Γαλλικό νουάρ με συνταγή…Χίτσκοκ

Σκοτεινές ζωές και απελπισία κάτω από τη λάμψη της γαλλικής Ριβιέρας

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμουφλάζ ★★★½
ΔΡΑΜΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Νικολά Μπεντός
Ερμηνείες: Πιερ Νινέ, Μαρίν Βακτ, Ιζαμπέλ Ατζανί

Ο Γάλλος δημιουργός Νικολά Μπεντός, του κομψού «Ραντεβού στην Μπελ Επόκ», επιστρέφει με ένα πιο φιλόδοξο φιλμ, το οποίο παντρεύει τα νουάρ στοιχεία με το ερωτικό θρίλερ, ενώ ταυτόχρονα εκτυλίσσεται κάτω από το εκτυφλωτικό φως της γαλλικής Ριβιέρας.

Εκεί, ανάμεσα στον πλούτο και στην πολυτέλεια ζει ο ωραίος Αντριέν, πρώην χορευτής, που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την καριέρα του ύστερα από ένα ατύχημα, και νυν σύντροφος επί πληρωμή μιας μεσήλικης ντίβας του θεάτρου και του σινεμά. Σε ένα πάρτι θα γνωρίσει τη Μαργκό, μια επίσης πανέμορφη νεαρή γυναίκα, η οποία εκμεταλλεύεται και εκείνη τις σχέσεις της με πλούσιους κυρίους της περιοχής.

Ο Νικολά Μπεντός δανείζεται στοιχεία από το «Κυνήγι του κλέφτη», δίχως να υιοθετεί την καθαρά παιχνιδιάρικη διάθεση του Αγγλου μάστερ της αγωνίας.

Οι δυο τους ερωτεύονται κεραυνοβόλα και σύντομα βάζουν μπρος ένα καινούργιο σχέδιο εξαπάτησης –ενός εύπορου μεσίτη αυτή τη φορά– προκειμένου να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

Ο Μπεντός δανείζεται στοιχεία από το απολαυστικό «Κυνήγι του κλέφτη» του Χίτσκοκ, δίχως πάντως να υιοθετεί και την καθαρά παιχνιδιάρικη διάθεση του τελευταίου.

Η εικόνα του είναι, βέβαια, αυτή της εκθαμβωτικής Ριβιέρας, η οποία ωστόσο κρύβει πολύ σκοτάδι, απελπισία και χαμένες ζωές κάτω από τη λαμπερή επιφάνεια. Πρώτοι και καλύτεροι οι δύο σαγηνευτικοί πρωταγωνιστές –το κάστινγκ των ανερχόμενων Πιερ Νινέ («Ιβ Σεν Λοράν») και Μαρίν Βακτ («Νέα και όμορφη») εξαιρετικά επιτυχημένο- οι οποίοι είναι βαλτωμένοι σε ζωές γεμάτες υποκρισία και κενές απολαύσεις.

Ερωτας και χρήμα

Γενικώς εδώ υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ανατομία της «επιφάνειας»: της ομορφιάς που καλύπτει την ασχήμια, του πλούτου που διασκεδάζει τη ματαίωση των ονείρων, της ερωτικής επιβεβαίωσης που παρηγορεί τις κάθε είδους ανασφάλειες. Ακόμη και το αληθινό ερωτικό πάθος, αυτό ανάμεσα στους δύο νέους δηλαδή, θα μπει σε δοκιμασία μπροστά στην αμείλικτη πραγματικότητα του «τα λεφτά είναι χρήσιμα».

Ολα αυτά σε ένα πακέτο, το οποίο ειδικά από ένα σημείο και έπειτα προσιδιάζει περισσότερο στο θρίλερ, ακόμη και στο αστυνομικό, καθώς οι περισσότεροι ήρωες καταλήγουν στην αίθουσα του δικαστηρίου προκειμένου να καταδικαστούν ή να εξιλεωθούν για τις αμαρτίες τους.

Από την άλλη, μοναδικό πραγματικό ψεγάδι του φιλμ του Μπεντός είναι η κάπως τραβηγμένη διάρκεια (134 λεπτά), η οποία μοιραία επηρεάζει κάποια στιγμή και τον ρυθμό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT