500 Λέξεις με τη Χριστίνα Στεφανίδου

Η Χριστίνα Στεφανίδου γεννήθηκε το 1980 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε διαφήμιση, ψηφιακή επικοινωνία και δημοσιογραφία, εργάστηκε πολλά χρόνια σε διαφημιστικές και εμπορικές εταιρείες, πάντοτε όμως έβρισκε αφορμές να γράφει

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Χριστίνα Στεφανίδου γεννήθηκε το 1980 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε διαφήμιση, ψηφιακή επικοινωνία και δημοσιογραφία, εργάστηκε πολλά χρόνια σε διαφημιστικές και εμπορικές εταιρείες, πάντοτε όμως έβρισκε αφορμές να γράφει. Από πολύ μικρή διάβαζε λογοτεχνία και έγραφε κρυφά. Πλέον κατοικεί λίγο έξω από την Αθήνα, για να είναι κοντά στη φύση και τη θάλασσα που την εμπνέουν. Γράφει για το τώρα και το τότε, για το κάποτε. Η συλλογή μικρών διηγημάτων με τίτλο «33», από τις εκδόσεις Αρμός, είναι το πρώτο βιβλίο της.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Τα «Κάποιος Λούκας» του Χούλιο Κορτάσαρ, «Στο σπίτι των ονείρων» της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο, «Ξένοι στο τρένο» της Πατρίσια Χάισμιθ, αλλά και τα μόνιμα που συχνά επισκέπτομαι: «Τα σονέτα» του Σαίξπηρ, «Τα ποιήματα» του Καβάφη.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Τις πολλαπλές αναγνώσεις-ερμηνείες κλασικών παραμυθιών από την Κλαρίσα Πίνκολα Εστές στο «Γυναίκες που τρέχουν με τους λύκους».

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Το αριστούργημα «Αδελφοί Καραμάζοφ» του Ντοστογιέφσκι.

Περιγράψτε την ιδανική αναγνωστική συνθήκη.

Αναπαυτικά, ήσυχα, χωρίς χρονικούς περιορισμούς.

Υπάρχουν βιβλία για τα οποία να νιώθετε ενοχές που σας άρεσαν;

Προς το παρόν, όχι.

Τι είναι αυτό που σας συγκινεί περισσότερο σε ένα βιβλίο;

Το κέντημα καίριων λέξεων για την ψυχική κατάδυση στους πρωταγωνιστές. Αυτά τα έργα κουβαλώ μέσα μου αρχικά για ημέρες κι έπειτα για πάντα.

Ποιο είναι το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσετε;

«Το τενεκεδένιο ταμπούρλο» του Γκίντερ Γκρας, τη «Μεταποίηση» του Παπαμάρκου και το συλλογικό «Η φωνή της».

Τι συμβολίζει ο αριθμός «33» στον τίτλο της συλλογής διηγημάτων;

Τα τριάρια βρίσκονται σε ζεύγη –ή και όχι– και σε μεγάλη αφθονία στην προσωπική μου ζωή, αλλά και ο αριθμός από μόνος του είναι γεμάτος συμβολισμούς, με γοητεύει. Εκείνος όρισε τον αριθμό διηγημάτων του βιβλίου.

Τα διηγήματά σας έχουν έντονο λυρικό στοιχείο. Τι καταγράφουν και τι αποκομίζει ο αναγνώστης;

Και τα 33 διηγήματα είναι βασισμένα σε αληθινά πρόσωπα και ιστορίες. Με αφετηρία τη θάλασσα, τον ξεριζωμό, ηρωίδες και ήρωες, έρμαια της σκληρής και ταυτόχρονα ευάλωτης ανθρώπινης φύσης τους, παίρνουν μέρος στην –περισσότερες φορές– βίαιη υπαρξιακή περιπέτεια με τις διάφορες κωμικοτραγικές εκφάνσεις αυτοπλήρωσης και την αναζήτηση της παντοτινής αγάπης, οδεύοντας τελικά στη λυτρωτική θνητότητα. Μια ταπεινή χαρτογράφηση του μεγαλείου της ανθρώπινης διαφορετικότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT