανενώνονται με φόντο την όμορφη Ιταλία. Η μία από τις κυρίες παντρεύεται και η λέσχη ανάγνωσης εξορμά για χαλαρωτικές διακοπές, οι οποίες φυσικά θα πάρουν απρόβλεπτες –αλλά προβλέψιμα αστείες– διαστάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT