Κέβιν Σπέισι, αθώος επί τέσσερα και έτοιμος να επιστρέψει

Κέβιν Σπέισι, αθώος επί τέσσερα και έτοιμος να επιστρέψει

Η απαλλακτική ετυμηγορία ήταν το αποκορύφωμα μιας εξάχρονης περιπέτειας, που οδήγησε τον άλλοτε αστέρα του Χόλιγουντ σε ατιμωτική περιθωριοποίηση

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε λυγμούς ξέσπασε ο βραβευμένος με δύο Οσκαρ Αμερικανός ηθοποιός Κέβιν Σπέισι ακούγοντας τον πρόεδρο του δικαστηρίου του Σάουθγουορκ στο Λονδίνο να προφέρει εννέα φορές τη λέξη «αθώος», όσες και οι σοβαρές κατηγορίες που αντιμετώπιζε για σεξουαλικές επιθέσεις σε τέσσερις διαφορετικούς άντρες. Στη συνέχεια, ο 64χρονος σταρ του Χόλιγουντ αγκάλιασε τον επικεφαλής και τη νομική του ομάδα, που με τη σειρά της προσπαθούσε να τον ηρεμήσει. Είχαν προηγηθεί μερικά λεπτά μεγάλης εσωτερικής έντασης, καθώς ο διάσημος ηθοποιός στεκόταν σε ένα διαφανές κουτί στη μέση της αίθουσας του δικαστηρίου, φορώντας σκούρο μπλε κοστούμι, δείχνοντας εντελώς ανέκφραστος και συναισθηματικά αποστασιοποιημένος.

Η απαλλακτική ετυμηγορία ήταν το αποκορύφωμα μιας εξάχρονης περιπέτειας, που οδήγησε τον άλλοτε αστέρα του Χόλιγουντ σε ατιμωτική περιθωριοποίηση από την τηλεοπτική και κινηματογραφική βιομηχανία στο πλαίσιο της αφύπνισης του κινήματος #MeToo με τον καταιγισμό αποκαλύψεων για σεξουαλικές επιθέσεις στον χώρο του θεάματος. Καθώς είχε προηγηθεί το περασμένο φθινόπωρο άλλη μία αθωωτική απόφαση από δικαστήριο της Νέας Υόρκης για παρόμοιες κατηγορίες από συνάδελφό του για περιστατικό προ 36 ετών, είναι πολύ πιθανόν η χθεσινή ημέρα να σηματοδοτήσει για τον Σπέισι την τελευταία πράξη μιας ιστορίας που πολλοί είχαν προεξοφλήσει ως το πρόωρο κύκνειο άσμα μιας πυκνής καλλιτεχνικής διαδρομής.

Μάλιστα, μόλις πριν από ένα μήνα, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Zeit Magazin, είχε δηλώσει ότι σκόπευε να επιστρέψει στην υποκριτική αμέσως μετά τη δίκη στο Λονδίνο. «Ξέρω πολύ καλά ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι έτοιμοι να με προσλάβουν από τη στιγμή που θα απαλλαγώ από αυτές τις κατηγορίες», είχε πει, ανάμεσα σε άλλα. Η νέα νομική δικαίωση για τον Σπέισι ήρθε ανήμερα τα εξηκοστά τέταρτα γενέθλιά του, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα είχε δηλώσει στο δικαστήριο αθώος για όλες τις κατηγορίες που τον βάραιναν, κάνοντας λόγο για «ανοησίες». «Δεν είχα κάποιο μαγικό ραβδί για να πείσω τους ανθρώπους να κάνουν σεξ μαζί μου. Σέβομαι όταν μου λένε ότι δεν ενδιαφέρονται και έτσι πορεύτηκα σε όλη μου τη ζωή», είχε αναφέρει. Παρ’ όλα αυτά, πριν από λίγες ημέρες, στις 20 Ιουλίου, ο Πάτρικ Γκιμπς, ο νόμιμος εκπρόσωπος του κ. Σπέισι, ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι ο ακατάστατος τρόπος ζωής του κ. Σπέισι τον έκανε «πολύ εύκολο στόχο» για ψευδείς ισχυρισμούς. Πιο αιχμηρός, ο εισαγγελέας αποκάλεσε τον Σπέισι «σεξουαλικό νταή που εκμεταλλεύθηκε τη δύναμή του για να παίρνει ό,τι ήθελε όταν το ήθελε».

Ο Κέβιν Σπέισι αντιμετώπιζε κατηγορίες για σεξουαλικά αδικήματα που φέρεται να σημειώθηκαν μεταξύ 2001 και 2013, στη διάρκεια των οποίων ο Σπέισι υπηρετούσε κατά το μεγαλύτερο μέρος εκείνης της περιόδου ως καλλιτεχνικός διευθυντής στο φημισμένο θέατρο Old Vic του Λονδίνου. Η σοβαρότερη όλων ήταν ότι εξανάγκασε άτομο να κάνει έρωτα μαζί του, παρά τη θέλησή του. Ο ίδιος περιέγραψε δύο από τις σεξουαλικές συνευρέσεις ως συναινετικές, μια τρίτη ως «αδέξια» πρωτοβουλία, για την οποία προσπάθησε αργότερα να ζητήσει συγγνώμη, και αρνήθηκε πλήρως την τέταρτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT