Στα Αισχύλεια με θέατρο, μουσική και εικαστικά

Στα Αισχύλεια με θέατρο, μουσική και εικαστικά

Ενα χρόνο πριν πενηνταρίσει, το 49ο Φεστιβάλ Αισχύλεια ανακοίνωσε χθες το πρόγραμμά του, το οποίο φέτος υλοποιείται σε συνδιοργάνωση με την «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης»

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα χρόνο πριν πενηνταρίσει, το 49ο Φεστιβάλ Αισχύλεια ανακοίνωσε χθες το πρόγραμμά του, το οποίο φέτος υλοποιείται σε συνδιοργάνωση με την «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης». Οπως ανέφερε στην ομιλία του ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, γενικός καλλιτεχνικός διευθυντής της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, τα Αισχύλεια είναι μια μήτρα. «Πριν από περίπου 49 χρόνια, κάποιοι τρελοί, όπως είναι οι οραματιστές κάτοικοι αυτής της ανήσυχης πόλης, θέλησαν να παρηγορηθούν με τον πολιτισμό, σε ένα δυστοπικό για εκείνη την εποχή περιβάλλον».

Το φετινό φεστιβάλ υλοποιείται σε συνδιοργάνωση με την «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».

Ετσι ξεκίνησε το Φεστιβάλ Αισχυλείων, δειλά στην αρχή, μέχρι που διαμορφώθηκε σε ένα πολυσυλλεκτικό εγχείρημα που εμπνέεται από μια πόλη με «συνταρακτικό αφήγημα», σχολίασε ο κ. Μαρμαρινός. Τα Αισχύλεια ξεκινούν ατύπως σήμερα με τα εγκαίνια του μεγάλου πολιτιστικού εικαστικού γεγονότος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, την έκθεση σύγχρονης τέχνης Μυστήριο 3 «Ελευσίνα Mon Amour-Αναζητώντας τον Τρίτο Παράδεισο» σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου, καλλιτεχνικής διευθύντριας του ΕΜΣΤ, και σε συνεργασία με το ΕΜΣΤ. Συμμετέχουν 16 διεθνείς καλλιτέχνες από 9 χώρες. Προτείνει μια κοινωνικοπολιτική ανάγνωση της Ελευσίνας και της ευρύτερης περιοχής του Θριάσιου Πεδίου, που συρράπτει μνήμη και εμπειρία, χώρο και χρόνο, παρελθόν και παρόν. Η έκθεση παρουσιάζεται στο Παλαιό Ελαιουργείο και στο X-Bowling Art Center. Το φετινό φεστιβάλ περιλαμβάνει παραστάσεις που δημιουργήθηκαν ειδικά για την «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», όπως της Αργυρώς Χιώτη «Μεγάλα και μικρά πλοία – Μυστήριο 115» (30-31/8), που θα παρουσιαστεί στο νεκροταφείο πλοίων Βλύχα στην παραλία της Ελευσίνας, αλλά και επίσης τον «Ιππόλυτο» (10/9) σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου και τον «Οιδίποδα τύραννο» (13/9) σε σκηνοθεσία του Σίμου Κακάλα. Πάντως, η αυλαία των Αισχυλείων 2023 ανοίγει επίσημα την Κυριακή 27 Αυγούστου με τη συνάντηση της Μαρίας Φαραντούρη και του Μανώλη Μητσιά με μια συναυλία που θα δώσουν στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας, με τραγούδια κορυφαίων συνθετών σε μελοποιημένη ποίηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT