Μουσείο στο λιμάνι των σκλάβων

Το 1769, κάτοικος του Τσάρλεστον έγραψε μια επιστολή διαμαρτυρίας στον κυβερνήτη της πολιτείας

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 1769, κάτοικος του Τσάρλεστον έγραψε μια επιστολή διαμαρτυρίας στον κυβερνήτη της πολιτείας. «Ενας μεγάλος αριθμός νεκρών νέγρων που έχουν πεταχτεί στο ποτάμι», έγραφε, «καταλήγουν στο έλος απέναντι από την πόλη, με αποτέλεσμα η μυρωδιά από τη σήψη τους να είναι επικίνδυνη για την υγεία των (λευκών) κατοίκων της επαρχίας».

Εκεί, λοιπόν, σε αυτή την προβλήτα, στο Gadsden’s Wharf, αποβιβάζονταν όσοι είχαν αντέξει το ταξίδι πολλών εβδομάδων στοιβαγμένοι στα δουλεμπορικά. Περισσότεροι από το ένα τρίτο είχαν πεθάνει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού· κάποιοι, πάλι, πέθαιναν έπειτα από λίγες ημέρες, στη στεριά, από δυσεντερία ή κακουχίες. Οσοι δεν κατέληγαν στο ποτάμι, δούλευαν στις φυτείες ρυζιού μεταφέροντας τη γνώση τους στη Νέα Γη. Ο «χρυσός» που έκανε το Τσάρλεστον μία από τις πλουσιότερες περιοχές του κόσμου ονομάστηκε ρύζι «Καρολίνα».

Ενα μεγάλο μέρος Αφροαμερικανών αναγνωρίζει σήμερα ότι κάποιος πρόγονός τους πέρασε εκείνα τα χρόνια από τη συγκεκριμένη προβλήτα…

Εκεί, λοιπόν, όπου μεταξύ του 1783 και του 1808 τουλάχιστον 100.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά περίμεναν να πουληθούν, χτίστηκε το Διεθνές Αφροαμερικανικό Μουσείο, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό πριν από μόλις ένα μήνα. Οραμα του δημάρχου Τζόσεφ Π. Ρίλεϊ από το 2000, το IAAM (International African American Museum), στις εννέα γκαλερί του αλλά ακόμη και στον κήπο του έχει σκοπό να μοιραστεί ιστορίες από το παρελθόν. Τέχνη, αντικείμενα, multimedia όλα υπηρετούν ένα στόχο: να τιμηθούν οι ανείπωτες ιστορίες των Αφρικανών σε αυτό το αμερικανικό ταξίδι, στον ιερό για εκείνους χώρο της προβλήτας του Τσάρλεστον.

Το μουσείο φιλοδοξεί να είναι μία από τις νεότερες ιστορικές πλατφόρμες πληροφόρησης για τον ρατσισμό και την εξέλιξή του. Εκεί μπορεί κανείς να επισκεφθεί, μεταξύ άλλων, το Κέντρο Οικογενειακής Ιστορίας που χρησιμεύει όχι μόνο για μελέτη αλλά και για την αφροαμερικανική γενεαλογία και τη διασύνδεση με την αφρικανική διασπορά ή και εκθέσεις που αφορούν τις καλλιέργειες ρυζιού, καπνού, ζάχαρης και βαμβακιού και την οικονομική ανάπτυξη που επέφεραν στις ΗΠΑ η εργασία των σκλάβων. Ακόμη μία διαδραστική γκαλερί, που έχει στόχο να προβληματίσει για την επίδραση της δουλείας στην κοινωνία των ΗΠΑ. Το IAAM έχει σκοπό να θέσει ερωτήματα και να μην είναι απλά η νήσος Ελις των Αφροαμερικανών.

Ματιές στον Κόσμο

Μουσείο στο λιμάνι των σκλάβων-1
Φωτ. A.P./ Markus Schreiber

ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Γενέθλια και έκθεση
Οι περισσότεροι ίσως γνωρίζετε το γλυπτό της με τη Νεφερτίτη, που φοράει γυαλιά ηλίου. Ή ίσως, το εικονιζόμενο, «Ροζ τριαντάφυλλο», που εκτίθεται μαζί με άλλα έργα στη Νέα Εθνική Γκαλερί για την ατομική έκθεση «Isa Genzken 75/75», που είναι αφιερωμένη στη Γερμανίδα γλύπτρια. Η Πινακοθήκη θέλοντας να την τιμήσει και με αφορμή τα 75α γενέθλιά της εκθέτει 75 έργα που θα είναι διαθέσιμα για το κοινό μέχρι τον Οκτώβριο.

Μουσείο στο λιμάνι των σκλάβων-2
Φωτ. Los Alamos National Laboratory via A.P.

ΛΟΣ ΑΛΑΜΟΣ
Για τον Οπενχάιμερ
Η ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν για τον Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, τον Αμερικανό θεωρητικό φυσικό, μπορεί να σπάει ταμεία, αλλά το Μουσείο Επιστημών Μπράντμπουρι, που υπάγεται στο Εθνικό Εργαστήριο του Λος Αλαμος, είναι εκείνο που θα συγκεντρώσει τα βλέμματα όσων θέλουν να δουν από κοντά σημειώσεις και άλλα αντικείμενα του επιστήμονα στην έκθεση με τον λιτό τίτλο «J. Robert Oppenheimer: The Exhibit».

Μουσείο στο λιμάνι των σκλάβων-3
Φωτ. A.P./ Esteban Felix

ΣΑΝΤΙΑΓΟ
Η δικαίωση
Τον Σεπτέμβριο είναι η επέτειος των 50 χρόνων από την ανατροπή του Αλιέντε και τον Αύγουστο είναι η Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων. Γι’ αυτό και το Μουσείο Μνήμης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που φιλοξενεί φωτογραφίες πάνω από 1.000 ανθρώπων που εξαφανίστηκαν επί δικτατορίας, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Ο πρόεδρος Μπόρικ ανακοίνωσε το εθνικό σχέδιο έρευνας για την ταυτοποίηση αυτών των ανθρώπων.

Μουσείο στο λιμάνι των σκλάβων-4

ΠΑΡΙΣΙ
Η γέννηση ενός αστεριού
Δεν ήταν μόνο ηθοποιός, αλλά μια πλήρης καλλιτέχνις και με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατό της το Πτι Παλέ οργανώνει μια έκθεση για τη φημισμένη Σάρα Μπερνάρ. Τουλάχιστον 400 έργα, διάσημα πορτρέτα αλλά και πάρα πολλά δικά της έργα, γλυπτά, ζωγραφικούς πίνακες καθώς και γραπτά, θα μπορέσει να δει ο επισκέπτης στην έκθεση «Σάρα Μπερνάρ, η γυναίκα που δημιούργησε τη σταρ».

Μουσείο στο λιμάνι των σκλάβων-5

ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ
Φημισμένα τοπία
Το Κέντρο Τεχνών μέχρι τον Ιούνιο του 2024 θα είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στα τοπία της Σκωτίας. Βουνά, δάση, ακτογραμμές αλλά και εικόνες της πόλης, αποτυπωμένα στη συλλογή του Κέντρου που καλύπτει τουλάχιστον δυόμισι αιώνες ιστορίας. Στην έκθεση θα υπάρχουν και νέα αποκτήματα της συλλογής, αλλά και ένα βραβείο για νέους δημιουργούς με αποκλειστικό θέμα το σκωτσέζικο τοπίο.

Επιμέλεια: Αιμιλία Καλογεράκη 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT