Home Cinema: Δράση με «μαύρη» κουλτούρα και βίντατζ πινελιές

Home Cinema: Δράση με «μαύρη» κουλτούρα και βίντατζ πινελιές

Μια ταινία που ανακαλεί (ευχάριστα) μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά Blaxploitation φιλμ των δεκαετιών του 1970 και του 1980 προσγειώθηκε εδώ και μερικές ημέρες στην πλατφόρμα του Netflix

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλωνοποίησαν τον Ταϊρόν ★★★
ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2023)
Σκηνοθεσία: Τζούελ Τέιλορ
Ερμηνείες: Τζον Μπογιέγκα, Τζέιμι Φοξ, Τιόνα Πάρις

Μια ταινία που ανακαλεί (ευχάριστα) μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά Blaxploitation φιλμ των δεκαετιών του 1970 και του 1980 προσγειώθηκε εδώ και μερικές ημέρες στην πλατφόρμα του Netflix. Σε κάποια γειτονιά Αφροαμερικανών, ο Φοντέιν (Τζον Μπογιέγκα) ζει την καθημερινή του ρουτίνα: κάνει γυμναστική, ψωνίζει από το τοπικό παντοπωλείο, χαζεύει στην τηλεόραση, διακινεί μικροποσότητες ναρκωτικών, μέχρι που μια συναλλαγή παίρνει άσχημη τροπή και ο ίδιος καταλήγει κόσκινο από τις σφαίρες. Με θαυμαστό τρόπο, ωστόσο, την επόμενη ημέρα ξυπνάει άθικτος στο κρεβάτι του. Προσπαθώντας να καταλάβει τι έχει συμβεί, θα συμμαχήσει με ένα στυλάτο προαγωγό (Τζέιμι Φοξ) και μια δυναμική πόρνη· οι τρεις τους θα κάνουν τρομακτικές ανακαλύψεις γύρω από ένα πειραματικό κυβερνητικό πρόγραμμα που έχει στόχο τον έλεγχο του μαύρου πληθυσμού της περιοχής.

Ο ανερχόμενος κινηματογραφιστής Τζούελ Τέιλορ συνθέτει μια αλληγορική ιστορία, η οποία συνδυάζει την καθαρή δράση με την κωμωδία και τις (αμέτρητες) αναφορές στη «μαύρη» κουλτούρα ανά τις δεκαετίες. Παρότι διαδραματίζεται τυπικά στο σήμερα, ολόκληρο το φιλμ, από τη γεμάτη κόκκο φωτογραφία μέχρι τα βίντατζ σκηνικά και κοστούμια, αποπνέει μια χαρακτηριστική πατίνα, όχι ακριβώς αυθεντική –γενικά εδώ υπάρχουν αμέτρητες αντιγραφές– αλλά σίγουρα ευπρόσδεκτη στο αισθητικό κομμάτι.

Home Cinema: Δράση με «μαύρη» κουλτούρα και βίντατζ πινελιές-1
Ο Αντόνιο ντε λα Τόρε (αριστερά) πρωταγωνιστεί στο φιλμ «Ο έκπτωτος», του Ροντρίγκο Σορογκόγιεν.

Ο έκπτωτος ★★★
ΘΡΙΛΕΡ (2018)
Σκηνοθεσία: Ροντρίγκο Σορογκόγιεν
Ερμηνείες: Αντόνιο ντε λα Τόρε, Μόνικα Λόπεζ, Χοσέ Μαρία Πόι

Από την πλατφόρμα του Ertflix επιλέγουμε ένα βραβευμένο με επτά Γκόγια πολιτικό θρίλερ του Ισπανού κινηματογραφιστή Ροντρίγκο Σορογκόγιεν. Ο Μανουέλ, τοπικός κομματάρχης σε μια παραλιακή πόλη της Ισπανίας, περνάει βασιλική ζωή παρέα με συνεργάτες του πολιτικούς, επιχειρηματίες κ.ά., σύντομα ωστόσο τα πάντα θα ανατραπούν, όταν θα έρθει στη δημοσιότητα ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο που τον εμπλέκει.

Στοχευμένος πια και από το ίδιο του το κόμμα, ο Μανουέλ θα ξεκινήσει έναν απεγνωσμένο αγώνα για να σώσει ό,τι σώζεται. Γνώριμες καταστάσεις διαπλοκής και κατασπατάλησης του χρήματος των φορολογουμένων αποτελούν το θέμα ενός καταιγιστικού στους ρυθμούς του φιλμ, το οποίο βασίζει πολλά και στην εξαιρετική ερμηνεία του πρωταγωνιστή του. Ο Αντόνιο ντε λα Τόρε, από τους κορυφαίους σύγχρονους Ισπανούς ηθοποιούς, ερμηνεύει εδώ έναν μεταιχμιακό χαρακτήρα, θύτη και θύμα του κυνισμού και της αδιαφάνειας που χαρακτηρίζει τον κόσμο της πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT