Επαναπατρίζεται μαρμάρινο θραύσμα του Ερεχθείου

Επαναπατρίζεται μαρμάρινο θραύσμα του Ερεχθείου

Το θραύσμα χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. και σώζει ανάγλυφο λέσβιο κυμάτιο, με ανάγλυφα ωά και λογχόσχημα φύλλα.

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαρμάρινο θραύσμα από τον αρχιτεκτονικό διάκοσμο του Ερεχθείου θα παραδοθεί το απόγευμα της Πέμπτης στον Ελληνα πρέσβη, Δημήτριο Ζεβελάκη, στη Λυών της Γαλλίας

Το θραύσμα χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. και σώζει ανάγλυφο λέσβιο κυμάτιο, με ανάγλυφα ωά και λογχόσχημα φύλλα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, προέρχεται από την επικρανίτιδα του Ερεχθείου.

Μενδώνη: Προτεραιότητα, σταθερή επιδίωξη, ιδιαίτερη χαρά

«Ο επαναπατρισμός των παρανόμως εξαχθέντων από τη χώρα μας πολιτιστικών αγαθών αποτελεί πολιτική προτεραιότητα και σταθερή επιδίωξη του Υπουργείου Πολιτισμού και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. «Κάθε οικειοθελής επιστροφή αρχαιοτήτων στη γενέθλια γη, μας προκαλεί ιδιαίτερη χαρά και μεγάλη ικανοποίηση», πρόσθεσε. 

«Απομακρύνθηκε το 1930»

Το αρχαίο αντικείμενο παραδόθηκε οικειοθελώς στη νομαρχία του Ροδανού, στη Λυών, από τον ιστορικό τέχνης Ζαν Κλοντ Μοσιέρ, εκ μέρους της υπέργηρης Γαλλίδας υπηκόου, Ζακλίν Ζινέλ. Η τελευταία κατείχε το θραύσμα από τη δεκαετία του 1970.

Κατά την ίδια, το θραύσμα απομακρύνθηκε από την Ακρόπολη τη δεκαετία του 1930 και προέρχεται από το Ερεχθείο

Η νομάρχης του Ροδανού, Εμανουέλα Νταρμόν, και ο περιφερειακός διευθυντής Πολιτιστικών Υποθέσεων της Περιοχής Ωβέρνης – Ροδανού – Αλπεων, Μαρκ Νρουάτ, θα παραδώσουν, σήμερα το απόγευμα, το θραύσμα στον πρέσβη της Ελλάδας στο Παρίσι.

Πρόκειται για τον δεύτερο επαναπατρισμό θραύσματος από τον αρχιτεκτονικό διάκοσμο του Ερεχθείου. Το 2006 είχε επιστρέψει από τη Σουηδία ακόμη ένα θραύσμα από την επικρανίτιδα, επίσης κατόπιν οικειοθελούς παράδοσης.

Ο συγκεκριμένος επαναπατρισμός -μετά την παράνομη εξαγωγή, δεκαετίες πριν- έρχεται να προστεθεί στον μεγάλο αριθμό εκούσιων παραδόσεων πολιτιστικών αγαθών από πολίτες που βρέθηκαν να τα κατέχουν, συνήθως από εκλιπόντες συγγενείς ή φίλους.

Το υπουργείο Πολιτισμού επικροτεί κάθε οικειοθελή επιστροφή αρχαιοτήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT