Ταξιδεύοντας… με τέχνη

Το καλοκαίρι των φιλοτέχνων έχει τους δικούς του προορισμούς ανά την Ελλάδα

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα νησιά του Σαρωνικού, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, στους Δελφούς, στη Σκιάθο και στον Βόλο το καλοκαίρι των φιλοτέχνων έχει τους δικούς του προορισμούς με μεγαλύτερες και μικρότερες εικαστικές εκθέσεις.

Από τη μια μεριά λοιπόν έχουμε χώρους σαν το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Ανδρου που συνεχίζει την πολυετή παράδοση των μεγάλων καλοκαιρινών περιοδικών εκθέσεων. Φέτος το Ιδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή παρουσιάζει την αναδρομική έκθεση του έργου του Χρόνη Μπότσογλου (έως 1/10), ενός από τους σημαντικότερους παραστατικούς καλλιτέχνες της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Το ίδιο σταθερό ραντεβού δίνουν οι φιλότεχνοι στα Σφαγεία της Υδρας όπου φιλοξενείται η φετινή ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης του ιδρύματος ΔΕΣΤΕ με τίτλο «Dream Machines» (Μηχανές ονείρων, έως 30/10), η οποία πραγματεύεται τη σχέση της τέχνης και της ανθρώπινης φαντασίας με την τεχνολογία.

Η Κρήτη αποτελεί εδώ και καιρό έναν προορισμό για όσους αγαπούν τα εικαστικά, ενώ τα τελευταία χρόνια τα Χανιά και η δραστήρια Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης συνεχίζουν την παράδοση. Σήμερα εγκαινιάζεται στα Χανιά η περιοδική έκθεση «Κωνσταντίνος Βολανάκης: Νόστος της θάλασσας, έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» (έως 31/12), η πρώτη παρουσίαση της δουλειάς του ζωγράφου στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κρήτη, 186 χρόνια από τη γέννησή του. Αλλά και το Ηράκλειο είναι συνεπές στο ραντεβού με την εικαστική τέχνη. Ο δήμος της πόλης, συνεχίζοντας την επιτυχημένη συνεργασία με το Ιδρυμα «Η άλλη Αρκαδία», που ξεκίνησε το 2019, επιστρέφει στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου με την έκθεση «Ενα βλέμμα που σας λέει ότι όσα έχετε ακούσει για τη ζωγραφική είναι αλήθεια» (έως 2/9). Πρόκειται για μία νέα παρουσίαση των έργων της συλλογής, αυτή τη φορά σε επιμέλεια του ίδιου του συλλέκτη Σωτήρη Φέλιου. Κινούμενοι στην ηπειρωτική χώρα, σταματάμε στη Δημοτική Πινακοθήκη της Λάρισας που διαθέτει τη μόνιμη συλλογή Ι. Γ. Κατσίγρα, και στον Βόλο που πρόσφατα εγκαινίασε μια περιοδική ομαδική έκθεση-αφιέρωμα για τα 135 χρόνια από τη γέννηση του Τζόρτζιο ντε Κίρικο, του «μεγάλου Βολιώτη μεταφυσικού» που γεννήθηκε «…μια αποπνικτική μέρα του Ιουλίου στο Βόλο [10/7/1888]… πρωτεύουσα της Θεσσαλίας που τα κεριά λιώνανε στα καντηλέρια…». Εχει υπότιτλο «Μύηση στο αίνιγμα/Initiating the Riddle» (έως 15/9) και συμμετέχουν περίπου 70 εικαστικοί καλλιτέχνες. Οσο για τους Δελφούς, στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών φιλοξενείται η έκθεση του Αμερικανού φωτογράφου και φιλέλληνα Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ με τίτλο «Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο. Τα χρόνια της ελπίδας» (έως 31/12).

Ταξιδεύοντας… με τέχνη-1

Μεγάλες και μικρότερες εκθέσεις στα νησιά του Σαρωνικού, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στους Δελφούς, στη Σκιάθο και στον Βόλο.

Αυτόν τον μήνα συμπληρώνονται δύο χρόνια από τον θάνατο του αυτοδίδακτου ζωγράφου Γιάννη Μιχαηλίδη και η γενέτειρά του Σκιάθος τον τιμά με την έκθεση «Επιστροφή στη Σκιάθο» (έως 30/9) που επιμελείται ο Γιώργος Μυλωνάς στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπούρτζι. Εκεί, στεγαζόταν το ιστορικό σχολείο του νησιού όπου ο Μιχαηλίδης φοίτησε στις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

Σε έναν δικό τους άνθρωπο κάνει αφιέρωμα και το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας με την έκθεση «Με οδηγό τη μνήμη» (έως 31/7). Ο Σαμιώτης αρχιτέκτονας και ζωγράφος Κυριάκος Κρόκος αγάπησε το νησί του Σαρωνικού, ενώ τα έργα έχουν επιλεγεί από το αρχείο του από τη Λέτη Αρβανίτη-Κρόκου.

Η Γκαλερί Σκουφά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τήνου παρουσιάζει από αύριο την καινούργια ατομική έκθεση του Τάσου Μαντζαβίνου, «Ικαρος, ο έφηβος άγγελος» (έως 13/8) στο A Touch of New/Vacation House – Ασπάλαθος, στον Τριαντάρο της Τήνου με έργα εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία. Με συναφή θεματολογία η έκθεση «Τα φτερά του Ικαρου» αποτελεί φόρο τιμής στον καλλιτέχνη Κλάους Φάιφερ, ο οποίος έζησε και δημιούργησε για πάνω από 50 χρόνια στη Νάξο, κληροδοτώντας το έργο του στο Φεστιβάλ Νάξου για να διατηρηθεί ως πολιτιστικό αγαθό του νησιού. Παρουσιάζεται στον Πύργο Μπαζαίου, έως 8/10.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT