2029: ένα «ατύχημα» στο Αιγαίο…

Αλυσιδωτά θερμά επεισόδια στην ελληνοτουρκική μεθόριο, από τον Εβρο μέχρι το Καστελλόριζο

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΙΛΤΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ

Αιγαίο ώρα μηδέν: Το πρώτο αίμα
εκδ. Memento, 2023, σελ. 448

Στο πρώτο βιβλίο της τριλογίας «Αιγαίο ώρα μηδέν» με τον τίτλο «Το πρώτο αίμα», περιγράφεται μια μελλοντική κρίση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, η οποία οδηγεί τις δύο χώρες σε πολεμική αναμέτρηση τον Ιούλιο του 2029. Η πλοκή μεταφέρει με αμείλικτο ρεαλισμό τον αναγνώστη στα πολεμικά συμβούλια, στις αφανείς διπλωματικές διαβουλεύσεις, στις γέφυρες πολεμικών πλοίων, στα πιλοτήρια αεροσκαφών, ακόμα και στα ορύγματα ακριτικών νησιών. Καταφέρνει να ισορροπήσει αριστοτεχνικά την τεχνική και επιχειρησιακή λεπτομέρεια που απαιτεί ένα μυθιστόρημα του είδους, με μια άμεση αφήγηση σε καταιγιστικό ρυθμό που σε προτρέπει συνεχώς να γυρίσεις σελίδα. Το βιβλίο έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές τόσο από ανώτατους επιτελείς για την έρευνα και τον ρεαλισμό του, όσο και από χιλιάδες αναγνώστες που απορροφήθηκαν από την πλοκή του.

Πλοκή

Στα ακριτικά νησιά οι μύγες αποτελειώνουν τα έργα των ανθρώπων. Ενα βουητό τρομακτικό σαν εκείνο που έκαναν τα βομβαρδιστικά.

Η πλοκή ξεκινάει με την περιγραφή μιας κλιμάκωσης στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας τον Ιούλιο του 2029, που έχει οδηγήσει τους στόλους των δύο χωρών σε αντιπαράθεση στο Αιγαίο. Επειτα από μια σύντομη αλλά απαραίτητη αναφορά στις γεωπολιτικές και στρατιωτικές ισορροπίες της εποχής, περιγράφεται ένα «ατύχημα» που οδηγεί σε θερμά επεισόδια στον Εβρο και στο Βόρειο Αιγαίο. Από αυτό το σημείο, η κλιμάκωση είναι ραγδαία και η δράση εξελίσσεται λεπτό προς λεπτό. Οι σκηνές εναλλάσσονται συνεχώς μεταξύ Αθήνας, Βρυξελλών, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, Εβρου, Κύπρου και Καστελλόριζου, με τρόπο που βοηθάει τον αναγνώστη να παρακολουθεί από κοντά την καθεμιά από τις πολλές επιμέρους πλοκές, ενώ ταυτόχρονα αντιλαμβάνεται τη μεγάλη εικόνα. Η ένταση ανεβαίνει διαρκώς, για να οδηγήσει τελικά σε μια επική κλιμάκωση στη Λέσβο και στο Καστελλόριζο, μόλις 24 ώρες αργότερα.

2029: ένα «ατύχημα» στο Αιγαίο…-1

Υφος

Ο τρόπος γραφής είναι άμεσος και λιτός, όπως αρμόζει σε ένα μυθιστόρημα του είδους, ώστε να βοηθάει στη διατήρηση του ταχύτατου, σχεδόν κινηματογραφικού ρυθμού. Οταν χρειάζεται, ωστόσο, ο συγγραφέας γίνεται περισσότερο περιγραφικός για να αποδώσει ορισμένες σκηνές με ανατριχιαστικό ρεαλισμό, όπως για παράδειγμα στη σελίδα 413: «Δεν περιγράφει τον ήχο από τις χιλιάδες μύγες που ορμούν πάνω στον κάθε ξεραμένο λεκέ από αίμα και ότι τις έδιωχνε από το χέρι του ζωντανού ακόμα Νικόλα, ενώ προσπαθούσε με αγωνία να βρει το λάστιχο στο σακίδιό του. Οποιος έχει την ατυχία να μην πεθάνει ακαριαία, ακούει τα έντομα παντού γύρω του και καταλαβαίνει ποιος είναι ο ρόλος τους. Η φύση δεν περιμένει να κλείσεις τα μάτια σου. Στέλνει τους αμέτρητους στρατιώτες της να ανακυκλώσουν οτιδήποτε είναι χρήσιμο – και εσένα μαζί».

Χαρακτήρες

Στο βιβλίο παρουσιάζονται πολλοί χαρακτήρες, σε διαφορετικές βαθμίδες της ιεραρχίας και τοποθεσίες, στρατιωτικοί, πολιτικοί, πολίτες, άνδρες, γυναίκες, Ελληνες, Τούρκοι κ.ο.κ., ώστε οι εξελίξεις να περιγράφονται μέσα από την πολύ διαφορετική οπτική του καθενός. Στο μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου ο συγγραφέας αποφεύγει να ξοδέψει πολύ χρόνο μέσα στο μυαλό και τις σκέψεις των χαρακτήρων του. Ο αναγνώστης γνωρίζει τους χαρακτήρες κυρίως μέσα από τα λόγια και τις πράξεις τους. Στον επίλογο, ωστόσο, ο συγγραφέας κλείνει καθεμιά από τις επιμέρους πλοκές που έχει ανοίξει, δίνοντας βάθος στους ήρωές του. Ο αναγνώστης, τελικά, αποκομίζει την εντύπωση ότι το βιβλίο είναι στην πραγματικότητα μια σειρά από ανθρώπινες ιστορίες αριστοτεχνικά πλεγμένες γύρω από μια κεντρική πλοκή.

Ενα ξεχωριστό είδος

Το «Αιγαίο ώρα μηδέν: Το πρώτο αίμα» είναι ένα συναρπαστικό γεωπολιτικό και πολεμικό θρίλερ, πρωτότυπο για τα ελληνικά λογοτεχνικά δεδομένα, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα ξενόγλωσσα μπεστ σέλερ του είδους. Διαθέτει έντονα στοιχεία ιστορικού μυθιστορήματος, όπως ενδελεχή έρευνα και προσοχή στις λεπτομέρειες, χωρίς όμως να δεσμεύεται από ιστορικά γεγονότα, αφού περιγράφει ένα δυστοπικό, πολεμικό μέλλον. Ενώ είναι σε μεγάλο βαθμό ένα διδακτικό ανάγνωσμα, καταφέρνει να εγείρει έντονα συναισθήματα στον αναγνώστη, χωρίς να καταφεύγει σε φαντασιώσεις ή υπερβολές. Τέλος, είναι ένα βιβλίο που ανήκει σε τριλογία, ωστόσο διαβάζεται και αυτούσιο. Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον το δεύτερο βιβλίο της σειράς με τον τίτλο «Σκοτεινός ουρανός» που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Memento το φθινόπωρο φέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT