Να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Μα ποιος τα έχει δει;

Να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Μα ποιος τα έχει δει;

To 77% των Βρετανών δεν έχει επισκεφθεί την γκαλερί Duveen του Βρετανικού Μουσείου, όπου εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υποστηρικτική στάση των περισσότερων Βρετανών στο ζήτημα του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα έναντι ανταλλαγμάτων, καθώς και την πεποίθησή τους ότι το Βρετανικό Μουσείο όχι μόνο δεν θα επηρεαστεί αρνητικά, αλλά θα γίνει και ελκυστικότερο αν τα επιστρέψει, αποτυπώνει νέα έρευνα της βρετανικής εταιρείας δημοσκοπήσεων YouGov, που πραγματοποιήθηκε με ανάθεση του οργανισμού Parthenon Project.

Σύμφωνα με την έρευνα, που διενεργήθηκε διαδικτυακά το διάστημα 20-21 Ιουνίου 2023 σε δείγμα 2.294 ατόμων, το 64% της βρετανικής κοινής γνώμης υποστηρίζει την επιστροφή των Γλυπτών, αν η Ελλάδα δανείσει σε βρετανικά μουσεία άλλα δικά της αριστουργήματα.

Ενδιαφέρον όμως είναι και το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό των Βρετανών εκτιμά πως μια συμφωνία Ελλάδας και Βρετανικού Μουσείου πάνω στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών με παροχή ελληνικών ανταλλαγμάτων, θα επηρεάσει θετικά και την επισκεψιμότητα του δεύτερου. Για την ακρίβεια, το 69% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι μια τέτοια συμφωνία δεν θα είχε κάποιο αντίκτυπο στην επιθυμία τους να επισκεφθούν το μουσείο, ενώ ένα 12% παρατήρησε ότι η υλοποίησή της θα έκανε το ενδιαφέρον τους να αυξηθεί. Το ποσοστό που απάντησε ότι θα ενδιαφερόταν λιγότερο, ήταν μόλις 4%.

Αξιοσημείωτο επίσης (και εν μέρει αντίθετο με την επιχειρηματολογία του ιδρύματος) είναι το εύρημα ότι το 77% του βρετανικού κοινού δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την γκαλερί Duveen του Βρετανικού Μουσείου, όπου εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Από όσους τα έχουν επισκεφθεί, ένα 68% παρατήρησε ότι δεν ήταν η παρουσία των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο που τους οδήγησε ώς εκεί. Ενθαρρυντικό, τουλάχιστον για την επισκεψιμότητα του λονδρέζικου μουσείου, φαίνεται πως είναι και το στοιχείο ότι λίγο περισσότεροι από τους μισούς Βρετανούς (το 53%) εξέφρασαν το ενδιαφέρον να δουν άλλα αρχαιοελληνικά έργα τέχνης που το ίδρυμα ενδεχομένως να παρουσιάσει στο μέλλον.

Εξίσου ή ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον (και επίσης διαφορετικό από όσα έχουν κατά καιρούς δηλώσει το Βρετανικό Μουσείο και η βρετανική κυβέρνηση) είναι το εύρημα ότι το 61% των ερωτηθέντων θα υποστήριζαν μια νέα νομοθεσία που, αντίθετα με όσα ισχύουν σήμερα, θα επέτρεπε στα βρετανικά μουσεία να επιστρέψουν τεχνουργήματα και αντικείμενα στις χώρες προέλευσής τους.

Μάλιστα, το 52% των Βρετανών δήλωσε στη δημοσκόπηση ότι τα παρθενώνεια γλυπτά πρέπει απλώς να επιστραφούν στην Ελλάδα, χωρίς ελληνικά ανταλλάγματα. Eνα 25% δεν κλίνει ούτε προς τη μία, ούτε προς την άλλη κατεύθυνση, ενώ μόλις το 15% των συμμετεχόντων πιστεύει πως τα «Ελγίνεια» πρέπει να παραμείνουν στη Βρετανία. Απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» για το αν τα ευρήματα της δημοσκόπησης θα επηρεάσουν τη στάση του Βρετανικού Μουσείου, ένας εκπρόσωπός του δήλωσε: «Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια συνεργασία για τον Παρθενώνα βρίσκονται σε εξέλιξη και είναι εποικοδομητικές. Πιστεύουμε ότι μια μακροχρόνια συνεργασία αυτού του είδους θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στο να μοιραστούμε τα σπουδαιότερα αντικείμενά μας με το κοινό όλου του κόσμου και να διατηρήσουμε την ακεραιότητα της εντυπωσιακής συλλογής που διαθέτουμε στο μουσείο».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT