Τα παραμύθια δεν είναι πάντα για τα παιδιά…

Τα παραμύθια δεν είναι πάντα για τα παιδιά…

Ενα μυθιστόρημα που συνεπαίρνει τον αναγνώστη με την απλότητά του

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

STEPHEN KING
Παραμύθι
μτφ. Αντώνης Καλοκύρης
εκδ. Κλειδάριθμος, 2023, σελ. 776

Ολοκαίνουργιος Στίβεν Κινγκ στην ελληνική αγορά. Το βιβλίο του καλοκαιριού αναμφίβολα. Ενα μεγάλο, χορταστικό μυθιστόρημα που σε συνεπαίρνει με την απλότητα και τη φαντασία του. Ο ακάματος Κινγκ κάνει και πάλι το θαύμα του και καταφέρνει να μας δώσει ένα από τα καλύτερα βιβλία του.

«Παραμύθι» λοιπόν («Fairy Tale», 2022), ένα μυθιστόρημα με όλα τα στοιχεία και τη συνταγή των παλιών κλασικών παραμυθιών, μα στην αυθεντική, μη παιδική έκδοσή τους. Ο Κινγκ διαλέγει σαν βασικό ήρωα ένα δεκαεφτάχρονο παιδί, τον Τσάρλι, γνωρίζοντας ότι είναι αδύνατον να μην τον λατρέψουν οι αναγνώστες. Ο Τσάρλι θυμίζει πολύ τον Τζακ Σόγιερ, ήρωα του βιβλίου «Το φυλαχτό» (Κλειδάριθμος, 2022), που συνέγραψε μαζί με τον Πίτερ Στράουμπ· έχουν πολλά κοινά σημεία οι δυο τους, όπως και το νεαρό αγόρι του «Μαύρου Πύργου», ο Τζέικ.

Ο Τσάρλι έχει χάσει τη μητέρα του σε τροχαίο δυστύχημα όταν ήταν επτά χρόνων. Το γεγονός τσάκισε τον πατέρα του που στράφηκε στο ποτό και κατέληξε άνεργος και αλκοολικός. Ο Τσάρλι ζήτησε από τον Θεό να γλιτώσει τον πατέρα του και ορκίστηκε ότι θα έκανε κι ο ίδιος κάτι για Εκείνον, αρκεί ο Τελευταίος να του το έδειχνε.

Αυτό είναι το σκηνικό που στήνει ο συγγραφέας στις πρώτες πρώτες σελίδες. Κι αμέσως μετά η γραφή ξεχύνεται και ο αναγνώστης αιχμαλωτίζεται θέλοντας και μη.

Ο Στίβεν Κινγκ χτίζει έναν ολόκληρο κόσμο όπως μόνο αυτός ξέρει να κάνει, αποτίνοντας φόρο τιμής στα παλιά κλασικά παραμύθια.

Η Ρέινταρ

Ο Κινγκ πολύ σύντομα εμφανίζει έναν νέο ήρωα που κάνει και τους πιο σκληρούς αναγνώστες να λυγίσουν: ένα σκύλο, τη Ρέινταρ, που πεθαίνει από γηρατειά. Το αφεντικό της Ρέινταρ είναι ένας παράξενος, αντικοινωνικός γέρος που ζει σ’ ένα σπίτι που μοιάζει μ’ εκείνο της ταινίας «Ψυχώ». Κλισέ; Ισως, αλλά ό,τι γράφει ο Κινγκ, έτσι όπως το γράφει ο Κινγκ, δεν μπορεί να είναι ποτέ κλισέ.

