Home Cinema: Ενας «σκακιστής» απέναντι σε αεροπειρατές

Home Cinema: Ενας «σκακιστής» απέναντι σε αεροπειρατές

Το πρόσφορο για θρίλερ μοτίβο της αεροπειρατίας υιοθετεί η νέα σειρά της Apple TV προκειμένου να ξεδιπλώσει την πλοκή της

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Hijack
ΘΡΙΛΕΡ (2023)
Δημιουργός: Τζιμ Φιλντ Σμιθ, Τζορτζ Κέι
Ερμηνείες: Ιντρις Ελμπα, Νιλ Μάσκελ, Μαξ Μπίζλι

Το πρόσφορο για θρίλερ μοτίβο της αεροπειρατίας υιοθετεί η νέα σειρά της Apple TV προκειμένου να ξεδιπλώσει την πλοκή της. Πρωταγωνιστής εδώ είναι ο Ιντρις Ελμπα στον ρόλο του Σαμ, ενός χωρισμένου άνδρα, ο οποίος μπαίνει στο αεροπλάνο από Ντουμπάι για Λονδίνο. Πολύ σύντομα ωστόσο το αεροσκάφος θα καταληφθεί από μια ομάδα ένοπλων αεροπειρατών, οι οποίοι δεν αποκαλύπτουν αμέσως τις προθέσεις τους. Ενώ στο έδαφος ακόμη δεν γνωρίζει κανένας τίποτα, ο Σαμ, που στην πραγματικότητα είναι επαγγελματίας διαπραγματευτής, αναλαμβάνει δράση προκειμένου να οδηγήσει την έκρυθμη κατάσταση σε αναίμακτη λύση.

Η αμερικανική σειρά στήνει προσεκτικά τη δράση της, εισάγοντας χαρακτήρες και σεναριακές λεπτομέρειες οι οποίες θα αποδειχθούν σημαντικές στη συνέχεια. Ο Ιντρις Ελμπα, όχι ακριβώς σε ρόλο action hero, αλλά «σκακιστή» που προσπαθεί να βρεθεί μια-δυο κινήσεις μπροστά από τον αντίπαλο, καταστρώνει το δικό του ιδιοφυές πλάνο· φυσικά θα χρειαστεί και να αυτοσχεδιάσει όταν τα απρόοπτα απειλούν να διαλύσουν τις λεπτές ισορροπίες και να οδηγήσουν στον όλεθρο. Γενικώς η σειρά αρέσκεται στις ανατροπές και στην αποφυγή των κλισέ –με πρώτο αυτό των Αράβων τρομοκρατών/αεροπειρατών– που έχουν επικρατήσει κινηματογραφικά μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Τσουλάκια ★★★½
ΔΡΑΜΑ (2022)
Σκηνοθεσία: ∆έσποινα Μαυρίδου
Ερμηνείες: Ελίνα Τσιόρμπατζη, Ελένη Γεωργάκη

Από την πλατφόρμα του Cinobo επιλέγουμε την ταινία που αναδείχθηκε ως η Καλύτερη Σπουδαστική Μικρού Μήκους στα πρόσφατα βραβεία Ιρις, αλλά και στο τελευταίο Φεστιβάλ Δράμας. Η δεκαεξάχρονη Μάτι, γεμάτη αυθορμητισμό και αθωότητα, ονειρεύεται να γίνει σταρ της μουσικής. Η μεγαλύτερη αδελφή της, Θέμη, από την άλλη, αναγκασμένη σε πρόωρη ενηλικίωση λόγω της απουσίας γονέων, ψάχνει τρόπο να ξεπληρώσει τον πρώην εργοδότη της. Τα δύο κορίτσια θα περάσουν μια παράξενη νύχτα που περιλαμβάνει μια κλεμμένη περούκα, λίγο καραόκε και μπόλικα λυτρωτικά δάκρυα.

Η Δέσποινα Μαυρίδου κάνει ανέλπιστα ώριμο ντεμπούτο με ένα ημίωρο φιλμ ενηλικίωσης που τυλίγει δεξιοτεχνικά τη σκληρή πραγματικότητα σε πολύχρωμο, ποπ περιτύλιγμα. Πότε αστείο και πότε συγκινητικό, το φιλμ μιλάει για τη φρεσκάδα της νιότης ως αντίδοτο σε έναν γκρίζο κόσμο που έχει ξεχάσει να ονειρεύεται. Φυσικά στο επίκεντρο βρίσκονται οι δύο νεαρές πρωταγωνίστριες, Ελίνα Τσιόρμπατζη και Ελένη Γεωργάκη, οι οποίες τα καταφέρνουν με το παραπάνω, ερμηνεύοντας ανεπιτήδευτα το γεμάτο τρυφερότητα σενάριο της Μαυρίδου.

Home Cinema: Ενας «σκακιστής» απέναντι σε αεροπειρατές-1
Ο Ιντρις Ελμπα πρωταγωνιστεί στη σειρά Hijack της Apple TV+. [Scott Garfitt/Invision/AP]

Home Cinema: Ενας «σκακιστής» απέναντι σε αεροπειρατές-2
Το φιλμ «Τσουλάκια» αναδείχθηκε Καλύτερη Σπουδαστική Ταινία Μικρού Μήκους στα βραβεία Ιρις και στο Φεστιβάλ Δράμας.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT