Το προληπτικό μέτρο της ολιγόωρης διακοπής της λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων που συγκεντρώνουν υψηλές θερμοκρασίες ή και μεγάλο πλήθος επισκεπτών, είναι σύμφωνα με πληροφορίες έτοιμο να εφαρμόσει, για την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο που ο καύσωνας προβλέπεται να κορυφωθεί, το υπουργείο Πολιτισμού.
Το μέτρο, στον βαθμό που θα κριθεί απαραίτητο, θα υλοποιηθεί για ένα χρονικό διάστημα μεταξύ 12 το μεσημέρι και 5 το απόγευμα και θα επηρεάσει αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής, όπως η Ακρόπολη, της Αργολίδας (Μυκήνες), της Φωκίδας (Δελφοί), καθώς και της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας και της Θεσσαλίας. Τα εισιτήρια που έχουν ήδη εκδοθεί και δεν θα αξιοποιηθούν από τους κατόχους τους λόγω εφαρμογής του μέτρου, θα έχουν ισχύ για ένα έτος.
Ειδικά στην Ακρόπολη, όπου πλέον παρατηρούνται και πάλι μεγάλες ουρές επισκεπτών εξαιτίας της υψηλής προσέλευσης στο μνημείο (η οποία φέτος έχει αυξηθεί κατά 80% σε σύγκριση με το 2019 και αυτή την περίοδο μεταφράζεται ενίοτε σε περισσότερους από 20.000 επισκέπτες ημερησίως), αναμένεται επίσης να τοποθετηθούν σκίαστρα για τις ημέρες του καύσωνα (στην κεντρική είσοδο ίσως και σήμερα, ενώ στη Νότια Κλιτύ αναμένεται να τοποθετηθούν τα ξημερώματα της Πέμπτης), ενώ θα διανέμονται δωρεάν νερά στους επισκέπτες, για τις πιο θερμές ώρες της ημέρας.
Το μέτρο, στον βαθμό που θα κριθεί απαραίτητο, θα υλοποιηθεί για το χρονικό διάστημα μεταξύ 12 το μεσημέρι και 5 το απόγευμα.
Το πιλοτικό μέτρο των «ζωνών επισκεψιμότητας», που είχε αναφέρει σε ρεπορτάζ της η «Κ» (31.5.2023) και που η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα εφαρμοστεί εντός του Ιουλίου, αναμένεται να ανακοινωθεί λεπτομερέστερα τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το ΥΠΠΟ εξετάστηκε το ενδεχόμενο οι συγκεκριμένες «χρονοθυρίδες» να έχουν διάρκεια ακόμα και λίγο μικρότερη από τα εξήντα λεπτά, τελικά όμως φαίνεται πως το χρονικό όριό τους δεν θα πέσει κάτω από τη μία ώρα.
Σύμφωνα επίσης με πηγές της «Κ», το μέτρο της λεγόμενης «λωρίδας ταχείας κυκλοφορίας» που έχει ακουστεί για την Ακρόπολη (και που με αυξημένη χρέωση θα επιτρέπει ταχύτερη είσοδο στο μνημείο), εκτιμάται ως όχι ιδιαίτερα αποτελεσματικό, καθώς ακόμα και αν κάποιοι επισκέπτες κινηθούν στην αρχή ταχύτερα, στη συνέχεια θα αντιμετωπίσουν τον συνωστισμό που παρατηρείται συχνά στην είσοδο των Προπυλαίων.
Επιπλέον προληπτικά μέτρα, όπως έχει ήδη ανακοινώσει το υπουργείο Πολιτισμού, έχουν ληφθεί και για τον κίνδυνο των πυρκαγιών σε αρχαιολογικούς χώρους, όπου μεταξύ άλλων θα πραγματοποιείται συχνά διαβροχή εδάφους και θα συνεχίσουν να γίνονται αποψιλώσεις και να καθαρίζονται ίχνη φυσικής καύσιμης ύλης, όπου κρίνεται απαραίτητο.
Τέλος, από το υπουργείο Εργασίας δόθηκαν συστάσεις για αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων σε υπαίθριους χώρους, στους οποίους συνιστάται η χρήση καλύμματος κεφαλής και τα διαλείμματα σε σκιερό μέρος. Από τη μεριά της, η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων, ζήτησε με ανακοίνωσή της να παραμείνουν κλειστοί την Παρασκευή και το Σάββατο οι αρχαιολογικοί χώροι που θα αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο πρόβλημα λόγω καύσωνα.