Ενα πρωί καθώς ο Τσάρλι περνάει έξω από το σπίτι του ηλικιωμένου ακούει τη Ρέινταρ να γαβγίζει. Πλησιάζει και διαπιστώνει ότι το αφεντικό της έχει πέσει από μια σκάλα και είναι άσχημα χτυπημένος. Ο Τσάρλι φέρνει βοήθεια και του σώζει τη ζωή. Το νέο μαθαίνεται γρήγορα και ο Τσάρλι ανακηρύσσεται ήρωας. Ο Κινγκ μας κλείνει το μάτι από την αρχή ότι ο Τσάρλι είναι πλασμένος για κάτι ανώτερο. Κι η ταμπέλα του ήρωα θα τον ακολουθεί, ίσως ελαφρώς παραλλαγμένη. Αυτή θα είναι η καθοριστική γνωριμία για τον νεαρό καθώς θα αναλάβει τη φροντίδα του ηλικιωμένου, τη Ρέινταρ, και το παλιό ξύλινο σπίτι, στο οικόπεδο του οποίου βρίσκεται μια μικρή κλειδωμένη αποθήκη. Και κάτι κλεισμένο εκεί γρατσουνάει την πόρτα. Ο Τσάρλι θα ανακαλύψει ότι στο εσωτερικό της αποθήκης είναι κρυμμένη μια είσοδος που οδηγεί…

Τα παραμύθια δεν είναι πάντα για τα παιδιά…-1

Ο Κινγκ δεν έχει αντίπαλο στο να εφευρίσκει πύλες που οδηγούν κάπου αλλού. Θυμίζουμε το αριστοτεχνικό τέχνασμα στο «22/11/63» στο οποίο στο πίσω μέρος ενός φτηνού φαγάδικου βρίσκεται μια πύλη που οδηγεί πίσω στον χρόνο. Κάτι ανάλογο συμβαίνει κι εδώ. Και από δω και πέρα η φαντασία καταλαμβάνει το μυθιστόρημα κι έρχονται στον νου τα λόγια του νεαρού ήρωα στην πρώτη σελίδα: «Είμαι βέβαιος ότι κανείς δεν θα πιστέψει αυτή την ιστορία».

Ο Στίβεν Κινγκ στο «Παραμύθι» θα χτίσει έναν ολόκληρο κόσμο όπως μόνο αυτός ξέρει να κάνει, αποτίνοντας φόρο τιμής στα παλιά κλασικά παραμύθια με τα οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές, αλλά όπως είπαμε ακολουθώντας τις πρωτότυπες βερσιόν που μόνο για παιδιά δεν ήταν. Η φαντασία του συγγραφέα είναι μοναδική και η γραφή του εκείνη που δεν σε αφήνει να χαλαρώσεις πουθενά. Ο Τσάρλι, μικρός ήρωας στον κόσμο μας, θα καταλήξει σ’ έναν άλλο κόσμο, όμως εκεί δεν θα βρει τίποτα ρόδινο. Αντιθέτως θα συναντήσει το Γκρίζο και το Κακό σ’ ένα περιβάλλον που θυμίζει έντονα το σκοτεινό σύμπαν του Λάβκραφτ. Κι εκεί ο Τσάρλι θα πρέπει να δείξει το θάρρος και τη δύναμή του.

Ο Στίβεν Κινγκ, γεννημένος το 1947, δεν σταματάει να δουλεύει, δεν σταματάει να γράφει και να μας χαρίζει υπέροχα μυθιστορήματα. Μετά το ξεχωριστό «Το Ινστιτούτο» (Κλειδάριθμος, 2019) τώρα το «Παραμύθι». Και όσο ασχολείται με το θρίλερ, τη φαντασία και τον τρόμο, δεν έχει αντίπαλο. Δεν μπορώ να μην αναφέρω ότι από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος έχει ανακοινωθεί για τους επόμενους μήνες η επανέκδοση του «Κριστίν», ένα από τα αριστουργήματα του Κινγκ.

Ο Δημήτρης Μαμαλούκας είναι συγγραφέας. Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί το τελευταίο του αστυνομικό μυθιστόρημα «Σκότωσε σαν τον Στίβεν Κινγκ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT