Ελληνες συνθέτες από την ΚΟΑ

Την εβδομάδα που μας πέρασε, ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού για τη σεζόν 2023-24, στο οποίο αναφερθήκαμε και την περασμένη Τετάρτη

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εβδομάδα που μας πέρασε, ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού για τη σεζόν 2023-24, στο οποίο αναφερθήκαμε και την περασμένη Τετάρτη. Επανερχόμαστε σήμερα με συναυλίες που δεν μπορέσαμε να συμπεριλάβουμε εκεί, οι οποίες όμως επιβεβαιώνουν τον πολυκάναλο χαρακτήρα που διέπει το πρόγραμμα. Ξεχωρίζουμε λοιπόν ακόμα:

• Η ΚΟΑ στηρίζει τους σύγχρονους Ελληνες συνθέτες και κατά την προσεχή καλλιτεχνική περίοδο παρουσιάζει και άλλα έργα σε α΄ εκτέλεση. Οπως κάθε χρόνο, μεταξύ αυτών και μια δική της ανάθεση. Στις 10 Νοεμβρίου, θα παρουσιαστεί το έργο «Την πόρτα ανοίγω το βράδυ» για έγχορδα, βασισμένο στη μελωδία του ομώνυμου τραγουδιού του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη. Το ποίημα θα διαβάσει ο Δημήτρης Καταλειφός. Ακολουθεί έργο-ανάθεση της ΚΟΑ, η «Απώλεια» για σόλο βιολοντσέλο και ορχήστρα εγχόρδων του Αλκη Μπαλτά, ο οποίος αναλαμβάνει και τη μουσική διεύθυνση της συναυλίας με σολίστ τον Αστέριο Πούφτη.

• Στις 15 Δεκεμβρίου, ο πιανίστας Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης θα παρουσιάσει το «Αυτοκρατορικό» Κοντσέρτο για πιάνο, ενώ ο Ισραηλινός Γιόαβ Τάλμι ηγείται της εκτέλεσης της εισαγωγής «Εγκμοντ» και της Εβδομης Συμφωνίας, όλα έργα του Μπετόβεν.

• Στις 13 Ιανουαρίου, η ΚΟΑ ερμηνεύει το έργο «Υπνερωτομαχία Πολύφημου» του πιανίστα και συνθέτη Θάνου Μαργέτη, το οποίο συνομιλεί με την ελληνική μυθολογία, ενώ στις 29 Μαρτίου παρουσιάζεται το έργο για συμφωνική ορχήστρα «Γανυμήδης» της βραβευμένης συνθέτριας Λίνας Τόνια. Στην ίδια συναυλία, η ΚΟΑ ερμηνεύει για πρώτη φορά το Requiem για σοπράνο, ανδρική χορωδία, και ορχήστρα δωματίου του συνθέτη και καλλιτεχνικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργου Κουμεντάκη, σύνθεση εμπνευσμένη από το ποίημα «Λάζαρος» του Δημήτρη Καπετανάκη.

• Το αφιέρωμα στο ελληνικό κοντσέρτο για πιάνο συμπίπτει με την επέτειο των 75 χρόνων από τον θάνατο του Νίκου Σκαλκώτα. Ο Μάριος Παντελιάδης ερμηνεύει στις 10 Μαΐου το Κοντσερτίνο για πιάνο του μοντερνιστή συνθέτη. Επιπλέον, η Εφη Αγραφιώτου αναμετράται με το Κοντσέρτο για πιάνο της Ρένας Κυριακού. Σε α΄ εκτέλεση θα παρουσιαστεί, ακόμη, το Κοντσέρτο του Χάρη Βρόντου από τον πιανίστα και συνθέτη Θάνο Μαργέτη.

• Το 2024 σηματοδοτεί τη συμπλήρωση 65 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Ταϊλάνδης. Στις 31 Μαΐου θα ακουστούν δύο δημιουργίες Ελλήνων συνθετών, η περίφημη Γιορτή του Γεωργίου Λαμπελέτ και το Individum του ακμαίου συνθέτη Ελευθέριου Βενιάδη, ενώ η ΚΟΑ ερμηνεύει με τον Θεόδωρο Κερκέζο το Κοντσέρτο για άλτο σαξόφωνο και ορχήστρα του σπουδαιότερου εν ζωή Ταϊλανδού συνθέτη, Ναρονγκρίτ Νταμαμπούτρα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT