500 Λέξεις με τον Γιάννη Σκαραγκά

Μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος, ο Γιάννης Σκαραγκάς γράφει στα ελληνικά και τα αγγλικά, με πιο πρόσφατη δουλειά το μυθιστόρημα «Μελίνα». Βραβεύθηκε το 2018 από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και το λογοτεχνικό περιοδικό Copper Nickel (Editors’ Prize in Prose)

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος, ο Γιάννης Σκαραγκάς γράφει στα ελληνικά και τα αγγλικά, με πιο πρόσφατη δουλειά το μυθιστόρημα «Μελίνα». Βραβεύθηκε το 2018 από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και το λογοτεχνικό περιοδικό Copper Nickel (Editors’ Prize in Prose). Εχει επίσης γράψει έργα για το θέατρο στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ και στην Ελβετία και έχει υπογράφει το σενάριο της ψυχολογικής αστυνομικής σειράς της ΕΡΤ1 «Κάνε ότι κοιμάσαι». Στις 14 και 15 Ιουλίου παρουσιάζεται στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου το νέο του έργο «Συμπτώματα από την έλλειψη βάρους» στο Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

«Η φιλοσοφία της ξενιτειάς» του Δημήτρη Μαρκή.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Ο Μαρκήσιος ντε Πομπάλ ανασυγκρότησε σε ελάχιστο χρόνο την ισοπεδωμένη Λισσαβώνα μετά τον φονικό σεισμό, κάνοντας για πρώτη φορά άνοιγμα στον Δια-φωτισμό («Ο μεγάλος σεισμός» του Νίκολας Σρέιντι).

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Αργησα να διαβάσω το «Ονειρο του Γιαννίρη» του Γιάννη Ψυχάρη.

Περιγράψτε την ιδανική αναγνωστική συνθήκη.

Διαβάζω σε κάθε συνθήκη.

Υπάρχουν βιβλία για τα οποία να νιώθετε ενοχές που σας άρεσαν;

Κανένας αναγνώστης που έχει συναίσθηση της μαγικής σχέσης με τα βιβλία, δεν έχει ενοχές γι’ αυτά.

Τι είναι αυτό που σας συγκινεί περισσότερο σε ένα βιβλίο;

Το αφηγηματικό ύφος, η ανάπτυξη της ιστορίας και η εμβάθυνση στους χαρακτήρες.

Ποιο είναι το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσετε;

Διηγήματα, είτε σε ανθολογίες είτε σε περιοδικά. Το διήγημα είναι ένα αγαπημένο μου είδος, αυτό που μου έδωσε συγγραφική υπόσταση και βραβεία στην Αμερική για την αγγλική μου λογοτεχνία.

Ποιες πτυχές της προσωπικότητας της Μελίνας καλύπτει το έργο σας;

Την παθιασμένη γυναίκα στα όρια των μεγάλων διλημμάτων και στιγμών, τη Μελίνα πριν γίνει τα πρόσωπα του μύθου, που άφησε. Εδωσα έμφαση στα νεανικά της χρόνια και στην περίοδο της αγωνιστικής της δράσης στο εξωτερικό, αλλά είναι πάντα η διαδρομή μιας γυναίκας που νοσεί σε μεγάλη ηλικία κι έχει ανάγκη να φωτίσει από την αρχή τα βήματά της για να καταλάβει το τυχαίο και το ανθρώπινο.

Πρόκειται για βιογραφία ή υπάρχουν και στοιχεία μυθοπλασίας; Και πού αποσκοπεί αυτό;

Βασίστηκα με ακρίβεια στα ιστορικά και βιογραφικά στοιχεία, για να εστιάσω στην καρδιά και στη σκέψη της. Επινόησα τα λόγια και τις κουβέντες της. Μιας γενναίας γυναίκας, που πριν από το τέλος της, γιορτάζει τον άνθρωπο και τιμά τη μνήμη των αγαπημένων της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT